Chipbedrijven onder druk op rode beurs

Door AFN op 28 maart 2018 16:02 | Views: 3.630

Chipbedrijven onder druk op rode beurs

AMSTERDAM (AFN) - Chipbedrijven behoorden woensdag halverwege de middag tot de grootste verliezers op de overwegend rode beurzen. Daarmee volgden ze de voorbeeld van Amerikaanse sectorgenoten. De aanhoudende vrees voor een handelsconflict zorgde eveneens voor een negatieve stemming.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na aanvang van de handel in New York 0,2 procent in de min op 524,06 punten. De MidKap zakte 1,3 procent tot 776,44 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden tot 0,4 procent in. Londen steeg 0,2 procent.

Chipmachinemaker ASML was met een verlies van 5,4 procent de grootste verliezer onder de hoofdfondsen in Amsterdam. Bij de middelgrote fondsen stonden de sectorgenoten ASMI en Besi onderaan met minnen tot 5 procent. Ook elders in Europa hadden chipbedrijvenhet moeilijk. Dialog Semiconductor zakte in Frankfurt 13,7 procent en STMicroelectronics verloor in Parijs bijna 6 procent.

Unilever

Levensmiddelenconcern Unilever stond bovenaan in de AEX met een winst van 3,7 procent na een adviesverhoging door UBS. Gemalto won 0,7 procent. Het Franse technologiebedrijf Thales heeft formeel zijn bod gelanceerd op alle aandelen van de digitaal beveiliger. Shell verloor 1,1 procent. Het olie- en gasbedrijf liet weten aangifte te hebben gedaan tegen een oud-bestuurder.

Advies- en ingenieursbureau Arcadis stond bovenaan bij de middelgrote bedrijven met een winst van 4,7 procent. Bij de kleinere bedrijven steeg Accell 3,4 procent. Het fietsenbedrijf neemt de Amerikaanse mobiele fietsenbezorger Beeline Bikes over. Accell had al een minderheidsbelang in het bedrijf.

Kladis Plasma

Kiadis Pharma dikte 5 procent aan. Het biotechnologiebedrijf liet weten op schema te liggen met de aanvraag van een toelatingsvergunning voor een kandidaat-medicijn, dat gebruikt wordt bij de behandeling van leukemiepatiënten die een beenmergtransplantatie hebben ondergaan.

In Londen maakte Shire een koerssprong van 17,7 procent. Het Japanse farmaceutische concern Takeda bevestigde interesse te hebben in een overname van zijn Ierse branchegenoot.

De euro was 1,2340 dollar waard, tegen 1,2405 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 64,55 dollar. Brentolie zakte 0,6 procent in prijs en werd verhandeld voor 69,66 dollar per vat.

Reacties

10 Posts
[verwijderd]
0
Dat ASML zakt lees ik ook op de koersborden.
Als aanvulling zou ik ook de reden willen lezen
[verwijderd]
1
Omdat er een grote partij short zit, en die jongens trekken zo hard aan de boel tot ze kunnen cashen. Dan pas mag het terug omhoog
rene66
0
De reden voor de koersdaling van de tech en chips fondsen heeft te maken met grote hedgefunds die heel veel geld willen verdienen met dalende koersen om vervolgens goedkoop dezelfde aandelen te kunnen kopen.

Elke dag komen ze met een nieuw iets, dit keer komen ze met het gerucht dat Trump Amazon misschien wil gaan aanpakken.

Er is helemaal niks verandert in de wereld ten aanzien van ASML waardoor de koers in zou storten. Er worden niet minder chips door afnemers van ASML gemaakt in de komende jaren, de fabrieken van ASML staan ook niet in brand, de machines blijven ook werken en de vraag naar de machines blijft toenemen. Kortom het is speculatie en marktmanipulatie van een aantal grote partijen die hun slag willen slaan.
rene66
0
Dit heb ik vanmiddag al ergens anders neer gezet. Reactie van iemand op yahoo finance, kort maar krachtig.

This isn't about anything other than the big Wall Street firms unleashing their program trading to drive down prices so they can buy more of the stocks they want without having to pay the premium price for them. Plain and simple.
[verwijderd]
0
quote:

Cees41 schreef op 28 maart 2018 16:42:

Dat ASML zakt lees ik ook op de koersborden.
Als aanvulling zou ik ook de reden willen lezen
Hier gaat de reden dan:

Als gevolg van te sterk opgelopen koersen van de technologie aandelen zijn de beleggers winst aan het nemen. Dat zien we vooral bij ASML, dat een flinke ader laat op het Damrak. ;-)

Groeten

Ozzy
rene66
0
quote:

OzzyO schreef op 28 maart 2018 17:04:

[...]
Hier gaat de reden dan:

Als gevolg van te sterk opgelopen koersen van de technologie aandelen zijn de beleggers winst aan het nemen. Dat zien we vooral bij ASML, dat een flinke ader laat op het Damrak. ;-)

Groeten

Ozzy
Dit zijn toch echt grote partijen (hedgefunds) die wereldwijd aan het shorten zijn en de boel aan het manipuleren zijn. Normale beleggers kunnen een aandeel ASML echt niet naar beneden trekken, die hebben al met al misschien een paar procent van ASML in eigendom, als dat al het geval is.
[verwijderd]
0

Klopt.

Maar ja dat mag je niet zien als manipulatie.
Dat vinden de waakhonden natuurlijk niet leuk als je dat zegt.

Beursgeslagen
0
quote:

Hermando schreef op 28 maart 2018 17:23:

Klopt.

Maar ja dat mag je niet zien als manipulatie.
Dat vinden de waakhonden natuurlijk niet leuk als je dat zegt.

Toch geweldig die dalende ASML koers. Bijkopen. Komt nl. helemaal goed met de ASML koers. Aandeel wil al weken naar 180 EUR. Zal niet lang meer duren want er is alleen maar reden voor long stijging.
Charlemagne
0
Unilever : lang leve de analisten :

RBC - 26 maart - verkopen (underperform) koersdoel 37 euro
UBS - 28 maart -kopen koersdoel 49 euro

toch lezen ze de dezelfde openbare informatie.

Tja, t'is maar bij welke bank je zit.....

10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.