Geschreven door Tom Lassing
27 mrt, 20:23
Eerder deze week reageerde ik op een dividend uitspraak van Corné van Zeijl. De vraag roept zich dan op, heb ik een hekel aan Corné van Zeijl omdat ik hem zo met naam noem? Het is geen persoonlijke vete, dat kan ik u verzekeren. Wat echter wel een feit is, is dat hij in zijn functie en in zijn functioneren alles vertegenwoordigd waar ik u als particuliere belegger steeds voor aan het waarschuwen ben. Hij is de verpersoonlijking van de financiële sector die staat voor de opdracht u op effectieve wijze los van uw geld te krijgen. Daarbij heb ik niets tegen de man zelf, wel waar hij voor staat. Als u snel van uw geld gescheiden wilt worden, doet u dan precies wat iemand als hij, en zijn collega´s in vergelijkbare functies, u aangeven. Succes is verzekerd. U zult snel geen last van rendement op uw geld hebben.
Waarom ik dat harde oordeel vel, leest u vooral hieronder verder.
Corné van Zeijl is de topanalist van SNS securities. Hij heeft zelf geen ervaring in beleggen, want het enige aandeel dat hij ooit kocht is Koninklijke Olie en dat kocht hij lang geleden voor zijn kinderen.
- Hij wil ze blijkbaar niet teveel nalaten...
Deze opmerking komt niet uit de lucht vallen, kijkt u namelijk hier onder gerust even naar de performance van Koninklijke Olie(RDS) zelf en van enkele concurrenten van RDS.
RDS is tegenwoordig een dinosaurus die zichzelf laat uitsterven. Men koopt enorme hoeveelheden aandelen terug en zet het vermogen en de winst niet meer primair in om extra waarde te creëren. Corné van Zeijl zit al jaren in dit aandeel en blijft hier in zitten, ondanks het feit dat er ten opzichte van andere bedrijven in deze sector weinig toekomst voor dit bedrijf is en andere partijen het marktleiderschap in die sector al lang geleden overgenomen hebben. Als belegger moet je niet verliefd worden op een aandeel. Je moet blijven analyseren of je wel juist bezig bent. Blijkbaar ziet hij iets dat ik niet zie, maar als een bedrijf al tien jaar lang geen waarde weet te creëren, waar wacht je dan nog op? Het is goed om buy and hold toe te passen, maar je moet natuurlijk wel de juiste aandelen voor die methode selecteren.
Het is echter niet de persoon Corné die ik met dit artikel ter discussie stel. Het is vooral waar zijn functie voor staat.
In feite is zijn rol niet anders dan u aan het gokken krijgen. Hij is als de croupier in het casino. Hij moet u ondersteunen en verlokken om te gaan handelen. Daarbij is hij een theoretisch deskundige. Hij is daarin helaas niet de enige.
Ik hoorde gisteren iemand zeggen dat hij in feite een stofzuigerverkoper is. Hij verkoopt producten van zijn werkgever aan u. Daarbij is hij de verkoper en is de bank in feite de stofzuiger, want de bank zuigt vervolgens al uw centjes rustig naar zichzelf toe.
Kijken we heel even toch weer naar Corné zelf.
Hij geeft zelf al heel eerlijk aan dat hij geen praktische ervaring met beleggen heeft. Buiten het feit dat hij diep triest moet worden van die ene belegging die hij ooit deed, vind ik het geen pré dat je zelf niet voelt wat je klanten voelen. Hij schrijft dus wel over beleggen, maar hij kan net zo goed schrijven over het leven van multi-miljardairs op een tropisch eiland. Dat staat voor hem net zo ver weg als het leven van de belegger die daadwerkelijk posities in neemt en met koersfluctuaties te maken heeft.
Ondertussen is deze man wel adviseur voor enorme vermogens.
Het feit dat hij geen ervaringsdeskundige is, is naar mijn idee schandelijk. Dat mag je je klanten niet aandoen. Dat is als het Nederlands elftal laten coachen door premier Balkenende. Als je niet zelf op hoog niveau voetballer bent geweest, dan is het wel heel moeilijk om een elftal daar voor klaar te stomen. Als je zelf geen praktiserend belegger bent, dan is het heel moeilijk om je in te leven hoe je adviezen bij de klanten overkomen. Met welke angsten ze leven en hoe hebzucht en angst mensen kunnen beïnvloeden.
Helaas is dat bij alle banken zo. Ze willen dan ook geen goede analisten/beleggers hebben, ze willen topverkopers hebben. Ze zijn namelijk stofzuigerverkopers die als functienaam ´topanalist bij bank x` hebben.
Als u zich dat gaat realiseren, dan kunt u misschien de adviezen en de artikelen van de personen in die functies ook beter plaatsen.
Hun 'deskundigheid' wordt hen ook toegedicht door journalisten en TV en radio programma's. Weten die journalisten veel. Die zien dat iemand een bepaalde functie heeft en denken dan dat zo'n persoon dan ook wel deskundig op beleggen gebied is. Ze worden dus in de krant en op radio en TV als deskundige neergezet, maar het zijn helemaal geen beleggers. Het zijn topverkopers van het beleggen product.
Journalisten zullen dat nooit doorkrijgen.
Waar ik het ook over wil hebben, is een onderwerp dat ik al eerder aansneed.
Corné en een flink aantal van zijn collega's adviseren u om alleen in Nederlandse aandelen te beleggen. Niet dat ze dat zelf doen, maar toch zou u het moeten doen.
De reden is voornamelijk omdat hun werkgevers daar het meeste aan gaan verdienen. Voor u is beleggen in alleen Nederlandse waarden bijzonder beperkt. We kennen in Nederland hele sectoren niet en buiten dat hebben we aandelen in bepaalde sectoren, maar die kunnen wereldwijd geen enkele vuist maken, zijn niet interessant gewaardeerd en kennen geen interessante groei ten opzichte van buitenlandse aandelen. Dat is echter niet waar Corné en zijn collega´s naar kijken. Ze willen u in die Nederlandse stukken praten, omdat iedere keer dat u een transactie doet, twee derde van de transactiekosten als pure winst voor de bank kunnen worden bijgeschreven. Kassa!
Ze hebben targets te halen en die targets zijn omzet en winst voor de bank NIET uw winst!
Rendement RDS
Om even terug te gaan naar RDS, dat bedrijf is enorm groot, maar wereldwijd staan er nu andere bedrijven aan het roer in deze markt. Als belegger had in de afgelopen 5 jaar, berekend vanaf de Amerikaanse notering, de volgende rendementen kunnen maken. We gaan even terug naar toen de markt weer begon te stijgen.
mrt 2003 tot mrt 2008
RDS van $42 naar $67 ongeveer 60%
PTR van $20 naar $123 ongeveer 500%
CEO van $25 naar $146 ongeveer 480%
XOM van $35 naar $87 ongeveer 150%
CBX van $35 naar $85 ongeveer 140%
Wie dan na vijf jaar nog altijd stug aan RDS vasthoudt, ziet blijkbaar en voor mij onverklaarbaar andere dingen in RDS... Zoals gezegd, of hij wil niet teveel aan zijn kinderen nalaten. Koninklijke Olie was bijna 100 jaar lang een prachtig bedrijf. Tien jaar geleden veranderde er het eea. Het bedrijf koos er voor om niet langer als olieboer te werken. De kostuums en beroeps topmannen namen de macht over. Mannen die eerst voor de eigen bonus en dan pas voor het bedrijf gaan. Het bedrijf nam het besluit de voorraden niet meer meer dan aan te vullen, maar er op in te teren. Men ging als een pensioenfonds werken en begon in te teren op het enorme vermogen en de waarde die het bedrijf in de 100 jaar ervoor had verzameld.
Voor u denkt dat RDS alleen de laatste 5 jaar op de beurs slecht heeft gepresteerde, in maart 1997 stond het aandeel op $95. Tien jaar later op $67. Dat is in tien jaar tijd een rendement van zo´n min 40%.
Het zegt wel wat als je als analist aangeeft dat je in je leven maar één belegging hebt gedaan en die lange termijn een belegging het aandeel RDS is. Dan ben je geen goed huisvader voor je geld. Hoe serieus ben je als belegger te nemen als dit je enige