Goede marge bij Unilever

Door ABM Financial News op 25 juli 2024 08:41 | Views: 4.933

Goede marge bij Unilever
Beeld: Unilever

(ABM FN-Dow Jones) Unilever heeft in het tweede kwartaal de onderliggende omzetgroei zien vertragen, maar werd positiever over de marge in 2024, nadat deze in de eerste helft van het jaar boven verwachting steeg. Dit bleek donderdag uit cijfers die de fabrikant van voedingsproducten en persoonlijke verzorging publiceerde.

De kwartaalomzet steeg met 2,2 procent op jaarbasis naar 16,1 miljard euro, waar de analistenconsensus op 16,0 miljard euro rekende. Onderliggend was de groei 3,9 procent, waarvan 1,0 procent dankzij prijsverhogingen en 2,9 procent door toename van volumes.

De onderliggende omzetgroei werd door analisten vooraf geschat op 4,2 procent, waarvan 2,6 procent volumegroei en 1,6 procent dankzij prijsverhogingen. In de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg de onderliggende groei van Unilever nog 4,4 procent.

Dat Unilever de consensusverwachting niet haalde, was voor analisten van Jefferies geen verrassing. "Wij denken dat de volumegroei een afspiegeling zal zijn van een steeds uitdagender consumentenklimaat in de VS en de toenemende concurrentie in de meeste markten", waarschuwden de analisten in een vooruitblik. De zakenbank ging uit van een onderliggende omzetgroei van 3,4 procent.

Dit zal volgens Jefferies een wissel kunnen trekken op de voorzichtige geloofwaardigheid dat de nieuwe strategie van Unilever werkt.

Daar staat tegenover dat de marge aanzienlijk beter dan voorzien was. De onderliggende operationele winst kwam in de eerste jaarhelft uit op 6,1 miljard euro, waar analisten uitgingen van 5,4 miljard euro. Dit leverde een marge op van 19,6 procent, 250 basispunten meer dan een jaar eerder en ook 2 procentpunt meer dan de 17,6 procent waarop de consensus rekende.

Niet aangepast voor bijzondere posten steeg de operationele marge met 100 basispunten en kwam uit op 19,1 procent.

De nettowinst toerekenbaar aan aandeelhouders bedroeg 4,0 miljard euro, of 1,47 euro per aandeel. Dit werd door analisten geschat op 3,63 miljard euro of 1,44 euro per aandeel.

Persbureau Bloomberg meldde vorige week dat Unilever in gesprek zou zijn over de verkoop van zijn ijsactiviteiten, die 15 miljard Britse pond zouden kunnen opbrengen. CEO Hein Schumacher zei  donderdag dat er wordt gewerkt aan de afsplitsing van de ijstak, maar meldde verder geen details.

Eerder deze maand meldde The Financial Times ook al dat Unilever een derde van de kantoorbanen in Europa wil schrappen, wat zou neerkomen op 3.000 tot 3.200 banen op ongeveer 10.000 à 11.000 kantoormedewerkers in Europa.

"Er is veel te doen, maar we blijven gefocust op het transformeren van Unilever in een consistent hoog presterende onderneming", aldus Schumacher.

Outlook

Unilever rekent voor de komende jaren nog steeds op een onderliggende omzetgroei van 3 tot 5 procent, vooral te danken aan hogere volumes.

Daarnaast mikt Unilever op een onderliggende operationele marge van minimaal 18 procent.  Bij de vorige kwartaalupdate ging Unilever nog uit van "een bescheiden" verbetering van de marge. In 2023 bedroeg deze marge 16,7 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.