B&S stelt jaarcijfers uit en CEO stapt op

Door ABM Financial News op 20 februari 2023 09:35 | Views: 9.551

B&S stelt jaarcijfers uit en CEO stapt op
Beeld: iStock

(ABM FN-Dow Jones) B&S heeft de jaarcijfers, die gepland stonden voor 27 februari, uitgesteld en de CEO en de vicevoorzitter van de raad van commissarissen hebben per direct hun functie neergelegd. Dit maakte het bedrijf maandagochtend bekend.

De benoeming van nieuwe commissarissen in combinatie met de onrust die is ontstaan door publicaties in de media, hebben B&S doen besluiten de cijfers uit te stellen en zo de tijd te hebben voor een zorgvuldige evaluatie.

Die evaluatie heeft nu al enkele punten van aandacht opgeleverd, die B&S bij de jaarcijfers over 2022 wil toelichten. Die betreffen transacties door het senior management die mogelijk een belangenconflict hebben opgeleverd. Vooralsnog is er geen reden aan te nemen dat de gevonden kwesties een "materiële impact" hebben op resultaten in 2022 of de financiële positie van B&S.

CEO Tako de Haan en vicevoorzitter Willem Blijdorp hebben besloten om hun functies per direct neer te leggen. Bas Schreuders neemt de taken van de CEO tijdelijk waar, totdat een opvolger is benoemd. Bert Tjeenk Willink wordt vicevoorzitter. Dit betekent dat er twee nieuwe commissarissen worden gezocht. Die vacatures wil B&S zo spoedig mogelijk invullen.

Recent werden al twee nieuwe commissarissen benoemd, Tjeenk Willink en Derk Doijer, nadat voorzitter Jan Arie van Barneveld en Kitty Koelemeijer opstapten.

Van Barneveld moest het veld ruimen na een aanvaring met grootaandeelhouder Blijdorp, toen hij het overnamebod van laatstgenoemde afwees. Blijdorp eiste daarop het vertrek van de voorzitter. Koelemeijer besloot om die reden ook te vertrekken.

B&S merkte maandag ook op dat in het vierde kwartaal de marge onder druk staat door de "meer uitdagende marktomstandigheden", maar dat de omzet zich ontwikkelt zoals voorzien.

Ook reserveert B&S 6,0 miljoen dollar voor een dubieuze debiteur. Dit komt bovenop de al eerder aangekondigde 7,5 miljoen in de eerste jaarhelft. Maar B&S overweegt ook nog eens maximaal 3,4 miljoen dollar voor een vordering op andere klant te moeten nemen.

"Uitgaande van de geprognosticeerde omzet in 2022, leiden deze zaken ertoe dat de EBITDA-marge voor 2022 wordt herzien van 5,0 naar 4,2 tot 4,5 procent."

De jaarcijfers volgen zodra het onderzoek is voltooid.

Het aandeel B&S daalt maandag 6,4 procent.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

2 Posts
heynen123
7
Dit soort bedrijven hoort niet op de beurs. Ik heb vroeger met Willem zaken moeten doen en dat was geen pretje. Dit soort perikelen komt voor mij dan ook niet als een verrassing.
keffertje
1
Uitkomsten van het onderzoek zijn bekend.

Het hoort inderdaad niet wat er is gebeurd, maar valt gelukkig erg mee (zie PB van de vennootschap zelf). De jaarrekening will be published 'shortly'.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.