Weer slechte dag voor banken op Wall Street

Door AFN op 11 februari 2016 21:26 | Views: 6.599

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenbeurzen leden donderdag flinke verliezen door zorgen over de staat van de wereldeconomie. Vooral bankaandelen moesten het ontgelden, net als eerder deze week. Berichten dat OPEC bereidt is met landen buiten het kartel te praten over een productieverlaging stelpten de verliezen in de energiesector enigszins.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,6 procent lager op 15.660,18 punten en de S&P 500 verloor 1,2 procent tot 1829,08 punten. De schade voor de Nasdaq bleef beperkt tot 0,4 procent, waarmee de index op 4266,84 punten kwam.

President Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank zij woensdag dat de onstuimigheid op de financiële markten wellicht van invloed is op het rentebeleid. De Fed verhoogde in december voor het eerst in bijna tien jaar zijn belangrijkste tarief. In september werd daar nog van afgezien omdat betwijfeld werd of de Amerikaanse economie wel krachtig genoeg was om een verhoging aan te kunnen.

Olieprijzen

Een lage rente zet de winstgevendheid van banken onder druk. Bank of America en Citigroup behoorden met verliezen tot 6,8 procent tot de sterkste dalers in de financiële sector.

The Wall Street Journal meldde in een tweet dat OPEC wil praten over een productieverlaging in een poging de ogenschijnlijke vrije val van de olieprijzen tot staan te brengen. De zakenkrant citeerde daarbij een niet bij naam genoemde minister van de Verenigde Arabische Emiraten. Berichten over dergelijke onderhandelingen doen al langer de rond, maar van officiële aankondigingen is vooralsnog geen sprake.

Goudprijs

Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 27,19 dollar, na eerdere een laagste prijs van 26,05 dollar aangetikt te hebben. De prijs van Brentolie steeg, na een eerdere daling, met 0,9 procent tot 31,12 dollar per vat. Exxon Mobil sloot 0,3 procent hoger, terwijl Chevron 0,1 procent in het rood bleef steken. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Halliburton verloor 2,7 procent.

De prijs van goud steeg met ruim 53 dollar naar 1247,80 dollar per troy ounce (31,1 gram). Het animo voor het edelmetaal, dat gezien wordt als een veilige belegging, nam toe door de al weken heersende turbulentie op de aandelenmarkten. Obligaties staan ook als veilig te boek, maar leveren bij de lage rentestanden amper iets op.

De euro noteerde 1,1321 dollar, tegen 1,1363 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen.

Reacties

13 Posts
[verwijderd]
0
Henri Nostradamus
1
Duidelijk dat de meute short zit en dat de prof. beleggers (lees:banken) er alles aan doen om de markt niet in te laten storten. In dit geval gaat de meute winnen. Let op maandag a.s. als een horde Chinezen in paniek gaat verkopen als ze geconfroonteerd worden met een 10% lagere opening (na 1 week gesloten beurs).

Overigens zijn er nog nooit zoveel particulieren (in de US) short gegaan als op dit moment. We zullen zien wie het gelijk aan zijn zijde vindt.

HN
@monkeytail
0
Het maakt geen zier uit. Het gaat om de werkelijke economische cijfers. De markt van nu overdrijft mijns inziens in negativiteit. Europa is aan het worstelen en andere delen van de wereld ook. Maar dat zijn kleine golfjes naar beneden. Alleen maar goed die lucht. Kunnen we straks weer omhoog. Verzekeraars en banken lunnen beter hun eigen aandelen inkopen. Dat levert aardig meer op dan staatsleningen en drijft de koers op...
$ilver
0
Als iedereen in de putjes en shorts zit... Is er dan niet "iets" die er voor zorgt dat t juist omgekeerd gaat?
[verwijderd]
0
quote:

@monkeytail schreef op 11 februari 2016 22:10:

Het maakt geen zier uit. Het gaat om de werkelijke economische cijfers. De markt van nu overdrijft mijns inziens in negativiteit. Europa is aan het worstelen en andere delen van de wereld ook. Maar dat zijn kleine golfjes naar beneden. Alleen maar goed die lucht. Kunnen we straks weer omhoog. Verzekeraars en banken lunnen beter hun eigen aandelen inkopen. Dat levert aardig meer op dan staatsleningen en drijft de koers op...
En de markt heeft van 2009 tot nu overdreven in positiviteit, gestuwd door driftig geprint van centrale bankiers en zo goed ging de economie niet in die tijd, sterker nog...maar toen stelde niemand vragen of dat wel zo lang goed zou kunnen gaan en of al die koersstijgingen op iets fundamenteels waren gebasseerd.

En nu na al die jaren van monetaire verruiming en zelfs negatieve rentes zit de economie nog altijd in het slop. Ja ach hier en daar inderdaad wel een plusje maar dat komt vooral door de lage energieprijzen, haal je die factor weg blijft er waarschijnlijk weinig tot niets over.

En hoe nu verder, rente nog verder omlaag kan bijna niet meer want de financiele instellingen verdienen nu al niets meer, de hypotheekrente gaat steeds verder richting de nul en het consumentenkrediet ligt ook op zijn gat want niemand heeft nog behoefte om nog te lenen zoals voor 2008 tegen woekerrentes van 6 - 12% terwijl banken het gratis krijgen en die bonussen moeten toch ergens van worden betaald?

Dus overdrijven, ik vind van niet. Ik vind gezien de omstandigheden de reacties nog vrij tam zelfs. Kijk naar Wall Street daalt wel maar het mag allemaal geen naam hebben, het is steeds maar rond een procentje meer niet en af en toe een dag neutraal of weer omhoog. AEX ook nog maar 12% dit jaar wat niet eens een krach is maar meer een gezonde correctie.

Als de markt zou overdrijven was het veel erger geweest nu.
[verwijderd]
0
Olie stevent af op productie afspraken, de financiële sector wordt ondersteund door de ECB en FED. China zachte landing, EU 1.5% groei 2016 en Yellen stelt renteverhoging uit. Een sentiment daling die zeer binnenkort gaat eindigen.
Bergen
0
"...President Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank zij woensdag..."???

Ook opmerkelijk: voor het eerst in vele jaren dat hier de goudprijs weer eens vermeld wordt. Einde vd rally dus.
keffertje
0

..dat OPEC bereidt is.. ?
"...President Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank zij woensdag..."???''

Waarschijnlijk de school voor Journalistiek niet afgemaakt of het slachtoffer van de versoepelde toelatingsregelingen dat je ook met dyslexie journalist mag worden...

Overigens graag alleen positieve commentaren anders wordt Henk boos!
Kaviaar
0
vr 12 feb 2016, 07:25

Olieprijs krijgt wind stevig in de rug

'OPEC gaat olieproductie beperken'
door onze redactie DFT


AMSTERDAM -
Olieproducerende landen verzameld in OPEC staan aan de vooravond van een productiebeperking. De prijs van ruwe olie (Brent) schoot in reactie bijna 5% omhoog tot boven de $31

Klik hier voor meer nieuws en actuele koersinformatie over Royal Dutch Shell A

De stap van OPEC werd gemeld door een minister van de Verenigde Arabische Emiraten tegenover de Wall Street Journal.

Het zou gaan om een krimp van 800.000 vaten per dag, daar tegenover staat een toenemende vraag momenteel van 1,3 miljoen vaten per dag, aldus de Wall Street Journal.

www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/royal_...

Kaviaar
0
Goed nieuws.

do 11 feb 2016, 14:43

Uitkeringsaanvragen in VS nemen af


WASHINGTON (AFN) - Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is vorige week met 16.000 gedaald, naar 269.000. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid donderdag.

De daling was sterker dan verwacht. Economen voorspelden in doorsnee 280.000 nieuwe aanvragen, nadat een week eerder 285.000 aanvragen werden geteld.

www.iex.nl/Nieuws/ANP-110216-266/Weer...

p.s. Economie gaat slecht toch?? volgens vele zwartkijkers.
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.