ASML: chipdeal heeft geen materieel effect op outlook

Door ABM Financial News op 28 januari 2023 12:33 | Views: 13.998

ASML: chipdeal heeft geen materieel effect op outlook
Beeld: ASML

(ABM FN-Dow Jones) De chipdeal die Nederland, de VS en Japan hebben gesloten om de export van sommige geavanceerde chipmachines naar China te beperken, heeft geen "materieel effect" op de outlook voor 2023 die ASML afgelopen week bij de resultaten bekendmaakte. Dit meldde persbureau Bloomberg zaterdag op basis van uitspraken van het bedrijf uit Veldhoven.

"In combinatie met de huidige marktsituatie verwachten we niet dat deze maatregelen een materieel effect zullen hebben op de verwachtingen die we voor 2023 hebben gepubliceerd", citeerde Bloomberg een ASML-woordvoerder.

ASML meldde afgelopen woensdag bij de kwartaal- en jaarcijfers dat het bedrijf voor dit jaar rekent op een omzetgroei van meer dan 25 procent. Voor het lopende eerste kwartaal verwacht ASML een omzet van 6,1 en 6,5 miljard euro met een marge van 49 tot 50 procent.

Vrijdagavond meldde Bloomberg al dat er een overeenkomst was bereikt, maar dat er geen details worden bekendgemaakt omdat dit gevoelige informatie betreft.

"Wij hebben begrepen dat er stappen zijn gezet in de richting van een overeenkomst tussen regeringen die, naar wij begrijpen, gericht zal zijn op geavanceerde chipproductietechnologie, inclusief maar niet beperkt tot geavanceerde lithografie-instrumenten", zei ASML tegen Bloomberg. "Voordat het van kracht wordt, moet het worden uitgewerkt en omgezet in wetgeving, wat tijd kost."

De chipdeal is bedoeld om de ambities van China om zijn eigen binnenlandse chipcapaciteit op te bouwen te ondermijnen.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

9 Posts
crxl
0
klopt, nu nog even goedpraten, maar blijft zwak nieuws,
komt t.z.t. de koers zeker niet ten goede.
op tijd draaien...
Gunther
2
Jullie kennen de markt klaarblijkelijk niet goed en ook de nieuwe act met de US niet.
'belegger''
0
quote:

crxl schreef op 28 januari 2023 18:07:

voorkeur ligt bij Besi en vooral Infineon
Besi heeft ook mijn voorkeur. Periodes met vraagterugval, maar ook flexibel met op- en afschalen en na dips een sterk herstel. Als ze goed draaien, hebben hogere marges etc.

ASML heb ik ook, maar voornamelijk vanwege hun monopolie en ondercapaciteit. China en reshoring zet ik wel een beetje tegen elkaar af, maar of dat in de tijd helemaal synchroon loopt is nog iets anders. In een bipolaire wereld houd ik er rekening mee dat (bepaalde) eindmarkten ook worden gescheiden. Als ze steeds minder chipmachines mogen kopen, kunnen ze als tegenreactie ook een keer zeggen dat de iPhone, Tesla en andere westerse producten niet meer welkom zijn.

Infineon hoor ik af en toe langskomen maar volg ik niet. Misschien wil je (mij) kort bijpraten waarom het je voorkeur heeft.
crxl
0
Belegger:
Outlook ASML steeds verhogend, dit staat ook voor het dividend.
Koers wordt m.i. grilliger, het nieuws van gisteren kan niet positief zijn.

Infineons outlook ook continue opwaarts bijgesteld, dividendpercentage bijna 1 %
rendement sterk omhoog, giga orders.
e.e.a. belangrijk bij Infineon, rust in de tent, en dit is bij ASML toch voorlopig voorbij.

Wellicht dat ik ASML verwissel voor het Duitse Infineon,
daar ik eerdaags voor ASML een omzetwaarschuwing en/of koopadvies naar houden zie gaan.
'belegger''
0
Handel je dan op korte of langere termijn?

Als je de koers te grillig vindt, kan het ook dat je er met teveel geld in zit. Zelf zit ik met een kleine 6% in ASML en een kleine 5% in Besi en daarmee merk ik dat ik niet zoveel naar de koers kijk. Maar dat is voor iedereen verschillend. In totaal zit ik voor ongeveer 20% in tech.

Een aantal financiële ratio's van Infineon liggen aardig in de buurt van ASML. Het valt mij wel op dat ze van hun brutomarge netto de helft overhouden t.o.v. ASML en de rentabiliteit op het vermogen ligt ook lager. De waardering o.b.v. historische k/w ligt voor Infineon beduidend lager. Ik weet niet of Infineon typisch een Europese speler is, in dat geval kan Europese reshoring een stimulans geven zonder dat het ten kosten gaat van Chinese export maar dat weet ik dus niet. Verder is de productie van chips iets anders dan de machines. Op lange termijn zie ik de concurrentiepositie van onze Nederlandse machinebouwers gunstig in. Misschien is Infineon gevoeliger voor concurrentie, maar dat is slechts een gevoel en kan ook komen doordat ik minder bekend ben met het bedrijf.
crxl
0
Jason Voorhees
1
Wat is dat nu voor een uitdrukking, geen materieel effect, graag gewoon zeggen, wel of geen effect.
Als ik dit soort uitdrukkingen lees word ik altijd argwanend. Zo'n politieke uitdrukking, waarbij je later als het toch invloed heeft, altijd kunt zeggen, ja maar toen had het materieel geen invloed, het had wel invloed maar niet materieel, hou op.
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.