(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg uiteindelijk 0,7 procent tot 513,61 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 1,6 procent op 19.933,62 punten en bereikte daarmee een nieuw record. De Franse CAC 40 won fractioneel terrein bij een stand van 7.236,89 punten. De Britse FTSE ging 0,3 procent hoger op 8.312,89 punten.
De eerste beursdag van de nieuwe maand begon aanvankelijk terughoudend, vanwege de politieke onrust in Frankrijk, zeiden analisten van XTB.
"Vanochtend reageerde Rassemblement National-leider Bardella dat zijn partij deze week, waarschijnlijk woensdag, de regering alsnog zal laten vallen als hun agendapunten niet voldoende worden opgenomen in de begroting voor 2025", schreef marktanalist Stefan Koopman van Rabobank.
De middaghandel verliep vooral voor de CAC 40 rommelig na berichten dat de Franse Senaat nog onderhandelt over amendementen die de regering zondag heeft ingediend en vervolgens bekend werd dat extreem-rechtse en linkse partijen van plan zijn een motie van wantrouwen in te dienen tegen premier Michel Barnier. Daarmee is het zo goed als zeker dat de Franse regering later deze week valt.
De motie van wantrouwen komt nadat Barnier zei dat hij een wetsvoorstel over sociale zekerheid door het parlement wil loodsen zonder stemming, omdat een concessie op het laatste moment niet genoeg was om steun voor het wetsvoorstel te winnen van de extreemrechtse Rassemblement national.
"Het lijkt moeilijk om te zien hoe de politieke situatie goed kan uitpakken voor de markt", stelde Rabobank maandag. De regering kan een compromis sluiten met Rassemblement National, waardoor het begrotingstekort verder stijgt, "of Barnier houdt zijn poot stijf, wat leidt tot veel meer politieke onzekerheid".
De Franse tienjaarsrente noteerde maandag rond het Europese slot net onder de Griekse variant maar eerder op de dag daar juist even boven.
Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inkoopcijfers. In november kromp de industrie in de eurozone nog harder. De inkoopmanagersindex daalde van 46,0 in oktober naar 45,2 in november, de laagste stand in 2 maanden.
"Deze cijfers ogen verschrikkelijk", zei hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank in reactie op de data. "Het lijkt wel of de recessie in de industrie in de eurozone nooit ophoudt." Tekenen van herstel zijn er volgens de econoom niet. En dat is ook geen opbeurend nieuws voor 2025.
De werkloosheid in de eurozone bleef ondertussen stabiel in oktober op 6,3 procent.
Ondanks de zwakke PMI-data zal de Europese Centrale Bank later deze maand vermoedelijk de rente niet agressiever verlagen en het bij 25 basispunten houden, nu de inflatie weer wat oploopt, zeiden analisten van Pantheon Macroeconomics.
Wel hebben de duiven binnen de ECB een steeds overtuigender argument voor meer renteverlagingen, volgens de experts van Pantheon.
Zij verwachten dat de centrale bank de rente ten minste drie keer zal verlagen in de eerste helft van 2025, waarbij de depositorente volgend jaar zelfs onder de 2 procent zou kunnen uitkomen, aldus Pantheon.
Woensdag verschijnt ECB-voorzitter Christine Lagarde voor het Europees Parlement. Beleggers zullen in haar woorden speuren naar mogelijke aanwijzingen over het rentebesluit op 12 december.
De euro/dollar handelde rond het Europese slot op 1,0483, terwijl de olieprijzen stabiliseerden.
Bedrijfsnieuws
Stellantis verloor 6,4 procent in Parijs, na het nieuws dat CEO Carlos Tavares per direct is afgetreden, na de teleurstellende resultaten bij de autofabrikant dit jaar. Exor, genoteerd in Amsterdam en grootaandeelhouder van Stellantis, daalde met 0,9 procent.
Hermes International noteerde in de CAC 40 juist 4,8 procent hoger en ArcelorMittal steeg met 1,4 procent. Mogelijk dat deze aandelen profiteerden van het nieuws dat de Chinese industrie in november in een hoger tempo groeide.
Franse banken stonden juist onder druk, mogelijk veroorzaakt door de politieke onrust in Frankrijk.
Adidas won in de Duitse DAX 3,2 procent en Zalando ging 2,2 procent hoger, wellicht profiterend van de Black Friday en Cyber Monday-gekte die ook in Europa merkbaar is.
Volkswagen daalde fractioneel in Frankfurt, nadat fabrieksarbeiders in heel Duitsland hun werk neerlegden, in protest tegen plannen van de Duitse autoproducent om banen te schrappen en de lonen te verlagen.
Verder bleven de verliezen in de Duitse hoofdindex beperkt. Bayer verloor een half procent.
Delivery Hero verloor wel 10,6 procent na een winstwaarschuwing. Het concern kondigde aan dat een Spaanse dochteronderneming zijn freelance-model inwisselt voor een systeem met werknemers in loondienst en dat dit de winst zal drukken.
In Brussel ging Syensqo aan de leiding. Het aandeel steeg met 3,4 procent. Elia won 1,5 procent. Vrijdag blonk dat aandeel ook al uit na een outlookverhoging.
In Amsterdam deed AkzoNobel goede zaken met een winst van 4,0 procent, maar leverden financials in.
Wall Street
De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot overwegend hoger, waarbij alleen de Dow Jones index licht terrein verloor.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.