Lichtrode opening op Wall Street in de maak

Door ABM Financial News op 5 maart 2024 14:34 | Views: 3.009

Lichtrode opening op Wall Street in de maak
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een lichtrode opening tegemoet. In aanloop naar de openingsbel noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,3 procent lager en stonden ook de Dow Jones index en Nasdaq onder druk.

Na de records van vorige week, nam Wall Street maandag al een adempauze. Beleggers wachten op de tweedaagse hoorzitting van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell in het Amerikaanse Congres en het tweetal banenrapporten uit de VS die later in de week verschijnen.

Het sentiment in Azië was vanochtend ook terughoudend, omdat de economische groeidoelen waarmee de Chinese overheid kwam, teleurstellend waren. Die geven aan "dat Beijing niet van plan is om de grote bazooka tevoorschijn te halen", aldus Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

Vranken wees ook op uitspraken van Raphael Bostic, de voorzitter van de Atlanta Fed die ook stemrecht heeft binnen de Federal Reserve, die aangaf dat het verstandig zou zijn om na een eerste renteverlaging een pauze in te lassen om te peilen wat het effect is op de economie.

"Het feit dat een stemgerechtigd lid het heeft over pauzeren na de eerste verlaging is mogelijk een game-changer in de zin dat we dit jaar misschien niet eens 3 renteverlagingen krijgen...vooral als andere stemgerechtigde leden zijn mening zouden delen", aldus Vranken.

Op macro-economisch vlak is er dinsdag na de opening in New York aandacht voor inkoopmanagersindexen voor de Amerikaanse dienstensector van S&P Global en ISM over de maand februari, plus de fabrieksorders in de maand januari.

Verder is het dinsdag Super Tuesday in de Verenigde Staten, met voorverkiezingen voor de presidentsverkiezingen in 15 staten, waaronder Californië en Texas. 

Als voormalig president Donald Trump dinsdag flink wint, heeft hij de nominatie bij de Republikeinen zo goed als binnen. Marktkenners wezen erop dat als Trump in november opnieuw president wordt, dit nadelig kan zijn voor de Magnificent Seven-aandelen, vanwege de plannen van Trump voor nieuwe importheffingen op Chinese producten. Volgens econoom Rory Green van GlobalData zou dit vooral Apple en Tesla kunnen raken. 

De euro/dollar handelde dinsdag licht lager op 1,0849. WTI-olie werd iets goedkoper. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde licht, tot 4,18 procent.

Bedrijfsnieuws

De verkoop van smartphones door Apple in China is in de eerste zes weken van 2024 met 24 procent gedaald door sterke concurrentie en prijsdruk, zo bleek dinsdag uit nieuwe gegevens van onderzoeksbureau Counterpoint. Het aandeel, dat maandag al 2,5 procent prijs gaf nadat bekend werd dat de Europese Commissie Apple een boete van bijna 2 miljard euro oplegt, lijkt dinsdag nog eens 2 procent te gaan verliezen.

Advanced Micro Devices stuit op tegenwerking van de Amerikaanse overheid bij de export van een chip voor kunstmatige intelligentie die speciaal bedoeld is voor de Chinese markt. Dit meldde persbureau Bloomberg op basis van uitspraken van ingewijden. De chip heeft minder capaciteit dan processoren die AMD buiten China verkoopt, om zo te voldoen aan de exportregels van Washington. Het aandeel AMD lijkt dinsdag circa 2 procent lager te gaan openen. Sectorgenoten als Broadcom en Micron Technology stonden in de voorbeurshandel in New York ook onder druk.

Nvidia bereikte maandag een nieuwe all time high en lijkt ook dinsdag weer hoger te gaan openen. "Het aandeel is nu, naar marktkapitalisatie gewogen, het op twee na grootste bedrijf in de wereld en is het Saoedische oliebedrijf Aramco gepasseerd. Er bestaat weinig twijfel dat het bedrijf een nog grotere waarde zal krijgen door de enorme vraag naar AI-chips", zei investment manager Simon Wiersma van ING, die ook wees op het succes van Super Micro Computer.

Dat aandeel steeg maandag circa 19 procent en gaat dinsdag een 3 procent lagere opening tegemoet.

Target opende vanmiddag de boeken. De winst en omzet in het vierde kwartaal waren beter dan verwacht. De daling van de vergelijkbare winkelverkopen van 4,4 procent, viel de markt mee. Het aandeel steeg in de voorbeurshandel 8 procent.

Nio wist het verlies in het vierde kwartaal weliswaar te verkleinen, maar de outlook voor het eerste kwartaal van de Chinese fabrikant van elektrische voertuigen stelde teleur ten opzichte van de marktverwachting. Het aandeel noteerde voorbeurs 1,5 procent in het rood.

Tesla daalde 2,5 procent in de handel voorbeurs, na een min van 7 procent op maandag. Duitse media meldden dat de productie in de Tesla-fabriek in Berlijn is stilgelegd vanwege een stroomstoring die is veroorzaakt door brandstichting.

Softwarebedrijf GitLab boekte afgelopen kwartaal weliswaar een kleiner verlies, maar de outlook viel tegen. Het aandeel daalde voorbeurs 21 procent.

Aandelen van New York Community Bancorp stonden de afgelopen tijd fors onder druk, maar lijken dinsdag op weg naar een groene opening.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn maandag licht lager gesloten. De S&P 500 index sloot 0,1 procent lager op 5.130,95 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 38.989,83 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent lager op 16.207,51 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.