(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag licht lager geëindigd na een weinig spannend Amerikaans banenrapport, dat de Fed op koers houdt voor nog een renteverlaging later deze maand.
De AEX verloor 0,3 procent op 891,67 punten, maar steeg op weekbasis wel ruim een procent.
Vrijdag ging de aandacht vooral uit naar het banencijfer uit de VS. In de afgelopen maand kwamen er 227.000 banen bij, terwijl het cijfer voor oktober opwaarts werd bijgesteld van 12.000 naar 36.000. De werkloosheid steeg van 4,1 naar 4,2 procent, terwijl de loongroei op jaarbasis uitkwam op iets meer dan 4 procent.
Voor november werd vooraf een banengroei van 214.000 verwacht, nadat de groei in oktober werd gedrukt door natuurrampen en stakingen.
Volgens James Knightley van ING moet in het totale banencijfer rekening worden gehouden met de terugkeer van Boeing-werknemers die in oktober staakten en de terugkeer van werknemers die in de voorgaande maand niet werden meegeteld vanwege de orkaan Milton. Daarom ligt het echte banencijfer lager en blijft een afkoelingstrend "sterk aanwezig", volgens de econoom.
Al met al houdt het banenrapport de verwachting van een renteverlaging van 25 basispunten op 18 december in stand, meent Knightley, "gewoon om het beleid verder te laten verschuiven van restrictief naar neutraal."
In januari zou de Fed echter een pauze in kunnen lassen, volgens de econoom van ING.
De marktverwachting voor nog een renteverlaging van 25 basispunten deze maand lag voorafgaand aan het banenrapport op 72 procent, volgens de CME FedWatch Tool, maar steeg daarna naar 91 procent, om vervolgens weer iets te dalen tot 87 procent.
De euro/dollar handelde na het banenrapport op 1,0617, maar zakte rond het Amsterdamse slot alweer terug tot 1,0570. De Amerikaanse obligatierentes daalden licht.
De olieprijzen stonden vrijdag opnieuw onder druk en lijken ook op weekbasis terrein te gaan verliezen. OPEC+ besloot donderdag om de voor januari geplande start van geleidelijke productieverhogingen uit te stellen tot april.
"Zoals de zaken er nu voorstaan, zal OPEC+ de productie hoogstwaarschijnlijk helemaal niet verhogen voor eind 2025", denkt Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.
Wat de situatie na verloop van tijd zou kunnen veranderen, volgens de beleggingsstrateeg, is de houding van de VS ten opzichte van Iran.
"Aankomend president Donald Trump heeft een hekel aan Iran. Als hij erin zou slagen om de olie-export van het land op welke manier dan ook te beperken, dan kunnen andere OPEC+ leden hun olie-export opvoeren", aldus Vranken.
Stijgers en dalers
Bij de hoofdfondsen ging IMCD aan kop met een winst van 3,7 procent nadat Kepler Cheuvreux het aandeel op de kooplijst zette en het koersdoel verhoogde van 148,50 naar 179,00 euro.
Randstad kon 2,1 procent bijschrijven.
Aegon en Ahold Delhaize verloren respectievelijk 1,4 en 2,3 procent. Ook andere financials als ASR en ING stonden onder druk, net als defensieve aandelen Wolters Kluwer, RELX en Unilever. Shell daalde in het spoor van de lagere olieprijzen 0,7 procent.
ASML leverde 0,2 procent in, terwijl Besi juist 1,5 procent steeg en ASMI 1,8 procent won.
Bij de midkappers steeg Alfen 5,4 procent, gevolgd door Just Eat Takeaway, dat 5,2 procent kon bijschrijven.
Fugro daalde met 1,2 procent en SBM Offshore verloor 1,6 procent.
Bij de kleinere aandelen won Ebusco dik 25 procent, waarmee de weekwinst uitkwam op 68 procent, terwijl Theon 2,3 procent verloor.
Wall Street
De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag rond het slot in Amsterdam tot 0,7 procent in het groen. Voor de S&P 500 komt de 6.100 punten in zicht.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.