Verkoop Nederlandse nieuwbouwwoningen halveert opnieuw

Door ABM Financial News op 7 juli 2023 07:22 | Views: 6.889

Verkoop Nederlandse nieuwbouwwoningen halveert opnieuw

(ABM FN-Dow Jones) De verkoop van Nederlandse nieuwbouwwoningen is in het eerste kwartaal van 2023 met ruim de helft verminderd, na in het laatste kwartaal van 2022 al te zijn gehalveerd. Dit bleek vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Kadaster en Eurostat.

Het betreft een nog grotere daling dan in het vierde kwartaal, toen de grootste afname sinds de start van de meting in 2015.

In het eerste kwartaal daalden de transacties met 52,5 procent naar 3.302.

In het vierde kwartaal ging het om 5.314 transacties, 50,6 procent minder dan een jaar eerder.

De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwkoopwoning was in het eerste kwartaal van dit jaar 504.000 euro. De prijzen van nieuwbouwkoopwoningen stegen minder hard dan een kwartaal eerder. De prijzen van nieuwbouwkoopwoningen waren 3,6 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2022 was de prijs nog 6,6 procent hoger dan een jaar eerder.

Ook bij de bestaande koopwoningen waren er, voor het achtste kwartaal op rij, minder transacties dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2023 daalde het aantal met 7,9 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot ruim 40.000. In het laatste kwartaal van 2022 werden er ruim 50.000 bestaande koopwoningen verkocht.

De prijzen van bestaande koopwoningen waren in het eerste kwartaal van 2023 0,7 procent lager dan een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning bedroeg 417.000 euro. Het is voor het eerst sinds 2014 dat de prijs van bestaande koopwoningen lager is dan een jaar eerder.

De huizenprijzen van nieuwbouw én bestaande koopwoningen in Nederland lagen in het eerste kwartaal van dit jaar 0,1 procent lager dan een jaar eerder. Nederland is hiermee één van de zes landen, samen met onder andere Zweden en Denemarken, waar de huizenprijzen daalden.

Gemiddeld stegen de huizenprijzen in de Europese Unie het eerste kwartaal van 2023 met 0,8 procent. De grootste stijgers waren Kroatië met 14,0 procent en Litouwen met 13,1 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

2 Posts
jan de vakman
1
Ze moeten de rente zeker nog flink verhogen en er nog een heel stel ingewikkelde, niet terzake doende absurde regeltjes bij maken, politiek en ambtenarij zijn 1 van de beste bedrijfstakken van Nederland, grondig aan het vernielen, het erge is, dat niet alleen de bouw van katoen krijgt, hun val sleept velen mee!!
Nuchtere Kijk Op
0
I.d.d. en duimpje omhoog voor J de vakman ;-)

ECB (centrale banken) maken met deze verhogingen meer kapot dan het bedrijfsleven (vooral MKB) lief is.

En dit alles qua inflatie is met name veroorzaakt door de (semi) overheden. Even die energie periode daarbuiten gelaten.
Kijk maar wat bv. de gasprijs het laatste jaar gedaan heeft. Helemaal teruggezakt weer.
www.theice.com/products/27996665/Dutc...

Ze doen het er allemaal om lijkt het wel. Zie bv. nog de accijns verhoging per 1-7-23? Wie verhoogt nu op zo'n moment de brandstofprijzen? Zo zijn er vele voorbeelden te noemen, waardoor de inflatie zo toenam. Juist semi overheidsbedrijven waren er als de kippen bij om met hulp v.d. vakbonden salarissen te verhogen.

Natuurlijk lopen bv. treinkaartjes op qua prijs als de NS de kosten zo omhoog gooit!

Of kijk naar de FNV zelf! Belachelijk graaien kun je het noemen van meestal linkse woke types.
Kopie: "Minstens 15% loonverhoging voor de komende 25 maanden bij de eigen FNV medewerkers."

Prettig weekend ;-)
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.