Staatsschuld landen eurozone gedaald | Beursonline.nl

Staatsschuld landen eurozone gedaald

Gepubliceerd op 21 okt 2019 om 11:20 | Reacties: 10 | Onderwerpen: Europa 

LUXEMBURG (AFN) - De staatsschuld van de landen in de eurozone is vorig jaar gedaald tot gemiddeld 85,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van de economie van het eurogebied. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat in een tweede raming.

In 2017 lag de schuld nog op 87,8 procent van het bbp. De hoogste schuld komt voor rekening van Griekenland (ruim 181 procent van het Griekse bbp) en Italië (bijna 135 procent). De laagste schuld is in Estland (8,4 procent) en Luxemburg (21 procent). Voor Nederland was dit 52,4 procent.

De Europese begrotingsregels schrijven een schuld van maximaal 60 procent van het bbp voor en een overheidstekort van maximaal 3 procent. Het begrotingstekort van de eurolanden lag vorig jaar gemiddeld op 0,5 procent van hun economie, tegen 0,9 procent een jaar eerder. Voor Nederland was dit een plus van 1,5 procent.

14 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
het zwaard
0
Als er dan eens goed nieuws te lezen staat, is de reactie altijd minder dan bij slecht nieuws.
Wereldbelegger
0
Kor11
0
Ik ben de meest bijdehandte niet maar: wanneer in 2015 tot en met 2018 de ECB voor 2600 miljard aan Obligaties opkoopt. Dit met geld wat ervoor niet bestond maar wel alszodanig berekend wordt. Dit geld nooit meer terugkomt dus ten laste komt van de eu-landen. Dan dien je dat toch bij de Staatschulden op te tellen. Voor Nederland (5%) is dat dan 130 Miljard. Een idiote toename per saldo.Of ben ik diegene welke niet goed wijs is?
Wereldbelegger
0
quote:

Kor11 schreef op 21 okt 2019 om 12:04:


Ik ben de meest bijdehandte niet maar: wanneer in 2015 tot en met 2018 de ECB voor 2600 miljard aan Obligaties opkoopt. Dit met geld wat ervoor niet bestond maar wel alszodanig berekend wordt. Dit geld nooit meer terugkomt dus ten laste komt van de eu-landen. Dan dien je dat toch bij de Staatschulden op te tellen. Voor Nederland (5%) is dat dan 130 Miljard. Een idiote toename per saldo.Of ben ik diegene welke niet goed wijs is?Het hele idee is schuldpapier omruilen voor geld. Banken, verzekeraars, vermogensbeheerders en beleggers kunnen met het vrij gespeelde geld aan de slag met leningen en kredieten voor bedrijven en consumenten om zo de economie een boost te geven. Daarmee zouden investeringen toenemen, er zouden meer banen komen, de inkomens en dus de koopkracht zouden stijgen en de inflatie zou worden aangewakkerd, richting de door de ECB gewenste twee procent.

bron:
nos.nl/artikel/2264411-opkoopprogramm...
Knight V
0
[quote alias=Wereldbelegger id=11897122 date=201910211249]
[...]


Het hele idee is schuldpapier omruilen voor geld. Banken, verzekeraars, vermogensbeheerders en beleggers kunnen met het vrij gespeelde geld aan de slag met leningen en kredieten voor bedrijven en consumenten om zo de economie een boost te geven. Daarmee zouden investeringen toenemen, er zouden meer banen komen, de inkomens en dus de koopkracht zouden stijgen en de inflatie zou worden aangewakkerd, richting de door de ECB gewenste twee procent.

bron:
nos.nl/artikel/2264411-opkoopprogramm...
[/quote]

Alleen dat idee wordt onderuit gehaald, want overheden stellen regels voor waardoor bedrijven niet kunnen investeren, geen banen creeren, consument geen hypotheek meer krijgen of je moet een rijke opa hebben die 30.000 Euro voor je neerteld als K.K.

Als je 20 miljard vrijstelt dan moet je ook flexibel zijn voor het uitgeven van geld voor bedrijven/consument.

20 miljard komt niet in de economie terecht, want anders waren wij nu de 2% allang gepasseerd.


Banana
0
Er wordt door politici en ECB beweerd dat de inflatie nog geen twee procent is. Bij alles is het maar hoe of wat je meet.
Bij berekenen van deze inflatie worden de stijgingen van voeding en energie en woonkosten kennelijk niet mee gerekend ( men meet alleen de kerninflatie).
Ga je naar restaurant dan is een kopje koffie drie en half euro, hoezo geen stijging. Benzine ook duur, maar hangt natuurlijk af hoe je vergelijkt. Woonlasten zoals huren, stijgen alsmaar, in regio Amsterdam met 3 procent ten opzichte van 2018, woonlasten alleen kunnen40 procent van netto inkomen bedragen, tenzij men ervoor lief neemt 3 of 4 uur per dag te reizen.
Pensionado’s worden gekort en de lage rente zal nog jaren duren want politici hebben wel baat bij de lage rente, ECB ook.Ze zullen niet gauw de verantwoordelijke willen zijn die de weg terug durft te nemen ( rente verhogen en schuldpapier verkopen). Stel je voor dat het misgaat.
Dus stil blijven en zelfs Knot gaat er maar licht tegen aan.
Tegen de zwaardere woonlasten worden ook in echt weinig gedaan. De woningen worden opgekocht en tegen duurdere huurprijs verhuurd en dit jaagt de koopprijs weer op en de cirkel is rond. Van 1 pand hebben sommige bedrijven al honderden panden in Amsterdam en zelfs buitenlandse bleggers storten zich hierop. Maar de minister vergaderd en vergaderd en wikt en weegt en zegt dat geen verband is tussen huizenmelkers en de huurprijzen.
Als je misschien maar iemand van 8 jaar is dan kan je dit wel allemaal slikken. Maar we zijn toch beter opgeleid? Maar toch veel stilte alom. Misschien moeilijk onderwerp.
The Third Way...
0
@bananas: inflatie is hoeveel duurder bestaande producten worden. Het leven wordt echter ook duurder door "verplichte" nieuwe producten zoals smartphone, apps, etc....

TA=verlies
0
Staatsschulden lager???? Met die QE van afgelopen jaren ? Wat is dit nu weer voor nieuws? Kan toch niet waar zijn?
R0ME0
0
In percentage lager, maar absolute getallen zijn ook een keer leuk, zeker nu we al na het hoogte punt zitten met de economie.

Met al die kunstmatige maatregelen die het BNP nog opkrikken.

En als het uitkomt dan verander je toch gewoon de samenstelling van de berekening van de inflatie en het BNP, dan ziet dat getal er ineens een stuk beter uit en de schuld in percentage van het BNP natuurlijk ook.

De absolute getallen liegen echter een stuk minder.

Gaat het ook al wat beter in Amerika met het percentage tov een paar jaar terug toen het debat was om de schuld in Amerika niet hoger te laten worden dan pakweg 18000 miljard??, ergens in 2015?

Check again, want die teller staat al bijna op 23000 miljard.
In 4 jaar tijd komt er 5.000.000.000.000 $ staatsschuld bij.

Ow wat gaat het toch goed in Amerika want vooral ook het veranderen van de samenstelling van het BNP en ook het aanpassen van het mandje van de inflatie hebben er voor gezorgt dat stimuleringsmaatregelen alle ruimte konden krijgen en dat het percentage van de schuld tov het BNP er beter uit zag.

Het absolute getal lijkt juist alleen maar extra te versnellen, van onhoudbaar naar .... wat moet je dit nog noemen?
wsd
0
25 jaar terug had je de D-Mark destijds vertelde een Duitser mij dat de officiele inflatie cijfers daar niet klopte De Duitse regering gaf een te rooskleurig cijfer Ook vertelde hij mij dat de ouderen de prijs in de toekomst gaan betalen en hij heeft gelijk gekregen. korten op de pensioenen en een vertekent beeld mbt de zogenaamde inflatiecijfers van de regeringen. Zo wordt het stukje vrij te besteden geld steeds minder.....
het zwaard
0
Kijk dat is nu net wat ik bedoelde om 11:56. Goed nieuws wordt steeds vertaald in slecht nieuws. Je hoeft het maar te lezen vanaf mijn eerste bijdrage van 11:56 t/m heden.
R0ME0
1
quote:

het zwaard schreef op 21 okt 2019 om 17:27:


Kijk dat is nu net wat ik bedoelde om 11:56. Goed nieuws wordt steeds vertaald in slecht nieuws. Je hoeft het maar te lezen vanaf mijn eerste bijdrage van 11:56 t/m heden.


Het is wolf in schaapskleren nieuws.

Jij ziet het schaap, ik de wolf.

Als er een bericht op de voorpagina zou komen :

'Aantal verkrachtingen in percentage van het totaal aantal criminele delicten flink gedaald'

En je leest vervolgens dat ze bij de vorige vergelijking zaken als lichte verkeers overtredingen en zulke zaken allemaal niet meenamen en nu wel waardoor het totaal aantal delicten in deze laatste vergelijking door het dak is gegaan dan is het helemaal niet dat goede nieuws.

Blijkt dat absoluut gezien het aantal verkrachtingen verdubbeld is.

Maar dat maakt blijkbaar niet uit want het percentage is gedaald.

En dan ben ik de verkrachter van goed nieuws??
Kor11
0
Wanneer u "Wereldbelegger" met vriigespeeld geld, vrijgemaakt geld bedoelt is er naar mijn idee een groot probleem in uw opvatting. Dat geld was en is er helemaal niet en is dus gecreeerd. Het is wel een asset omdat de ECB dat zegt en er garant voor staat. Alle Eu landen staan er borg voor want de ECB is van al die landen. Derhalve zijn alle Staatsschulden in mijn optiek enorm toegenomen. Dat invlatiedoel is naar mijn idee een smoes. Kijk wat er in dat mandje zit. EN niet alles zit in het invlatiemandje EN het opkoopprogramma is niet vermeld op de Balans. Ik geloof in mevrouw Lagarde of is zij mijn laatste hoop wat dit aangaat? We gaan het zien. #gekkenwerk #onderhettapijtvegers #financieleramp .
R0ME0
0
Lagarde heeft ook al een besmet onbetrouwbaar verleden en zoiets wordt dan de nieuwe baas.
Is toch wel erg als dat hele clubje dan besluit zoiets daar neer te zetten, dan is er ook veel mis met de rest.
Maar ook dat is geen nieuws, bijna alles komt uit het old boys network van de Financiële wereld en daarvan weer een heel groot deel van Goldman Sachs en laat nu dat net de club zijn die onder andere Griekenland geholpen heeft met verbloemen van de werkelijke financiële situatie om toe te kunnen treden tot de EU in the first place.

Maar de beerput GS zullen we maar niet helemaal gaan open trekken want die is zo groot, dat kan deze pagina helemaal niet aan.
14 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.