'Grootste snoepmaker ter wereld in de maak'

Door AFN op 30 juni 2016 18:56 | Views: 3.747

NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - Chocoladefabrikant Hershey staat in de belangstelling van de Amerikaanse levensmiddelengigant Mondelez. De maker van onder meer Oreo-, Lu- en Tuc-koekjes, Milka-, Côte d'Or- en Toblerone-chocolade zou volgens ingewijden een overnamebod hebben gedaan, aldus persbureau Bloomberg donderdag.

Als de deal slaagt zou de grootste snoepmaker van de wereld ontstaan en wordt de huidige nummer een, Mars, van de troon gestoten. Naar verluidt biedt Mondelez 107 dollar per aandeel, deels in contanten en deels in aandelen. De twee bedrijven hebben de afgelopen tijd met elkaar gesproken, maar nog geen overeenstemming weten te bereiken.

Volgens zakenkrant The Wall Street Journal zou Mondelez onder meer baangaranties hebben aangeboden om een deal aantrekkelijker te maken voor Hershey. Ook zou het hoofdkantoor van het gecombineerde bedrijf in de stad Hershey komen en de naam van het fusiebedrijf 'Hershey' worden.

Marktwaarde

Hershey had voordat het nieuws naar buiten kwam een marktwaarde van zo'n 21 miljard dollar. Mondelez is stukken groter en werd toen gewaardeerd op zo'n 69 miljard dollar. Het aandeel Hershey spoot echter op de berichtgeving fors omhoog, tot flink boven de genoemde prijs per aandeel. Dat zou volgens kenners suggereren dat beleggers een hoger bod voorzien.

Grote vraag is overigens wel of het trustfonds van de familie Hershey akkoord gaat. Hershey Trust heeft circa 80 procent van het stemrecht in handen en kan daarmee een deal maken of breken.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.