CFO: orderinstroom ASML is volatiel maar voldoende

Door ABM Financial News op 17 april 2024 07:49 | Views: 6.369

CFO: orderinstroom ASML is volatiel maar voldoende
Beeld: ASML

(ABM FN-Dow Jones) De orderinstroom van ASML is volatiel. Dit zei CFO Roger Dassen van het Veldhovense bedrijf in een toelichting op de cijfers over het eerste kwartaal. 

Afgelopen kwartaal haalde ASML voor 3,6 miljard euro aan nieuwe orders binnen, ruim minder dan de 9,2 miljard euro in het vierde kwartaal, wat toen een record was.

De analistenconsensus rekende voor het eerste kwartaal op een orderinstroom van 5,0 miljard euro, ofwel "een terugkeer naar normale niveaus", zei een analist van Degroof Petercam in een vooruitblik. Sommige analisten zeiden echter in aanloop naar de cijfers dat de orderinstroom positief zou verrassen. Zo gingen ING en Citi Research uit van een orderinstroom van 6,0 miljard euro.

"Er was heel wat speculatie rond de orderinstroom van ASML", aldus Dassen. Hij benadrukte dat de instroom in de afgelopen twee kwartalen in totaal bijna 13 miljard euro was. "Een flink cijfer", aldus de CFO.

Voor 2025 heeft ASML een outlook staan van 30 tot 40 miljard euro aan omzet. Kijkend naar de orderportefeuille van ASML op dit moment voor 2024, 2025 en daarna, heeft ASML om het middenpunt van deze bandbreedte te halen volgens CFO Dassen "in de komende drie kwartalen iets meer dan 4 miljard euro aan orders per kwartaal nodig".

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

2 Posts
MOEdig Voorwaarts
2
"Er was heel wat speculatie rond de orderinstroom van ASML", aldus Dassen. Hij benadrukte dat de instroom in de afgelopen twee kwartalen in totaal bijna 13 miljard euro was. "Een flink cijfer", aldus de CFO.

Mooi verhaal om het beste kwartaal uit de historie qua ordertake (inhaalvraag) erbij te nemen, dat was (ook) geen representatief kwartaal. Als je naar de laatste twaalf maanden kijkt, en dus de zeer magere €2,6 mrd uit Q3 en €4,5 mrd uit Q2 erbij trekt kom je op circa €20 mrd, ofwel gemiddeld €5 mrd per kwartaal.

Bepaald niet misselijk, maar de extreme koersstijging van de laatste tijd lijkt me nogal "overdone" en deze doorzichtige poging de schade te beperken gaat er bij mij niet in; dan hadden vorige keer ook moeten wijzen op het magere derde kwartaal en dat vonden ze dan weer níet nodig (kwam kennelijk niet goed uit met het oog op de waarde-ontwikkeling van de personeelsopties?? ;-)).
StoplossBurner
0
ASML heeft niet voor niets een vacaturestop sinds enkele maanden. Dat is vrij bijzonder (is in de laatste 10 jaar niet gebeurd), zeker voor een bedrijf die verder kijkt dan de korte termijn.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.