'TomTom blijft in de rode cijfers'

Door ABM Financial News op 13 april 2023 15:39 | Views: 5.089

'TomTom blijft in de rode cijfers'
Beeld: TomTom

(ABM FN-Dow Jones) TomTom is in het eerste kwartaal vermoedelijk opnieuw in de rode cijfers gedoken, waarbij het verlies min of meer vergelijkbaar zal zijn met dat in het vorige kwartaal. Dat blijkt uit een analistenverwachting die werd opgesteld door de navigatiespecialist zelf.

De analisten rekenen op een kwartaalomzet van 132 miljoen euro. Daaraan zou het onderdeel Location Technology 112 miljoen euro bijdragen. De consumententak was afgelopen kwartaal vermoedelijk goed voor 19 miljoen euro omzet.

De analisten voorzien een negatief bedrijfsresultaat (EBIT) van 12 miljoen euro. Netto leed TomTom naar verwachting 11 miljoen euro verlies.

In het vierde kwartaal van 2022 boekte TomTom een omzet van 139,0 miljoen euro, een negatieve EBIT van 4,5 miljoen euro en een verlies onder de streep van 8,8 miljoen euro.

Met een verwachte vrije kasstroom van 3 miljoen euro negatief had TomTom per eind maart volgens de analisten nog 284 miljoen euro in kas.

Eind 2022 stond de portefeuille voor automotive op 2,4 miljard euro.

Verwachtingen

Voor 2023 gaat TomTom uit van een omzet van 540 tot 580 miljoen euro. Daar zal Location Technology 455 tot 485 miljoen euro aan bijdragen, denkt het bedrijf.

Analisten rekenen gemiddeld op een jaaromzet van 560 miljoen euro omzet met een nettoverlies van 40 miljoen euro.

Daarnaast mikt TomTom op een vrije kasstroom van 0 tot 5 procent van de omzet. Analisten denken dat het bedrijf aan de absolute onderkant van deze bandbreedte uitkwam

Lange termijn

In 2025 wil TomTom een omzet van 600 miljoen euro met Location Technology realiseren. De vrije kasstroom zal op 10 procent van de groepsomzet uitkomen.

Analisten mikken gemiddeld op een omzet van 653 miljoen euro met een rendement op de vrije kasstroom van 8 procent. Geen enkele analist denkt dat TomTom daadwerkelijk 10 procent zal halen.

TomTom opent vrijdag voorbeurs de boeken. Het aandeel noteert donderdagmiddag 1,1 procent lager op 7,46 euro.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.