Update2: Amerikaanse centrale bank signaleert twee renteverhogingen in 2023

Door ABM Financial News op 16 juni 2021 21:15 | Views: 15.379

Update2: Amerikaanse centrale bank signaleert twee renteverhogingen in 2023
Beeld: Federal Reserve

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve heeft de belangrijkste rente zoals verwacht ongewijzigd gelaten, maar signaleert in tegenstelling tot maart twee renteverhogingen in 2023. Dit bleek woensdagavond uit het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

De federal funds rate bleef zoals verwacht staan op 0,00 tot 0,25 procent. Het discontotarief werd gehandhaafd op 0,25 procent.

Het besluit om het beleid te handhaven werd unaniem genomen.

De Amerikaanse centrale bank handhaafde tevens zijn obligatie-opkoopprogramma. De Fed koopt maandelijks in totaal voor 120 miljard dollar aan Treasury's en aan hypotheken gekoppelde leningen op om de financiële markten stabiel te houden en de economie in de Verenigde Staten te ondersteunen.

"De grote hap die uit EURUSD werd genomen in de tellen na het rentebesluit kwam dan ook niet voort uit de persverklaring maar uit een grote verandering in de zogeheten dot plot", zei valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe. De EURUSD noteerde 0,7 procent lager op 1,2038.

"Waar in maart nog geen renteverhogingen verwacht werden, signaleert de Fed nu twee renteverhogingen in 2023. Slechts 5 van de 11 beleidsmakers verwachten dat rentes in 2023 ongemoeid blijven. Deze verandering gaat gepaard met een opwaartse herziening van het inflatiecijfer van 2023 van 0,1 procentpunt, waardoor de verwachting voor 2023 nu op 2,2 procent staat, terwijl het werkloosheidscijfer van 2022 ook minimaal aangepast is", aldus Sammani.

De Fed herhaalde zich in de begeleidende verklaring te blijven inzetten om zijn volledige scala aan instrumenten te gebruiken om de Amerikaanse economie te ondersteunen, waarbij de centrale bank streeft naar maximale werkgelegenheid en het bevorderen van zijn prijsstabiliteitsdoelstellingen. De centrale bank streeft daarbij naar een inflatie die enige tijd licht boven de 2 procent kan noteren, maar zich in de loop van de tijd verankert op 2 procent. De Fed verwacht zijn accommoderende beleid te handhaven totdat deze resultaten zijn bereikt. 

"Vooruitgang op het gebied van vaccinaties heeft de verspreiding van het coronavirus in de Verenigde Staten verminderd. Te midden van deze vooruitgang en krachtige beleidsondersteuning, zijn indicatoren van economische activiteit en de werkgelegenheid toegenomen", zei de Fed. "De sectoren die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie blijven zwak, maar hebben verbetering laten zien", voegde de centrale bank toe.

De Fed zei opnieuw dat de stijgende inflatie is te wijten aan tijdelijke factoren. De algehele financiële omstandigheden blijven volgens de centrale bank accommoderend. "De ontwikkeling van de economie zal sterk afhangen van het verloop van het virus", zei de Fed. De geboekte vooruitgang met de uitrol van de vaccins zal de effecten op de volksgezondheid volgens de Fed blijven verminderen, "maar risico's voor de economische vooruitzichten blijven bestaan", zei de centrale bank.

Dot-plot

De Fed-bestuurders zien het belangrijkste rentetarief, de federal funds rate tot eind 2021 en 2022 op een mediaan van 0,1 procent. Voor eind 2023 is de mediane verwachting opwaarts bijgesteld naar 0,6 procent. In de maart prognose was deze nog 0,1 procent. Voor de langere termijn wordt de federal funds rate geraamd op een mediaan van 2,5 procent, wat gelijk is aan de prognose in maart. 

Inflatie

De PCE-inflatie wordt voor 2021 geraamd op een mediaan van 3,4 procent, terwijl in maart nog werd uitgegaan van 2,4 procent. De raming voor 2022 werd opwaarts bijgesteld van 2,0 naar 2,1 procent en ook de raming voor 2023 werd opwaarts bijgesteld naar een mediaan van 2,2 procent, tegen 2,1 procent eerder. Voor de lange termijn is de mediaan vastgesteld op 2,0 procent.

BBP

De groei van het reële bruto binnenlands product in 2021 wordt geraamd op 7 procent, waar eerder nog werd uitgegaan van een groei met 6,5 procent. De groeiraming voor 2022 werd gehandhaafd op 3,3 procent, terwijl de BBP-groei voor 2023 opwaarts werd bijgesteld naar 2,4 procent, tegen een groei met 2,2 procent eerder. Voor de lange termijn raamt de centrale bank de groei van het reële BBP op een mediaan van 1,8 procent.

Update2: om extra informatie toe te voegen.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

9 Posts
Lepre Chaun
0
Nou hoeven we ons daar weer geen zorgen over te maken .
Morgen groen .
Het besluit om het beleid te handhaven werd unaniem genomen.
post nl fan
0
voorlopig usa ROOD , gaan nu opzoek naar andere beren , en zo vind men altijd wat morgen rood !!!!
Martin K.
2
He, waarom niet nog meer stimuleren (120 miljard per maand is peanuts), dat is prima voor de beurs. Laat die geldpers toch draaien, stelletje saaie ongezellige gasten die FED. Inflatieverwachting maar 1% omhoog bijgesteld (tot 3,4% op jaarbasis).....veel te laag.....economie heeft 10% nodig, dan hebben we een gezonde groei!

Ik zeg geen 120 miljard per maand printen, maar 300 miljard per maand (gewoon uitdelen) en in 2022 naar 400 miljard per maand en in 2024 naar 500 miljard per maand.......dan krijgen we echt groei en hoeft niemand meer te werken, toch?
suske wiet
0
Gans de wereld ondergaat op korte tijd een transformatie op gebied van klimaat en dan is een lage rente en stimulering hard nodig .
Nu of nooit
snuf13
0
Moeder slaapt nog....... ssssstttt

Yanks weer vanavond fors omhoog, omdat dat hoort.......

Morgen 740 volgende week minimaal 750


Kopen, kopen , kopen, kopen!!!!!!!!!!!
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.