Wall Street eindigt verdeeld

Door ABM Financial News op 3 april 2024 22:24 | Views: 4.178

Wall Street eindigt verdeeld
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag verdeeld gesloten, na uitspraken van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve.

De S&P500-index sloot 0,1 procent hoger op 5.211,49 punten, de Dow Jones-index daalde 0,1 procent tot 39.127,14 punten en technologiebeurs Nasdaq werd 0,2 procent meer waard op 16.277,46 punten.

Fed-voorzitter Powell wees in Stanford op aanhoudende solide economische groei, een sterke arbeidsmarkt en een inflatie die met horten en stoten daalt en zei dat de risico's van een te vroege of een te late renteverlaging meer in evenwicht komen. 

Het herstel van de aanbodkant na de pandemie was een niet typische "externe kracht", stelde Powell, waardoor de manier waarop hogere rente de vraag en de groei beperkt tijdelijk veranderd is. 

Toch wijzen indicatoren op een terugkeer van de inflatie naar 2 procent op termijn, zei Powell. 

Maandag zei Powell dat de inflatiecijfers voor februari geen verrassing opleverden. Collega-beleidsmaker Raphael Bostic van de Atlanta Fed zei dat de Fed pas in het vierde kwartaal de rente moet verlagen. 

Woensdag gaven sterke banencijfers van loonstrookjesverwerker ADP de Fed minder reden om de rente snel te verlagen. Er kwamen 184.000 banen bij, waar gerekend werd op 155.000. Het cijfer voor voorgaande maand werd opwaarts bijgesteld van 140.000 naar 155.000.

Na een zwakke start van het kwartaal voor aandelen lijken beleggers klaar te staan om de dip te kopen, zo volgens analisten van Citi. De koersen kunnen dan snel herstellen. 

De euro/dollar zat in de lift en noteerde op 1,0833. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er nog 1,0768 op de borden.

De olieprijs steeg naar het hoogste niveau in maanden door dreigende taal van Iran richting Israel, nadat een Iraanse generaal in Syrie werd gedood door een Israelische aanval.

De mei-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie steeg 0,3 procent tot 85,43 dollar.   

Bedrijfsnieuws

Intel daalde 8,2 procent. De foundry-tak van de chipfabrikant zag vorig jaar het verlies oplopen tot 7 miljard, van 5,2 miljard dollar in 2022. De operationele marges zouden positief moeten worden "halverwege nu en 2030", aldus de chipgigant.  

Tesla steeg 1 procent ondanks een negatief rapport van analist Emmanuel Rosner van Deutsche Bank. De afnemende vraag vergroot het probleem dat Tesla heeft met grote voorraden, denkt de analist. Dinsdag verloor het aandeel bijna 5 procent, op tegenvallende verkoopcijfers.

Nvidia sloot 0,5 procent lager, na schommelende koersen. Het bedrijf betrekt zijn chips van Taiwan Semiconductor, dat het werk moest stilleggen na een sterke aardbeving in Taiwan. Het aandeel van TSMC steeg echter weer. 

Acuity Brands zag de kwartaalomzet licht dalen, maar het operationeel resultaat oplopen, meldde de Amerikaanse sectorgenoot van de verlichtingsspecialist Signify. Het aandeel sloot 1 procent lager.

Disney verloor ruim 3 procent. Het entertainmentbedrijf ligt in de clinch intern met miljardair en aandeelhouder Nelson Peltz, die twee zetels in het bestuur opeist. CEO Bob Iger wil hem niet in het bestuur hebben terwijl hij Disney herstructureert. Tijdens de jaarvergadering kozen aandeelhouders woensdag partij voor Iger. Peltz krijgt geen bestuurszetel.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.