Update: Nederlandse bankaandelen onderuit

Door ABM Financial News op 22 september 2023 13:59 | Views: 27.610

Update: Nederlandse bankaandelen onderuit
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Nederlandse bankaandelen staan vrijdag op de Amsterdamse beurs flink onder druk. ABN AMRO verloor in de AEX 4,4 procent, terwijl ING zelfs 5,8 procent inleverde. 

Analist Corné van Zeijl van Cardano zag niet direct aanleiding voor de koersdruk. "Maar als ik een reden moet noemen, dan sluit ik niet uit dat dat het de motie van Jesse Klaver is", aldus Van Zeijl tegenover ABM Financial News.

Klaver diende donderdag een motie in om de bankenbelasting met 350 miljoen euro te verhogen. Ook wil hij de inkoop van eigen aandelen belasten, gelijk aan de belasting op het uitkeren van dividend. Dit laatste moet de Staat circa 1,2 miljard euro opleveren.

De 350 miljoen aan extra belasting is slecht voor het resultaat van de banken, aldus analist Cor Kluis van ABN AMRO Oddo tegen ABM Financial News. De introductie van 15 procent belasting op aandeleninkopen, is negatief voor beleggers. En daarnaast wordt volgens Kluis ook de 'wealth tax' hoger, wat slecht nieuws is voor private banking, net als de belasting op ongerealiseerde kapitaalwinsten voor particuliere beleggers, aldus Kluis.

Van Zeijl noemt de koersdruk als gevolg van de motie "overdreven". Het is volgens hem nog maar de vraag of de plannen daadwerkelijk doorgang vinden. Nederland zou daarmee internationaal gezien duidelijk een uitzondering zijn, aldus de analist. "Meestal is dat nadelig."

Update: om reactie analist Kluis toe te voegen en koersen te actualiseren.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

27 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Charlemagne
3
ja, het politiek eenzijdig zonder overleg met de branche afschaffen van een level-plying-field in min of meer een egalitair Europa werkt niet.......... regering: motie dus niet uitvoeren.. in het ergste geval kan de kamer u dan wegsturen... maar dat hebben ze al gedaan dus dat heeft geen consequenties... laat een nieuwe regering, na verkiezingen, daar maar over oordelen....
tilt
8
Na Shell wil Klaver alle Nederlandse firma`s wegjagen!
Waarom haalt hij niet de 8 mld € extra belasting op bij Shell wegens het verlaten van Nederland, zoals hij beloofd had(2021)!
Tino
14
Niks geleerd van het dividendbelasting debakel waardoor het vertrekken van bedrijven al meer heeft gekost dan het afschaffen waardoor de belastingen eindelijk eens simpeler zouden worden... maar nee..

Nu een belasting op aandelen inkopen....
Doet mij een beetje denken aan die financial transaction tax.
Hier kwam die er gelukkig niet door maar op andere plekken wel en o wat een succes... niet dus... brengt vanzelfsprekend veel minder op dan verwacht want men wijkt uit en zoekt alternatieven en de verdere consequenties zorgen er zelfs voor dat er per saldo minder binnen komt.

Deze aandeleninkoop tax zal ook alleen maar voor ontwijking en creativiteit zorgen en dus bij lange na niet opbrengen wat nu voor de buhne geroepen wordt door de populisten.
Simpelste ontwijking is natuurlijk dividend uitkeren en dan vragen wij dat gedrocht gewoon weer terug.. hoop werk voor de belastingdienst en adviseurs en mensen die dit zelf invullen, hoop fouten natuurlijk bij die laatste groep ach schitterend.
Of bedrijven parkeren zich nu nog sneller in het buitenland zoals Shell en Unilever of gaan samen en vluchten op die manier dit domme beleid zoals DSM. Aegon staat al met 1 voet in bermuda en een klein zetje en het is helemaal doei..

Bedrijven die helemaal vertrekken kosten natuurlijk een veelvoud van wat dit nieuwe gedrocht zou moeten opleveren.

Maar dat zal Klaver niet zeggen, zolang hij maar op het stoeltje komt met zijn populistische beloftes, dat er daarna niets van terecht komt en het zelfs schadelijk blijkt te zijn... daar hoeft bij politici niemand verantwoording voor af te leggen.

Dat zulke maatregelen in alleen nederland en niet minimaal europees en het beste natuurlijk global gebeuren zorgt alleen maar voor negatieve gevolgen die sowieso meer kosten dan dat dit oplevert maar ook hier weer de korte termijn van de politicus van een paar maanden want dan zijn de verkiezingen tov wat zou moeten namelijk wat het beste is op langere termijn voor het land.

Inkoopbelasting doe het niet.
Nog meer banken belasting voor nederlandse banken en niet voor de andere banken..... domme domme acties.

Als je het geld niet op een slimme manier vrij kan maken moet je aan de andere kant er ook niet populistisch zoveel uit gooien.
suskewiet
0
jan de vakman
5
Laat Jessie eens naar zijn euro vriendje Timmermans gaan en zeer veel vrienden met hem, die presteren nul komma niks en poetsen hun portomenee ultra groen op, bij dat soort sociale vriendjes zijn moeiteloos miljarden op te halen, voor steun aan de onderkant van de samenleving!!
Eris...
1
Zou de belasting op inkoop eigen aandelen niet omgekeerd rechtvaardigen dat wanneer een bedrijf aandelen uitgeeft deze dan een evenredig belasting voordeel zou krijgen???
Jestbread
1
Dat er nog steeds mensen zijn die denken dat Shell echt vanwege die zooi van de dividendbelasting is weggegaan. Wat uiteindelijk niet eens doorging haha. Ze willen alweer naar de VS vertrekken, de opportunisten dat ze zijn.
MengHuo
0
Sorry maar de rentes op us staatsobligaties zijn flink gestegen, de reden waarom silicon valley bank onderuit ging. Lijkt me eerder de reden van een daling van bank aandelen dan een motie van Klaver, hoe onzinnig ook.
Contraire Zwartkijker
1
Ik vind het belasten van aandeleninkoop erg vergelijkbaar met het belasten van dividenduitkeringen. waarom zouden we daar kritisch over doen?

Mbt de bankenbelasting. Het ligt voor de hand de suggestie van KLaas Knot te volgen. Verzin iets dat meebeweegt met de werkelijke winsten van de banken. Dwz nu iets dat heel veel oplevert (meer dan de nu bedachte 350 miljoen) , maar ook iets dat nauwelijks iets kost als het slecht gaat met de banken.

mbt verdere stappen; belasten van investeringen die onvoldoende bijdragen aan beperken van de klimaatverandering en juist belonen van investeringen in duurzame energieinfrastructuur lijkt me ook een goed idee.

mbt handelingsperspectief op de beurs.... de kans dat het plan maandag is aangepast is vrij groot, dus nu turbo longs op ING inkopen is niet zo gek :)
G.errit@
5
28 miljard voor het klimaat, 0.04% CO2 in de lucht waarvan de mensheid 3% schuldig is en de andere 97% is gewoon via het natuurlijk proces waar wij geen invloed op hebben. Laat ze maar 28 miljard op een andere manier besteden in plaats van bedrijven en burgers extra te belasten.
Kaviaar
5
Klaver is nog nat achter zijn oren en moet nog heel veel leren, zeker over het bedrijfsleven, al denkt hij er verstand van te hebben met z'n 2,5 - 3x modaal salaris. Dan is het altijd makkelijk oreren over verduurzamen, terwijl een groot gedeelte van NL, modaal of 1,5x modaal verdient. De overheid is teveel in zichzelf gekeerd, heeft oogkleppen op en vertoont struisvogelgedrag. Ze weten in de wereld niet hoe het er in het bedrijfsleven aan toe gaat en als werknemer etc. Ze weten alleen waar de nieuwe Tweede kamer ligt.
Wesout
1
Bedrijfsleven moet wederom opdraaien. Het lijkt of we al jaren een linkse regering hebben. Volgend jaar weer de minimumlonen verder omhoog wat inflatie alleen maar zal vergroten, want dat werkt door in alle lonen en uiteindelijk moeten de bedrijven hiervoor de prijzen verhogen en consumenten meer betalen. Simpele rekensom. Wat voor een zooitje wordt het als straks als we Timmermans als premier zouden hebben. Je moet vooral niet meer graag hard willen werken en carrière willen maken. Het loont om zoveel
Mogelijk misbruik te maken van de sociale zekerheid en ondertussen pesten we bedrijven weg uit Nederland die juist voor bestaanszekerheid zorgen.
Henkk
3
InG zal het niet erg vinden koopt heel graag eigen aandelen terug , excellent manipulatie, zeer slecht Voor Nederland zal mij niet verbazen dat banken zelf er achter zitten, , oh ja motie !!!!!!??????????
Vossejongk
7
Klaver wil van Nederland 1 groot park en asieldorp maken, die hoef je niet serieus te nemen. De peilingen zeggen ook genoeg, men (op enkele sufferds na) traps er niet in.
Markt criticus
4
Dit is wat NL te wachten staat met een linkse regering. Hopelijk een blijvende droom die nooit werkelijkheid wordt!
wgumcd
5
SpecuKlaas
5
Exact. Als met de Aandeleninkoop gaat belasten dan moet men de Aandelen uitgifte ook terug kunnen krijgen v/d belasting. Alleen al dat zeggende geeft aan dat het een volkomen idiote gedachte is om de Inkoop te gaan belasten. Weer zo een Links proefballonnetje.

Als je geld te kort komt dan moet je gaan kijken waar je kan bezuinigen en niet nog meer binnen gaan harken. Maar Links is er voor de Asielzoekers ...lees veelal kansloze knullen... en een klimaat bubbel ..zie wat nu weer blijkt dat de uitstoot v/d boeren geen 300 ver komt. Allemaal Links populistische praat.
Oude School Econoom
6
Ik vind het van een expert als de IEX site wenst te zijn wel een erg late berichtgeving over deze koersdaling van de banken. Hr Van Zeijl noemt de koersdruk als gevolg van de motie "overdreven". Echter zo is het handelarenspel. In diverse forums vanmorgen vroeg al verduidelijkt dat de wens van Klaver om de banken extra te belasten de koerstrigger is. Dit bericht in combinatie met het huidige negatieve beurssentiment is een mooie gelegenheid voor grote handelaren om de koers een stuk lager te zetten om weer goedkoper te kunnen inslaan en naast enige handelaarswinst ook het dividend rendement op te krikken. Een partij als JP Morgan meer een recent belang van ca. 3% heeft er vandaag goed van kunnen profiteren. Lachwekkend is het natuurlijk wel dat Klaver met zijn wens om 350 miljoen belastingen op te halen vandaag ABN meteen fors meer in waarde heeft laten dalen, de Staat haar aandelen tegen een nog lagere verkoopprijs in de markt kwijt kan en mocht het in de toekomst tot een overname komen de toekomstige overname premie lager zal uitvallen. Doet me denken aan het KLM debacle waar de Staat ook ca. 600 miljoen door het putje heeft gegooid. Tja de nieuwe soort politici komen allemaal van school af waar ze niet meer hoefde te leren rekenen en schrijven.
Henkk
0
iex is zeer zeer goed in manipulatie, met ABM FN-Dow Jones zijn zeer goed in, koop prosus en adyen zeggen ze!!!!??? er wordt gezegd verkoop ing, !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ?????????????????????? motie door wie ingediend?! werkt voor heen voor banken? overleg gehad met wie ing? jp morgen of iex .........
27 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.