PostNL in Belgie vervolgd voor sociale fraude koeriers - media

Door ABM Financial News op 8 mei 2021 12:02 | Views: 8.342

PostNL in Belgie vervolgd voor sociale fraude koeriers - media
Beeld: PostNL

(ABM FN-Dow Jones) PostNL wordt vervolgd in België omdat de pakketbezorgers van het bedrijf op structurele wijze sociale fraude zouden plegen. Dit meldde De Tijd zaterdag op basis van uitspraken van magistraat Gianni Reale van het Mechelse arbeidsauditoraat.

In februari onthulde de krant al dat de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) onderzoeken doet naar onderaannemers die voor PostNL pakjes bezorgen in België en geen btw of belastingen betalen. 

De Tijd ontdekte in de interne documenten van PostNL Pakketten België namen van bedrijven op dagplanninglijsten uit 2017, 2018 en 2019 die reeds failliet waren verklaard en toch nog als erkende onderaannemers pakjes leverden voor PostNL.

Naast PostNL wordt ook concurrent GLS gedagvaard voor de correctionele rechtbank voor sociale fraude met hun pakjesbezorgers, aldus De Tijd.

Het arbeidsauditoraat van Mechelen zou voldoende aanwijzingen zien dat er sprak is van structurele sociale fraude, met wurgcontracten en slechte arbeidsomstandigheden voor chauffeurs. Concurrent Bpost, die zijn pakjes levert met werknemers, is mogelijk een 'benadeelde partij' in het onderzoek, aldus de krant.

Gianni Reale, substituut-arbeidsauditeur van de afdeling Mechelen, bevestigde aan De Tijd dat hij zowel GLS en PostNL als enkele van hun aannemers en onderaannemers heeft gedagvaard. 

"Er zijn wat mijn ambt betreft voldoende aanwijzingen van structurele fraude, waarbij vermoedelijk de arbeidsomstandigheden voor de chauffeurs die de pakjes ronddragen ronduit slecht zijn", aldus Reale.

Bpost is marktleider in België met 40 à 45 procent van alle pakket- en expressverzendingen, terwijl PostNL een marktaandeel heeft van 10 tot 15 procent en GLS van 5 à 10 procent.

In een reactie aan De Tijd laat PostNL weten dat het een dagvaarding heeft ontvangen "in het kader van onderzoeken in de logistieke sector naar samenwerkingen met bezorgondernemers" en dat het volledig meewerkt aan het onderzoek. Verder wilde het postconcern geen commentaar geven.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

5 Posts
zwendelaar
2
Belasting ontduiking onmogelijk onderaan nemers zijn verplicht te hebben : EEN G REKENING (geblokkeerde rek) waar de helft van het factuur bedrag op gestort word door de opdracht gever hier mee kan alleen belasting betaald worden Geen g rekening geen werk , mondkapjes en corona regels is zwak zielig verhaal ook Bpost (niet roomser dan de paus) zal zich daar niet altijd volledig aan houden net als ieder ander (bedrijf) op zn tijd , Slechte arbeidsomstandigheden ? Ze moeten gewoon hun werk doen Net als in Nederland en zullen gewoon betaald worden voor deze werkzaamheden ook als zij "Overwerken" Post nl gaat heus het avontuur niet aan om extra uren niet te vergoeden
Kretínský
0
Belgie bedankt het Nederlandse PostNL op deze manier voor de redding ten tijde van de piekvolumes in december toen BPost verzoop.
No-nonsense
0
Wel tekenend dat PostNL geen commentaar wil leveren. Wat mij betreft een teken van zwakte en komt erg achterbaks over op mij. RvB PostNL ten voeten uit. Het blijven stumperds ook al is de koers redelijk hersteld. Als CEO kun je hier prima iets van zeggen. Gewoon communiceren wat je weet Truus! Of is het zo achterbaks dat dat niet kan?
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.