Olieprijs begint oktober onder 90 dollar

Door ABM Financial News op 2 oktober 2023 20:51 | Views: 3.620

Olieprijs begint oktober onder 90 dollar
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag gedaald tot onder de 90 dollar. Bij een settlement van 88,82 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,2 procent goedkoper.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wees op de kracht van de Amerikaanse dollar, die "lijkt te helpen om de opwaartse trend [van olie] op de korte termijn te beperken."

In het derde kwartaal stegen de olieprijzen met meer dan 25 procent en werden jaarrecords neergezet, als gevolg van het krapper wordende aanbod.

De beslissing van Saudi-Arabië om een vrijwillige productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag aan te houden tot het einde van het jaar, lijkt de belangrijkste drijfveer voor deze rally. Ook Rusland houdt zich voorlopig aan een eerder afgesproken productieverlaging.

Analisten van ING sluiten echter niet uit dat Saoedi-Arabië mogelijk toch meer gaat produceren nadat de Chinese inkoopmanagersindex voor september de eerste toename van de productieactiviteit in zes maanden liet zien. Volgens de bank is de onzekerheid over de vraagvooruitzichten van China een belangrijke factor in de beslissing van Saoedi-Arabië om de productie te verlagen.

De gegevens "zullen enig vertrouwen geven", aldus ING.

Inkoopdata uit de VS toonden nog wel krimp in september, maar er was wel sprake van een flinke verbetering ten opzichte van augustus.

Later deze week komt het OPEC+ Joint Ministerial Monitoring Committee, of JMMC, bijeen. De vergadering van het technisch comité, dat het OPEC+ beleid zal evalueren, staat voor woensdag gepland. Het JMMC heeft de bevoegdheid om een volledige OPEC+ vergadering bijeen te roepen als dat nodig is.

"De markt zal benieuwd zijn naar tekenen van een verandering in het productiebeleid van de groep", schreven de analisten van ING. "Wij denken niet dat de groep haar productiebeleid zal wijzigen", aldus de bank.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

2 Posts
Watchful¤Eye
0
Ook OPEC zal inzien dat de olieprijzen omlaag moeten en ook kunnen (vraag in China trekt aan). De hoge olieprijzen zorgen voor teveel stress en inflatie in de wereld. Daardoor stijgt ook de rente naar een onhoudbaar hoog niveau.
suskewiet
0
Er zijn landen genoeg die willen olie verzilveren .
Dat Rusland zich houd aan de afspraken gelooft niemand .
Olie moet terug naar de 70
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.