Zwakke orderinstroom voor Besi

Door ABM Financial News op 25 april 2024 07:20 | Views: 9.114

Zwakke orderinstroom voor Besi
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) BE Semiconductor Industries heeft in het eerste kwartaal van 2024 de eigen outlook gehaald, zoals verwacht, maar presenteerde wel een teleurstellende orderinstroom. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de cijfers van de halfgeleiderspecialist uit Duiven.

CEO Richard Blickman zei in een toelichting dat Besi een solide jaarstart kende, in een markt die in een neerwaartse trend zit.

Over de eerste drie maanden van 2024 meldde Besi een 8,3 procent lagere omzet van 146,3 miljoen euro en 127,7 miljoen euro aan nieuwe orders. De analistenconsensus samengesteld door Visible Alpha ging uit van een omzet van 147 miljoen euro, ofwel een daling op kwartaalbasis van net geen 8 procent, en een orderinstroom van 183 miljoen euro.

Vooral de markt voor smartphones en automotive was volgens Blickman zwak. In de eerste markt waren er relatief weinig innovaties en was de Chinese vraag zwak, terwijl in automotive sprake was van overcapaciteit, na een periode van sterke groei in de afgelopen twee jaar. "Ook merkten we een pauze op […] vooral voor 2.5D en 3D applicaties." Besi verwacht dat deze laatste orders in het tweede kwartaal weer terugkeren.

De brutomarge steeg op kwartaalbasis van 65,1 naar 67,2 procent.

Besi verwachtte zelf voor het eerste kwartaal een omzetdaling van 5 tot 15 procent op kwartaalbasis, met een brutomarge van 64 tot 66 procent.

Het bedrijf uit Duiven boekte een nettowinst van 34,0 miljoen euro. Dat was een kwartaal eerder nog 54,9 miljoen euro. Besi heeft echter ook voor ongeveer 15 miljoen euro extra aan beloningen in aandelen uitgekeerd. Hiervoor gecompenseerd bedroeg de winst 49,5 miljoen euro.

Voor het tweede kwartaal voorziet Besi dat de kosten met 15 tot 20 procent dalen, vooral doordat de aandelenbeloningen zullen dalen.

Outlook

Donderdag meldde Besi dat het voor het lopende kwartaal rekent op een grofweg vergelijkbare omzet als in de eerste drie maanden. De brutomarge zal tussen de 63 en 65 uitkomen.

Voor het tweede kwartaal mikken de analisten op een omzet van 200 miljoen euro en een orderinstroom van 186 miljoen euro.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

6 Posts
MOEdig Voorwaarts
1
Gelukkig is het aandeel niet zo duur (slechts iets van 50x de gehoopte winst), dus het zal al wel ingeprijsd zijn ;-)
Freddy Krueger
1
Heel veel verwachting altijd ingeprijsd bij besi, ook bij die andere 2 chippers overigens, maar besi is wel het slechtst in staat om die torenhoge verwachtingen waar te maken.
MD2018
0
Dit was wel ergens te verwachten. Besi staat nog te hoog, kan zomaar terug naar 100-110. ASMI was eigenlijk de enige positieve uitschieter! Wat mijn wel opvalt is dat men een slecht 2de kwartaal verwacht. Geen groei.... En ja mobiel ligt betreft innovatie even op zijn gat en in Q2 meestal geen nieuwe releases. En de electrische auto... ja dat ligt helemaal stil. Er is over capaciteit men zegt het zelf en die gaat Q2 en Q3 niet voor ze oplossen. Nee ik denk dat het besef er steeds meer zal komen dat ook voor de chippers er wat lucht uit kan.

Benieuwd naar de opening. gisteren zeer kleine Put positie genomen.. 5x 120 mei a 2,60
Davisch_1999
1
quote:

MOEdig Voorwaarts schreef op 25 april 2024 07:33:

Gelukkig is het aandeel niet zo duur (slechts iets van 50x de gehoopte winst), dus het zal al wel ingeprijsd zijn ;-)
Gelukkig groeit het hard om de waardering te rechtvaardigen :) (omzet en winst dalen nu voor het 3e jaar op rij)
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.