Update2: Jens Weidmann stapt op als voorzitter Duitse Bundesbank

Door ABM Financial News op 20 oktober 2021 15:01 | Views: 6.625

Update2: Jens Weidmann stapt op als voorzitter Duitse Bundesbank
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Voorzitter Jens Weidmann van de Bundesbank zal eind 2021 bij de Duitse centrale bank vertrekken. Dit bleek woensdag uit een persbericht. 

Weidmann vertrekt na 10 jaar om persoonlijke redenen. 

"Ik ben tot de conclusie gekomen dat na meer dan 10 jaar het een goed moment is om een nieuw hoofdstuk te beginnen, voor de Bundesbank, maar ook voor mij persoonlijk", liet Weidmann weten in een brief. 

In zijn brief waarschuwde de bankier om niet te eenzijdig te kijken naar de deflatoire risico's, maar ook zeker aandacht te hebben voor de toekomstige inflatoire gevaren.

Ook sprak Weidmann van "soms moeilijke discussies" binnen de ECB in de afgelopen jaren. Hij wees ook op het inflatiedoel van de ECB, dat inmiddels is bepaald op twee procent, maar ook ruimte laat voor een hogere inflatie als dat nodig is. Weidmann sprak in zijn brief van een "symmetrische, duidelijkere inflatiedoelstelling". 

Waar de toekomst van Weidmann zelf ligt, werd in de brief niet vermeld.

Het vertrek van brengt de vraag over wie hem  moet opvolgen met zich mee. Waarschijnlijk betekent dit een minder scherp toegesneden bestuurder dan Weidmann was, zo verwacht marktanalist Bas Geffen van Rabobank woensdag in gesprek met ABM Financial News.

"Weidmann is een zogeheten havik die destijds al met de toenmalige voorzitter van de Europese  Centrale Bank Mario Draghi in discussie was over het ruimhartige monetaire beleid van de ECB", aldus Geffen. "Daar is er niet zo snel een tweede van te vinden, dus wat dat betreft wordt zijn positie milder ingevuld", voorziet de marktanalist van Rabobank.

Geffen noemde ECB-bestuurder Isabel Schnabel als mogelijke opvolger voor Weidmann. "Maar wij denken dat de Duitse regering in het geval haar positie [bij de ECB] dreigt toebedeeld te worden aan een niet-Duitse bestuurder, zal afzien van haar benoeming. Een tweede optie is mogelijk de vice-voorzitter van de Deutsche Bundesbank Claudia Buch", aldus Geffen.

Weidmann is nog aanwezig als voorzitter van de Bundesbank als de ECB in december een nieuwe beleidsvergadering houdt.

Update: om meer informatie toe te voegen en reactie Rabobank.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

3 Posts
Katsjinggg
0
Hij wees ook op het inflatiedoel van de ECB, dat inmiddels is bepaald op twee procent, maar ook ruimte laat voor een hogere inflatie...

Tja ik blijf erbij dat de enige reden dat de ECB de "groene revolutie" omarmt is om de inflatie op te krikken..helaas voor hen komt de inflatie door deze groene revolutie eerder rond de 3 dan rond de 2 % uit volgens (conservatieve) schattingen
drooglegging
0
Het vertrek van Herr Wijdbeens zet de deur open voor verlenging opkoop programma en misschien wel meer budget "omdat het dringend nodig is"

Er zal geen weerstand meer zijn te Frankfurt, ze gaan lachend akkoord met welk bedrag dan ook, 3 triljalala euro tot eind 2023 zal wel fijn wezen, de AEX kan dan zeer snel de 1000 aantikken op "robuuste groei" wat natuurlijk geen groei is!

Misschien komt er nou eindelijk wat los rond DB, het broeit nog steeds!
Nuchterbekeken
0
ECB Zal pas verkrappen als de markt hen dwingt (ernstige devaluatie vd Euro waardoor hyperinflatie dreigt). Alle ogen zijn op de FED: Als zij gaan taperen zal de dollar stijgen en de Euro devalueren. Maar dure dollar kost de VS concurrentiekracht en daar zal de politiek niet blij mee zijn ....
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.