Consumentenbond sleept Philips voor de rechter | Beursonline.nl

Consumentenbond sleept Philips voor de rechter

Gepubliceerd op 1 aug 2019 om 07:51 | Reacties: 2

Philips Koninklijke (17:35)

44,960 -0,090 (-0,20%)

AMSTERDAM (AFN) - De Consumentenbond is een bodemprocedure gestart tegen Philips. De bond wil compensatie voor consumenten die op kosten zijn gejaagd door verboden prijsafspraken door het beeldbuizenkartel dat Philips vormde met branchegenoten. Een eerdere juridische procedure en pogingen om tot een schikking te komen liepen op niets uit, aldus de consumentenorganisatie.

"Philips en een aantal andere beeldbuisfabrikanten hebben zich jarenlang verrijkt over de rug van consumenten, die zo’n 10 procent te veel betaalden voor hun televisies en computermonitors. We hebben geprobeerd om met Philips tot een snelle oplossing te komen, maar dat is niet gelukt. Maar linksom of rechtsom, dat geld moet terug naar de consument. Daarom stappen we nu naar de rechter", zegt directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar.

De bond vraagt de rechter vast te stellen dat Philips aansprakelijk is voor de volledige schade die het kartel veroorzaakte. Dat staat nog los van een vergoeding. Als de Consumentenbond deze rechtszaak wint, gaat het weer met Philips in gesprek over een mogelijke schikking. De bond wil nog niet ingaan op de details over hoe een eventuele compensatie uiteindelijk verdeeld wordt tussen de gedupeerden.

Aanmeldingen

Inmiddels hebben circa 55.000 mensen zich gemeld bij de Consumentenbond voor een eventuele vergoeding. Om uiteindelijk ook een compensatie te ontvangen, moeten ze wel een aankoopbewijs zoals een bonnetje of een garantieboekje tonen, licht een woordvoerder van de organisatie toe. Naar verwachting van de bond komt een eventuele vergoeding uit op zo'n 100 euro per gezin. Gedupeerde consumenten kunnen zich nog bij de organisatie melden.

Een woordvoerder van Philips bevestigt de dagvaarding te hebben ontvangen. "Philips is van plan zich te verdedigen tegen onterechte kartel-claims zoals deze van de Consumentenbond." Hij wil verder niet op details ingaan omdat het een lopende zaak betreft.

Philips had tussen 1996 en 2006 verboden prijsafspraken met andere elektronicamakers als Samsung en LG. Het Nederlandse concern heeft eerder al 509 miljoen euro aan boetes opgelegd gekregen in deze zaak.

2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Japio_
0
Een organisatie op zoek naar nieuw bestaansrecht? Laat ze lekker naar de VS verhuizen.
3 man en een paardenkop hebben nog een bonnetje van een TV van 15- 25 jaar geleden, wat de Consumentenbond ook zal bereiken het zal nooit recht doen aan wie destijds teveel betaalde.

2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.