Beursblik: instroom nieuw geld kan beursrecords verder aanscherpen

Door ABM Financial News op 10 juli 2024 15:31 | Views: 5.812

Beursblik: instroom nieuw geld kan beursrecords verder aanscherpen
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Er staat nog altijd veel geld langs de zijlijn en als ook dit geld naar de aandelenmarkten vloeit, dan zou dit de beurzen, die vaak al op recordhoogten staan, nog verder omhoog kunnen sturen.

"Of de AEX verder stijgt na alle records weet niemand, maar het zal voorlopig in ieder geval niet liggen aan afnemende interesse van Nederlandse beleggers", aldus Erik Mauritz, adviseur bij Trade Republic. 

Uit een onderzoek dat Ipsos I&O in opdracht van Trade Republic uitvoerde, bleek dat 42 procent van de respondenten die niet belegt, niet uitsluit dit in de toekomst wel te gaan doen of momenteel zelfs overweegt om te gaan beleggen. "Dus vanuit die hoek is er nog extra vraag te verwachten", denkt Mauritz.

Daarentegen zegt 49 procent "nooit te hebben belegd en dit ook niet van plan te zijn te gaan doen." En 9 procent heeft wel belegd, maar is niet van plan dit weer op te pakken.

Vooral de generatie Y, geboren tussen 1981 en 1994, maar ook generatie Z, geboren tussen 1995 en nu, denkt hier over na. Gen X, geboren tussen 1961 en 1980, is daarentegen het meest terughoudend om in de toekomt te gaan beleggen. Deze generatie vreest vooral de risico's. Ook bij generatie Y is risico de reden om niet te beleggen, terwijl bij generatie Z een gebrek aan tijd en kennis de meest voorkomende reden is om niet te beleggen. Ook noemt deze generatie "dat het nu niet het juiste moment is om te beginnen" met beleggen.

In vergelijking tot 2022 is de interesse om te beginnen met beleggen duidelijk gegroeid, bleek uit het onderzoek. Twee jaar geleden was vooral een gebrek aan middelen de reden om niet te beginnen met beleggen, maar dat is nu veel minder het geval. 

De belangrijkste bronnen die beleggers gebruiken zijn eigen analyses en financiële websites, aldus het onderzoek van Trade Republic. 

"Op het gebied van financiële informatievoorziening zijn er ook verschillen. Financiële websites zijn voor alle generaties de belangrijkste bron, maar Gen Z en Y vertrouwen vergeleken met Gen X meer op vrienden en familie en sociale media om hun financiële kennis te vergroten", aldus Mauritz.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.