Europese beurzen openen lager

Door ABM Financial News op 11 september 2024 07:06 | Views: 6.122

Europese beurzen openen lager
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een lagere opening tegemoet, in afwachting van nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers.

Ook kunnen beleggers reageren op het eerste televisiedebat dat vannacht plaatsvond tussen presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump. 

"Harris won. Dat is duidelijk wat de meeste polls laten zien", aldus analisten van Rabobank. "Dit was in geen enkel opzicht een herhaling van het debat tussen Biden en Trump."

IG voorziet een openingsverlies van 12 punten voor de Duitse DAX, een min van 18 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 16 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten dinsdag lager, in afwachting van Amerikaanse inflatiecijfers later in de week, terwijl de olieprijs een knauw kreeg door een sombere verwachting van OPEC.

De markten wachten of de Amerikaanse inflatie woensdag voldoende blijkt te zijn gedaald zodat de Fed het monetaire beleid kan versoepelen, volgens beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx. Verwacht wordt een daling van het inflatiecijfer van 2,9 procent in juli tot 2,6 procent in augustus. Donderdag volgen nog de Amerikaanse producentenprijzen.

De Duitse inflatie daalde in augustus van 2,3 naar 1,9 procent, bleek dinsdag. De Britse werkloosheid daalde van 4,2 naar 4,1 procent en de loongroei koelde daar ook af van 5,4 naar 5,1 procent. Toch wordt van de Bank of England volgende week geen renteverlaging verwacht.  

De olieprijs daalde dinsdag sterk, nadat OPEC zijn verwachting voor de vraag naar olie verlaagde. Hoewel de verlaging beperkt was, reageerde de handel er scherp op, omdat OPEC, geleid door Saoedi-Arabië, meestal juist optimistisch is over de vraag.  

Bedrijfsnieuws

BMW ging hard onderuit, met 11 procent. De autofabrikant moet 1,5 miljoen auto's terugroepen in verband met problemen met het remsysteem en verlaagde daarom zijn EBIT-margeverwachting voor dit jaar fors, van 8 tot 10 procent naar 6 tot 7 procent.

Mercedes-Benz verloor bijna 5 procent in Frankfurt en Volkswagen sloot ook diep in het rood in de DAX, met een min van 3,4 procent.

Volkswagen luidde vorige week al de noodklok over  uitdagingen in de transitie naar elektrische auto's.

Ook chemie- en agroconcern Bayer was uit de gratie in Frankfurt, evenals BASF, met dalingen van 3,7 en 2,5 procent. Vastgoedconcern Vonovia steeg wel 2,2 procent. Elders in Europa deden vastgoedaandelen dinsdag ook goede zaken.

In Brussel liet D'Ieteren Group een veer en sloot 7 procent lager. Beleggers zouden niet happig zijn op het aangekondigde grote bijzondere dividend, omdat een fors deel daarvan naar de belastingdienst gaat. Ook de plannen van investeringsmaatschappij SPDG om gedurende meerdere jaren het aandelenbelang van Olivier Périer te verkopen, stemden beleggers somber.

Halfgeleiders eindigden ook lager, met een min van 3,5 procent voor STMicroelectronics en van 1,4 procent voor Infineon. In Amsterdam leken halfgeleiderbedrijven ASML, ASMI en Besi de grootste daling al achter de rug te hebben met verliezen van minder dan 1 procent.

IT-bedrijf Capgemini was juist een van de zeldzame sterke stijgers met een plus van 5,3 procent. Bank of America is positief over de groeivooruitzichten, mede door zijn diensten op het gebied van generatieve AI, en over de relatief lage waardering.  

LVMH daalde licht, na het nieuws dat de Britse modeontwerpster Sarah Burton de nieuwe creatief directeur wordt van LVMH-dochterbedrijf Givenchy.

Euro STOXX 50          4.747,20 (-0,66%)
STOXX Europe 600       507,95 (-0,54%)
DAX                           18.265,92 (-0,96%)
CAC 40                        7.407,55 (-0,24%)
FTSE 100                    8.205,98 (-0,78%)
SMI                              11.964,71 (-0,13%)
AEX                                 881,84 (0,73%)
BEL 20                        4.197,34 (-1,02%)
FTSE MIB                 33.213,29 (-1,12%)
IBEX 35                      11.203,50 (-0,61%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag in het rood.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten dinsdag overwegend hoger, in afwachting van een  televisiedebat tussen presidentskandidaten Harris en Trump, ondanks dalende koersen voor banken.

Beleggers vroegen zich af hoe sterk de Federal Reserve de rente volgende week zal verlagen en keken daarbij naar de inflatiecijfers voor augustus later deze week.

Ook het verkiezingsdebat kan daarbij van invloed zijn. "Het vooruitzicht van een zeer spannende verkiezing kan de centrale bank ertoe aanzetten om een grote  renteverlaging uit te stellen tot na de verkiezingen", zeiden analisten van Evercore. De twee kandidaten liggen nek aan nek in de peilingen. Het debat van dinsdag wordt het eerste en mogelijk het enige presidentiële debat.

De presidentsrace kende al enige verrassende wendingen, zoals de mislukte moordaanslag op Donald Trump, waarbij het oor van de politicus geschampt werd door een geweerschot tijdens een publiek optreden. Na een zwak optreden in een debat trok zittend president Joe Biden zich vervolgens terug ten gunste van vicepresident Harris, waarna de peilingen keerden ten gunste van de Democraten.    

Overigens is niet duidelijk of een sterk optreden van Trump dan wel van Harris de aandelenmarkten positief of negatief zou beïnvloeden, stelde Adam Turnquist van LPL Financial, die de correlatie tussen de beurskoersen en de kansen van de kandidaten bestudeerde.

"Arbeidsmarktcijfers hebben veel meer potentie om de markt te beïnvloeden dan wat er gebeurt in Washington", concludeerde Turnquist.
Op macro-economisch gebied bleek het vertrouwen onder kleine Amerikaanse ondernemers in augustus is gedaald. De index verslechterde van 93,7 in juli tot 91,2 afgelopen maand.

Bedrijfsnieuws

Oracle sloot 11,5 procent hoger, na cijfers waaruit bleek dat de Amerikaanse cloudspecialist het afgelopen kwartaal beter presteerde dan verwacht.

Databeveiliger Rubrik verloor 1,5 procent, ondanks een hogere outlook na een kleiner dan verwacht verlies en een omzetstijging van 35 procent in het afgelopen kwartaal.

Grote Amerikaanse banken verloren dinsdag terrein na uitspraken van topmannen op een conferentie van Barclays in New York. CEO David Solomon van Goldman Sachs sprak van dalende activiteit op de overnamemarkt. Goldman Sachs verloor 4,5 procent. CEO Jamie Dimon van JPMorgan Chase waarschuwde andermaal voor stagflatie. Zijn bankaandeel verloor 5,2 procent. Ally Financial waarschuwde voor druk op de leningenkwaliteit, omdat consumenten blijven worstelen met de hoge inflatie. Ally sloot bijna 18 procent lager.

Apple sloot 0,4 procent lager, nadat het Europese Hof van Justitie bekrachtigde dat het bedrijf tot 13 miljard euro aan belastingen moet betalen aan Ierland, vanwege genoten belastingvoordelen. Apple presenteerde maandag ook zijn nieuwe iPhone. Kunstmatige intelligentie kreeg een belangrijke functie in het besturingssysteem.

Het Europees Hof handhaafde dinsdag ook een boete van 2,42 miljard euro uit 2017 voor Google. Moederbedrijf Alphabet sloot vrijwel vlak.
Trump Media & Technology Group, het moederbedrijf van het Truth Social-platform, steeg 3,3 procent, in aanloop naar het eerste televisiedebat tussen Trump en Harris.

Hewlett Packard Enterprise daalde 8,5 procent, na de start van een uitgifte van 1,35 miljard dollar aan verplicht converteerbare preferente aandelen om de overname van Juniper Networks te financieren.

S&P 500 index                   5.495,52 (+0,45%)
Dow Jones index            40.736,96 (-0,23%)
Nasdaq Composite          17.025,88 (+0,84%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag over de brede linie lager.

Nikkei 225                     35.590,35 (-1,6%)
Shanghai Composite      2.718,85 (-0,9%)
Hang Seng                    16.992,42 (-1,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1045. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1021 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1025 op de borden.

USD/JPY Yen   141,01
EUR/USD Euro  1,1045
EUR/JPY Yen   155,78

MACRO-AGENDA:
06:30 Internationale handel - Juli (NL)
08:00 Handelsbalans - Juli (VK)
08:00 Industriële productie - Juli (VK)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Inflatie - Augustus (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.