Besi voldoet aan eigen outlook

Door ABM Financial News op 26 oktober 2023 07:16 | Views: 6.131

Besi voldoet aan eigen outlook
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) BE Semiconductor Industries heeft in het derde kwartaal de omzet zien dalen, conform de eigen outlook. Dit bleek donderdag uit de cijfers van de toeleverancier van de halfgeleiderindustrie uit Duiven.

CEO Richard Blickman sprak in een toelichting van een solide kwartaal, waarbij de omzet en de operationele winst uitkwamen boven het middenpunt van de afgegeven outlook. "We ontvingen nieuwe orders voor hybrid bonding systemen in het derde kwartaal van twee klanten, inclusief de eerste order van een leidende onderaannemer", merkte de topman onder meer op. 

"Op dit moment zijn we vooral gefocust op het vasthouden van de solide marges", ging Blickman verder.

Op basis van onderzoeksdata denkt de CEO dat Besi in de beginfase zit van een nieuwe opleving van de assemblagemarkt. Hij waarschuwde dat er evenwel nog veel variablelen zijn die hierop van invloed zijn. "Dus we blijven voorzichtig."

De omzet daalde op kwartaalbasis met 24,1 procent naar 123,3 miljoen euro. Besi had al vanwege kalendereffecten en aanhoudende marktzwakte voor een omzetdaling van 20 tot 30 procent gewaarschuwd, wat een bandbreedte gaf van 113,8 tot 130,0 miljoen euro. Analisten geraadpleegd door ABM Financial News gingen ervan uit dat Besi binnen deze bandbreedte zou uitkomen.

Besi meldde verder een brutomarge van 64,6 procent, een daling met 1 procentpunt. Hiervoor stond de outlook op 62 tot 64 procent. 

Het bedrijf uit Duiven behaalde verder in het derde kwartaal een operationele winst van 42,7 miljoen euro en een nettowinst van 35,0 miljoen euro. Op kwartaalbasis zijn dit dalingen van respectievelijk 32,1 en 33,5 procent.

Besi zag afgelopen kwartaal voor 127,3 miljoen euro aan orders binnenstromen, een plus op kwartaalbasis van iets meer dan 13 procent. ING rekende op 128 miljoen euro.

Voor het vierde kwartaal zei Besi bij de vorige kwartaalupdate al op een omzet te rekenen die "significant" hoger zou uitvallen dan in het derde kwartaal. Donderdag concretiseerde het bedrijf dit door aan te geven op een omzetstijging te rekenen van 15 tot 25 procent op kwartaalbasis, ofwel een omzet van 142 tot 154 miljoen euro. De brutomarge zal vermoedelijk tussen de 62 en 64 procent liggen.

ING gaat voor het laatste kwartaal van 2023 uit van 157 miljoen euro omzet en is daarmee net iets optimistischer dan Degroof Petercam die het op 155 miljoen euro houdt. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.