(ABM FN-Dow Jones) De Verenigde Staten zijn hun zogeheten AAA-status bij Moody's kwijt. Dit maakte de kredietbeoordelaar vrijdagavond laat bekend.
Moody's verlaagde de rating van de VS naar Aa1, een rating die bijvoorbeeld ook Oostenrijk en Finland hebben. De outlook is stabiel.
Door deze stap verliest de VS zijn laatste overgebleven triple-A kredietrating van een grote kredietbeoordelaar, na vergelijkbare verlagingen door Fitch Ratings in 2023 en S&P Global Ratings in 2011.
Moody's wees in een toelichting op de trend van grote jaarlijkse begrotingstekorten en toenemende rentelasten in de VS.
"We geloven niet dat de huidige begrotingsvoorstellen die worden overwogen zullen leiden tot materiële meerjarige verlagingen van de verplichte uitgaven en tekorten", aldus het ratingbureau.
Moody's zei vrijdagavond ook dat het voor de komende tien jaar grotere tekorten verwacht, aangezien de uitgaven voor uitkeringen zullen stijgen terwijl de overheidsinkomsten over het algemeen gelijk blijven.
Kush Desai, een woordvoerder van het Witte Huis, gaf in een reactie de regering van de vorige president Joe Biden de schuld voor het verhogen van de staatsschuld en bekritiseerde Moody's voor de timing van de verlaging.
"Als Moody's enige geloofwaardigheid had, zouden ze niet stil zijn gebleven terwijl de fiscale ramp van de afgelopen vier jaar zich voltrok", aldus Desai.
De verlaging van Moody's komt op een moment dat Republikeinen in het Amerikaans Congres een gigantische belasting- en uitgavenwet proberen op te stellen die aflopende belastingverlagingen verlengt, een aantal nieuwe belastingverlagingen toevoegt, de uitgaven voor Medicaid en voedselhulp verlaagt en de handhaving van de grenzen en de nationale defensie versterkt.
Verwacht wordt dat het begrotingstekort door deze plannen de komende tien jaar met ongeveer 3 biljoen dollar zal toenemen.
Het huidige voorstel werd vrijdag wel geblokkeerd door een aantal Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, die bezuinigingen sneller willen doorvoeren en af willen van belastingvoordelen voor duurzame energie.
In de marge kan de kredietverlaging van Moody's druk uitoefenen op de Amerikaanse obligatiemarkten, die al onder druk staan door de verwachting dat er meer geleend gaat worden en de hardnekkig hoge inflatie.
Hoewel geen marktturbulentie wordt verwacht zoals na de kredietverlaging in 2011 door S&P, kan de kredietverlaging van Moody's er wel voor zorgen dat de tienjaarsrente weer zal stijgen naar 4,50 procent, wat waarschijnlijk de groei en het marktsentiment onder druk zou zetten.
"Dat zou een nog groter tekort kunnen opleveren, omdat de kosten voor het aflossen van onze schulden ook zouden stijgen", volgens obligatiestrateeg Michael Goosay van Principal Asset Management.
De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdagavond na de aankondiging van Moody's op 4,484 procent.
Copyright: ABM Financial News / info@abmfn.nl
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Biden stond met rug tegen de muur. Juist het voorgaande beleid van Trump heeft de kiem gelegd voor groter tekort. Door Corona is dat effect niet goed zichtbaar geworden. Biden kon weinig herstellen, elke actie om meer geld binnen te krijgen is politieke zelfmoord. Trump heeft een plan om tekort terug te brengen wat totaal niet realistisch is. Oftewel, een bijna onoplosbaar probleem en het is wachten wanneer dit verkeerd afloopt. Kan misschien nog jaren duren, om er nu al op te speculeren is risicovol. Geen fijne gedachte, als je weet dat ons pensioen van beurzen afhankelijk is.
Correcto. Een verlaging gaf ik al sinds 2024 aan. Het is over en uit met de VS, drugs, wapens en armoede zijn heden wat groei brengt. En dat ettert door in de gehele samenleving.
Tsja 50.000 miljard dollar schuld ( incluis toekomstige pensioen verplichtingen) daar moet toch echt wel iets aan gedaan worden.
De Sovjet Unie viel uiteen met 60 miljard dollar schuld voor de Russische federatie.
Fout, moody heeft geen AAA
Aaa wordt Aa1.
Wat wel een vraag is over de enorme kwantitatieve verruiming tijdens corona (onder Biden voornamelijk), is hoeveel hoog-kwalitatieve levensjaren het gaat kosten door de armoede die in het verschiet ligt voor velen. En hoe die extreem hoge kosten zich verhouden tot de gezondheidswinst van de samenleving in de coronaperiode.
Er werd in die 4 jaar Biden zoveel geld geleend dat dat bijna niet te verantwoorden is.
De rekening gaat naar de jongere generaties in een krimpende samenleving. Misschien dat AI de productiviteit flink gaat verhogen, oud-ceo van Google had het over 30% verhoging per jaar. Dat kan een hoop herstellen.
Maar met zo’n downgrade zal de financiële markt toch met iets meer angst naar die schuldenberg kijken wat Trump minder ruimte geeft voor belastingverlagingen. En anders volgt een Liz Truss moment.