Europese beurzen sluiten lager

Door ABM Financial News op 9 juli 2024 19:09 | Views: 2.909

Europese beurzen sluiten lager
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten na weinig verrassende uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell voor de Amerikaanse senaat.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,9 procent lager op 511,76 punten. De Duitse DAX daalde 1,3 procent tot 18.236,19 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,6 procent tot 7.508,66 punten. De Britse FTSE daalde 0,7 procent naar 8.139,81 punten.

Powell zei weinig nieuws tegen de Senaatscommissie. De Fed wil een verdere daling van de inflatie zien alvorens de rente te kunnen verlagen. Maar hij waarschuwde ook dat de Fed moet waken om te lang te wachten met het verlagen van de rente. Hij gaf geen hints van het tijdspad, zoals Commerzbank had gehoopt.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management weken de teksten van de centrale bankier weinig af van wat hij eerder heeft gezegd. Ook de reactie in de markt was nihil. "In Europa kijken we met name uit naar de Amerikaanse inflatiecijfers op donderdag en vrijdag", zei Schutte.

Woensdag verschijnt Powell nog voor het Huis van Afgevaardigden.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde dinsdag 5 basispunten hoger op 4,313 procent, terwijl de tweejaarsrente 2 basispunten hoger noteerde op 4,637 procent.

In de namiddag bleek het vertrouwen onder kleine Amerikaanse ondernemers in juni te zijn gestegen, maar het cijfer blijft onder het langjarig gemiddelde.

De olieprijs daalde nadat de tropische storm Beryl de infrastructuur in de Golf van Mexico geen grof geweld aandeed. Een augustus-future West Texas Intermediate noteerde 0,7 procent in het rood op 81,72 dollar, terwijl voor een september-future Brent 85,86 dollar werd betaald, een daling van 0,7 procent.

De euro/dollar, daalde 0,2 procent tot 1,0809. Een dip onder 1,08 na de Franse verkiezingsuitslag maandagochtd was van korte duur.

Bedrijfsnieuws

Dassault Systemes sloot 5,2 procent lager in Parijs. De omzetwaarschuwing was volgens analisten van Bryan Garnier Research geen verrassing. Dassault verwacht in het tweede kwartaal en het hele boekjaar minder omzet dan eerder verwacht.

Het Britse PageGroup verlaagde de verwachting voor de operationele winst opnieuw, na een daling in het tweede kwartaal. De operationele winst werd eerst ingeschat op 120 tot 125 miljoen Britse pond. Het was al duidelijk dat dit niet gehaald zou worden en vandaag zei Pagegroup nog maar rekening te houden met circa 60 miljoen pond. De koers daalde 4,0 procent. Sectorgenoot Randstad daalde bijna 2 procent.

BP sloot 4,3 procent lager, nadat de Britse energiereus voor een zwak kwartaal waarschuwde. De verwachte gasproductie is teleurstellend, volgens RBC Capital Markets. De analisten rekenen op een zwak kwartaal met lagere marges op raffinage en belastingtegenvallers. RBC rekent nu op 2,7 miljard dollar winst in plaats van 3,3 miljard.   

Airbus sloot 2,8 procent lager. De vliegtuigbouwer leverde in juni 67 toestellen af en had daarmee zoals verwacht een zwak kwartaal, aldus Jefferies. Om op de doelstelling van 770 vliegtuigen dit jaat te komen, zullen er in de tweede helft van het jaar 7 procent toestellen meer moeten worden opgeleverd dan een jaar eerder.

Mercedes-Benz verloor 3,2 procent terwijl BMW een zeldzame stijger was.

BNP Paribas verloor 2,4 procent.

Anglo American zal zijn verwachting voor de kolenproductie waarschijnlijk moeten verlagen na de brand in de locatie Grosvenor in Australië, die door de brand voor een groot deel van 2025 blijfgt uitgeschakeld, aldus Berenberg. De analisten rekenen nu op een productie van 13,8 miljoen ton in plaats van 17 tot 19 miljoen ton. Het aandeel verloor 1,4 procent.

Mijnbouwer Rare Earths Norway zegt een grote hoeveelheid zeldzame metalen te hebben ontdekt in het zuiden van Noorwegen. Dat is een meevaller voor Europa, dat minder afhankelijk wil worden van China voor deze metalen die onder andere nodig zijn voor windturbines en elektrische auto's. In Zweden werd vorig jaar een vergelijkbare, maar kleinere ontdekking gedaan. Het Noorse bedrijf denkt 10 procent van de zeldzame metalen voor Europa te kunnen leveren.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag licht hoger.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.