Grootste windmolenbouwer ter wereld Vestas groeit hard door

Gepubliceerd op 11 augustus 2020 09:34 | Reacties: 4

VESTAS WIND SYST. NAM.DK1 (22 sep)

128,550 -1,450 (-1,12%)

KOPENHAGEN (AFN) - De Deense windmolenbouwer Vestas blijft hard groeien ondanks logistieke uitdagingen en verstoringen vanwege de coronacrisis. 's Werelds grootste maker van windturbines behaalde in het tweede kwartaal 67 procent meer omzet dan een jaar eerder en het orderboek dikte aan tot het hoogste niveau ooit. Wel ging er een beperkt kwartaalverlies in de boeken.

De opbrengsten liepen op tot 3,5 miljard euro. Maar de kosten gingen ook hard omhoog omdat Vestas eenmalig 175 miljoen euro aan garantievoorzieningen moest opnemen voor een specifieke reparatie en upgrade van een beperkt aantal reeds geïnstalleerde rotorbladen. De winstgevendheid van het bedrijf viel bovendien wat lager uit omdat projecten werden opgeleverd met lagere marges. Hierdoor was onder de streep sprake van een verlies van 5 miljoen euro, tegen een winst van 90 miljoen euro een jaar eerder.

Volgens topman Henrik Andersen blijven de vooruitzichten ondanks de onzekerheid door de coronacrisis gunstig. Voor Vestas is een belangrijke rol weggelegd bij het regelen van een stabiele en duurzame energievoorziening in de wereld, zo benadrukt hij. De orderportefeuille voor turbines en ondersteunende diensten klom naar 35,1 miljard euro. Dat is een toename van 3,6 miljard euro vergeleken met een jaar eerder.

Vestas durft het nu ook weer aan om financiële verwachtingen uit te spreken voor heel 2020. Net als voor de uitbraak van de coronacrisis rekent het bedrijf op 14 miljard tot 15 miljard euro omzet. De verwachting voor de winstmarge is met 5 tot 7 procent wel wat verlaagd ten opzichte van de eerder uitgesproken inschatting van 7 tot 9 procent.

6 Posts
Allinvestor
0
Sterke groei maar echt overtuigende winstgroei weet het concern nog niet te produceren - er is altijd wel wat waardoor de marges gedrukt worden.
barondehuile
0
quote:

Allinvestor schreef op 11 augustus 2020 10:23:


Sterke groei maar echt overtuigende winstgroei weet het concern nog niet te produceren - er is altijd wel wat waardoor de marges gedrukt worden.


Ja, dat is namelijk het probleem met een markt die technisch nog niet helemaal volwassen is. De "bijna prototypes" blijken nu nog wat kinderziekten te hebben en die moeten weggewerkt worden, of zelfs later misschien worden vervangen, omdat er grotere turbines met bewezen prestaties aan komen (ook binnen Vestas). Een volgend probleem is dat turbines nu niet technische hoogstandjes zijn en er dus veel toekomstige concurrentie is te verwachten. Integratie met elektriciteit distributie zal hen er wel door heen trekken. Het kan gewoon alle kanten op met deze trendsetter, maar het lijkt toch best wel behoorlijk positief.
jhgy
1
Geen winst ondanks tientallen miljarden subsidie v belastinggeld. En de burger zit met overlast
Arensoog
1
De windmolens gaan het echt afleggen tegen echte groene stroom. Nooit zal de "windmolen" een betrouwbare energie bron kunnen worden doordat altijd door onverwachte weersomstandigheden te veel of te weinig stroom geleverd zal/kan worden.
Waterstof zal de toekomst worden!
'Belegger'
0
Vestas gaat kennelijk voor volume.

Siemens Energy is groot in offshore en gaat voor selectief (marge) bij onshore. Volgende maand staat een IPO gepland van Siemens Energy, waarmee Siemens Gamesa wordt samengevoegd met een afsplitsing van Siemens Gas & Power.

Waterstof moet geproduceerd worden en dat kan met wind. Orsted is zo'n partij die inzet op de combinatie van windmolens en waterstofproductie d.m.v. elektrolyse.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.