PostNL waarschuwt voor tegenwind

Door ABM Financial News op 21 oktober 2022 08:11 | Views: 14.429

PostNL waarschuwt voor tegenwind

(ABM FN-Dow Jones) PostNL heeft vrijdag voor tegenwind gewaarschuwd  en de outlook voor 2022 ingetrokken.

Sinds de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal, op 8 augustus, zijn de wereldwijde macro-economische omstandigheden verder verslechterd, aldus het postbedrijf.

De inflatie is gestegen tot een recordniveau en tegelijkertijd zakte het consumentenvertrouwen weg tot een historisch dieptepunt. "Dit werkt negatief door in de consumentenbestedingen en houdt naar verwachting de komende kwartalen aan."

Door de hoge inflatie worden de kosten, onder meer voor brandstof en lonen, hoger in verhouding tot de volumes.

Het postbedrijf verwacht dat de pakketvolumes in het derde kwartaal met 1,1 procent daalden, wat een omzet oplevert van 506 miljoen euro. Bij briefpost daalden de volumes met 9,3 procent, wat een omzet oplevert van 328 miljoen euro.

De omzet van PostNL komt in het derde kwartaal uit op vermoedelijk 709 miljoen euro. Dat is 20 miljoen euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De genormaliseerde EBIT zal vermoedelijk 20 miljoen euro negatief zijn, verwacht PostNL. Dat was een jaar eerder nog 23 miljoen euro.

De vrije kasstroom schat PostNL in op 49 miljoen euro negatief, als gevolg van de lagere EBIT en de fasering van het werkkapitaal.

"Als gevolg van de verder verslechterende macro-economische omstandigheden en de aanhoudende onzekerheid is het niet langer realistisch om te veronderstellen dat de eerdere verwachting voor de genormaliseerde EBIT en de vrije kasstroom in 2022 gehaald worden", waarschuwde PostNL.

Afgelopen zomer verlaagde PostNL de outlook voor 2022 al.

PostNL verwachtte toen dit jaar een genormaliseerde EBIT van 145 tot 175 miljoen euro te realiseren, waar eerder nog werd gemikt op 170 tot 210 miljoen euro. De vrije kasstroom zou tussen de 110 tot 140 miljoen euro uitkomen, waarbij PostNL waarschuwde te verwachten aan de onderkant van deze bandbreedte uit te komen. 

Het bedrijf zei vrijdag "alle nodige maatregelen te nemen om het niveau van de dienstverlening en de robuuste financiële positie te waarborgen."

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

12 Posts
keffertje
3
Vooral herbenoemden die Herna, ach ja want aan die tegenwind kan ze natuurlijk niets doen :)
Lepre Chaun
1
Tsja als je de Prijzen gaat verhogen gaan de klanten wel naar de concurentie die is goedkoper .
Duffy
1
Weet niet of het alleen komt doordat consumenten minder kopen. Ik woon in Twente. Kan ook zijn dat de concurrentieslag een beetje verloren wordt. Enkele jaren geleden voornamelijk bestelbussen van PostNL. Tegenwoordig heel veel busjes van DHL.
JoBurg
3
En wat te denken van Ad Melkert in de raad van commissarissen? Ad vond dat zijn politieke nederlaag aan de media, aan Fortuyn en de onderbuik van de kiezer lag. Eigenlijk aan iedereen behalve PvdAleider Melkert zelf. Als je zelfs na 20 jaar nog niet kan reflecteren op je eigen falen (iets wat Rottenberg, Bos en Oudkerk wel konden), dan ben je blijkbaar zeer geschikt voor PostNL. Ik maak mij zorgen om de waarde van mijn aandelen bij dit soort management. Aan de andere kant: hoe diep kunnen we nog zinken? We gaan het vast zo merken als de beurs opent.
Dividend Collector
0
Terechter
2
Al vele jaren faalt het management en de Raad van Commissarissen. Enkele voorbeelden: op het hoogtepunt van de Corona crisis werden grote investeringen gepland om de capaciteit uit te breiden, Sandd (een vrijwel failliet bedrijf) werd tegen de hoofdprijs overgenomen, consequent werd er niets gedaan tegen het feit dat DHL steeds meer het monopolie kon overnemen van Post NL in Nederland (zie de prijzen die PostNL rekent), er werd veel geld geïnvesteerd in België om te kunnen concurreren met Belgische Post (terwijl de kans niet werd benut om samen te gaan met Belgische Post, waarbij een groot bedrag zou worden betaald) en zelden werd er een voorspelling gedaan over de winstontwikkeling die klopte. Het zou me zeer verbazen indien de aandeelhouders akkoord zouden gaan met een herbenoeming van het zeer zwakke huidige management. Als Post NL toekomst wil hebben, zal zij zeer snel afscheid moeten nemen van zowel commissarissen als management.
ZJ.7
0
RonaldB
0
Persoonlijk had ik wel gedacht dat een groot deel van deze winstwaarschuwing al ingeprijsd was, blijkbaar schrikt de markt hier toch nog flink van. Denk dat de opkomende concurrentie, vooral van DHL, ook wel een rol speelt, dus de vraag is hoeveel men de kosten voor bezorging kan verhogen zonder teveel klantverlies te leiden?
tmaster
0
quote:

Duffy schreef op 21 oktober 2022 08:29:

Weet niet of het alleen komt doordat consumenten minder kopen. Ik woon in Twente. Kan ook zijn dat de concurrentieslag een beetje verloren wordt. Enkele jaren geleden voornamelijk bestelbussen van PostNL. Tegenwoordig heel veel busjes van DHL.
Voornamelijk door amazon. Er wordt daar best wel veel besteld en alles wat je bij amazon besteld komt via DHL (metname s avonds geleverd wat makkelijker is want je bent vaker thuis)
Gaston Lagaffe
0
Ik zie PostNL als een sympathieke organisatie, een sociale werkplaats die "toevallig" beursgenoteerd is en in de post/bestelsector nog voor een enigszins acceptabele arbeidsvoorwaarden zorgt. We zouden voor dit soort organisaties, naast de AEX, AMX e.d. de ASoX (opgelet niet AScX !) moeten ontwikkelen. Hier kunnen allerlei organisaties (bedrijven kan je het niet noemen) die eigenlijk geen plek op een beurs verdienen toch een plekje krijgen. Niemand hoeft dus voor zijn of haar optie/aandelen-regeling te vrezen. PostNL is, zoals een Angelsaksische IB-er eerder aangaf, "uninvestable". Je kan er trouwens wel prima short op gaan :)
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.