Wall Street koerst hoger

Door ABM Financial News op 23 maart 2023 19:05 | Views: 2.891

Wall Street koerst hoger
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteren donderdag hoger met nog een paar uur handel te gaan, hoewel de indexen inmiddels wel onder hun hoogste niveaus van de dag staan.

De S&P 500 wint 0,7 procent op 3.965,09 punten, de Dow Jones index stijgt 0,5 procent op 32.194,61 punten en de Nasdaq noteert 1,4 procent hoger op 11.831,16 punten. 

Woensdagavond verhoogde de Federal Reserve de rente met 25 basispunten. En het einde van de renteverhogingen lijkt in zicht.

Waar de centrale bank voorheen sprak van "aanhoudende verhogingen", werd dit woensdag niet herhaald. In plaats daarvan zei de Fed dat "wat aanvullende beleidsaanscherpingen passend kunnen zijn". 

"Er is wat rust hersteld. Een groot deel daarvan komt omdat de Fed heeft aangegeven dat ze bijna klaar zijn [met renteverhogingen]", aldus Fahad Kamal, chief investment officer bij Kleinwort Hambros.

Anderzijds hoeft de markt volgens Rabobank ook niet te rekenen op een renteverlaging later in dit jaar.

De koersen kwamen volgens ING woensdagavond onder druk staan, na uitspraken van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen, kort voor het sluiten van Wall Street. Zij ontkende dat er voor houders van deposito's van meer dan 250.000 dollar een garantie van de Amerikaanse overheid komt. Daarop zag ING vooral bankaandelen hard omlaag gaan. "Het verpestte de opgewekte stemming."

De koersen van de regionale banken First Republic en PacWest Bancorp gingen donderdag aanvankelijk omhoog, maar noteren inmiddels weer lager.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal steunaanvragen in de VS afgelopen week fractioneel is gedaald, terwijl analisten op een stijging hadden gerekend.

De Chicago Fed National Activity Index is in februari weer in negatief terrein beland. De index daalde van +0,23 in januari naar -0,19 in februari. Indien de index onder nul noteert, dan impliceert dit een groei onder de trend. 

De nieuwe woningverkopen in de VS stegen in februari minder hard dan verwacht. Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen steeg met 1,1 procent op maandbasis tot 640.000 stuks. De verwachting van economen lag voor februari op 650.000 nieuwe woningen. Op jaarbasis daalde het aantal verkochte woningen in de VS in februari met 19 procent.

Donderdagavond handelt de euro/dollar op 1,0872 en de Amerikaanse tienjaarsrente noteert op 3,444 procent. WTI-olie daalt een procent.

Bedrijfsnieuws

Ford herhaalde in aanloop naar een beleggersdag de outlook voor 2023. De fabrikant voegde daaraan to dat Ford Model E dit jaar een verlies van ongeveer 3 miljard dollar zal lijden. Het aandeel Ford stijgt een half procent, net als Tesla.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC is van plan om handhavend te gaan optreden tegen Coinbase Global. Mogelijk heeft de cryptobeurs regels overtreden. Het aandeel verliest 14 procent.

Het aandeel Block daalt 15 procent, nadat Hindenburg Research een shortpositie in het bedrijf meldde. Volgens Hindenburg heeft Block gerommeld met cijfers, onder meer over het aantal gebruikers. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.