Week stond in het teken van rentebesluit Fed en inflatiecijfers

Door ABM Financial News op 16 juni 2024 11:22 | Views: 2.811

Week stond in het teken van rentebesluit Fed en inflatiecijfers
Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) Afgelopen week stond in het teken van het rentebesluit van de Federal Reserve en Amerikaanse inflatiecijfers, die uiteindelijk mee bleken te vallen. Uiteindelijk sloot de AEX op weekbasis licht lager, waarmee het Damrak de schade aardig beperkt hield in tegenstelling tot de Duitse en Franse beurzen.

Beleggers begonnen terughoudend aan de nieuwe week in aanloop naar een belangrijke woensdag. Op deze dag werden de Amerikaanse inflatiecijfers over mei gepresenteerd. Op maandbasis bleven de consumentenprijzen gelijk, tegen een stijging met 0,3 procent een maand eerder. De taxatie vooraf was voor een inflatie van 0,1 procent. De kerninflatie kwam uit op 0,2 procent tegen 0,3 procent een maand ervoor. De verwachting vooraf lag ook op dat niveau.

Veel was te danken aan de lagere energieprijzen. De inflatie bij dienstverlening, exclusief huisvesting, moet evenwel "nog een zeer hinderlijke, laatste horde nemen", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank.

De meevallende inflatiecijfers zorgden voor opluchting bij beleggers en een renteverlaging in september blijft zo in beeld, aldus Marey.

In dit licht werd op woensdag eveneens uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De centrale bank hield conform verwachting de rentes ongemoeid, maar de Fed bleek eigenlijk nog maar op één renteverlaging dit jaar te rekenen in plaats van de eerder gedachte drie. De Fed ziet nog te weinig vooruitgang op het gebied van inflatie en heeft meer bevestiging nodig voordat men overgaat tot een eerste rentedaling.

"De Fed zal de rente wellicht alleen sneller verlagen als de inflatie vlotter daalt dan verwacht, of de economie rapper verzwakt dan geanticipeerd", zei Marey van Rabobank woensdagavond.

De beurzen reageerden woensdag enthousiast op de meevallende inflatiecijfers en de AEX scherpte nieuwe records aan op 931,79 punten. Ook op Wall Street was er aanvankelijk veel enthousiasme, maar na het rentebesluit en de toelichting daarop zakte de koersen wel wat in.  Toch wisten de S&P 500 en Nasdaq hun recordstanden aan te scherpen en werden op weekbasis mooie winsten behaald. De Dow Jones index stond wel onder druk.

Dit was voor de Europese beurzen reden om donderdag een stapje terug te doen. De verliezen in Amsterdam vielen evenwel mee, waarbij onder meer Besi, UMG en Wolters Kluwer de weg omhoog vonden. Europabreed liepen de verliezen iets harder op tot wel ruim 6 procent voor de DAX en CAC 40.

Uiteindelijk sloot de AEX vrijdag op 918,72 punten. Dit betekende een verlies op weekbasis van 0,5 procent ten opzichte van de slotkoers een week eerder.

De Duitse DAX leverde op weekbasis drie procent in en de Franse CAC 40 zelfs meer dan 6 procent.

De markten lijken zich in toenemende mate zorgen te maken over het verloop van de Franse parlementsverkiezingen van 30 juni en 7 juli na de winst van Rassemblement National van Marine Le Pen vorige week zondag bij de Europese verkiezingen en de vervroegde verkiezingen die president Emmanuel Macron in reactie daarop uitriep.

"De Franse CAC-index blijft de druk voelen nu de markten de mogelijke implicaties van een verlies van Macron in de naderende vervroegde verkiezingen afwegen," schreven analisten van Scope Markets.

Een duidelijke overwinning voor Marine Le Pen's extreem-rechtse partij, iets wat de peilingen momenteel suggereren, kan leiden tot een beweging weg van de begrotingsregels van de Europese Unie, aldus analisten van Pepperstone.

Als de partij van Le Pen aan de macht komt, kan het renteverschil tussen de Franse en Duitse tienjaarsrente meer dan 80 basispunten worden, waardoor de CAC 40, Franse bankaandelen en de euro verder omlaag gaan, volgens marktkenners.

De Franse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 3,12 procent, terwijl de Duitse tienjaarsrente noteerde op 2,36 procent. De Amerikaanse variant daalde op weekbasis met 23 basispunten tot 4,22 procent op vrijdag.

De olieprijzen stegen op weekbasis zo'n vier procent. Bij een koers van minder dan 1,07 op vrijdag, daalde de euro/dollar meer dan een procent op weekbasis.

Stijgers en dalers

Op weekbasis won koploper Besi 4,0 procent, dankzij enkele positieve rapporten van analisten. Zo haalde Deutsche Bank het aandeel van de verkooplijst. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees ook op een koopaanbeveling van Redburn voor Besi. Verder zag Bank of America ruimte om het koersdoel te verhogen van 153,00 naar 167,00 bij een onveranderd Neutraal advies.

ASMI en ASML leverden daarentegen 1,7 en 0,6 procent in.

Wolters Kluwer won 2,1 procent. KBC Securities verhoogde het koersdoel naar 154 euro.

ING, AkzoNobel en ArcelorMittal verloren afgelopen week meer dan 6 procent.

In de AMX wist alleen Van Lanschot Kempen in het groen te eindigen. Het aandeel steeg 1,4 procent. ING verhoogde donderdag het koersdoel van 33,50 naar 40,20 euro, in aanloop naar de beleggersdag op 20 juni. Het koopadvies bleef staan. Op de beleggersdag zal Van Lanschot Kempen naar verwachting focussen op de groeistrategie, met name ook in België, op de kosten en de aandeelhoudersbeloning, stelde ING. Analist Jason Kalamboussis verwacht onder andere meer details over de marges op de fee-inkomsten.

Eurocommercial Properties gaf 6,5 procent prijs, al had dit vooral te maken met een ex-dividend notering. Verder daalde Alfen 9,3 procent en leverde AMG 10,4 procent in.

PostNL won 6,4 procent op weekbasis in de AScX. ING zag ruimte het aandeel op de kooplijst te zetten. De analisten zagen een versnelling in de pakketvolumes in maart en april en een voorzichtige vooruitblik voor de winst door PostNL met ruimte voor meevallers. Een mogelijke verlaging van het aantal dagen waarop PostNL post moet bezorgen, kan leiden tot een aanzienlijke structurele kostenverlaging voor het Nederlandse postbedrijf. Daarbij ziet ING potentiële waarde in speculatie over een toekomstige fusie.

NX Filtration ging aan kop bij de smallcaps met een winst van 9,1 procent.

Vastned en Fastned verloren op weekbasis bijna 8 procent en het volatiele Vivoryon daalde zelfs 16,4 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.