Futures voorspellen lichtgroene opening Wall Street

Door ABM Financial News op 28 mei 2024 12:53 | Views: 1.768

Futures voorspellen lichtgroene opening Wall Street
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een lichtgroene opening tegemoet, na een lang Memorial Day weekend in de Verenigde Staten, waardoor Wall Street maandag gesloten bleef. De futures op de S&P 500 stegen rond lunchtijd 0,1 procent en die op de Nasdaq 0,3 procent.

Vrijdag sloot de Nasdaq nog met een record en ook op weekbasis boekte de techzware index aardig terrein, geholpen door het enthousiasme rond Nvidia. Op weekbasis leverde de Dow juist behoorlijk in, door de aanhoudende zorgen over de rente en inflatie.

"Het was een woelige week voor Amerikaanse aandelen, waarbij de vreugde die volgde op de kaskrakerwinsten van 's werelds belangrijkste AI-gerelateerde chipmaker [Nvidia] snel werd overschaduwd door hernieuwde twijfels over de vooruitzichten voor renteverlagingen door de Fed. Dit kwam doordat de bedrijfsactiviteiten en werkgelegenheidscijfers blijven wijzen op een sterke Amerikaanse economie", zei César Pérez Ruiz van Pictet Wealth Management.

Dinsdag belooft het vooralsnog geen spannende dag te worden, waarbij mogelijk alleen het Amerikaanse consumentenvertrouwen gemeten door The Conference Board interessant is voor de markt. Verder staan de huizenprijzen zoals gemeten door Case Shiller op de rol.

Ook zullen diverse Fed-bestuurders van zich laten horen. Neel Kashkari van de Minneapolis Fed zei dinsdag op zakenzender CNBC dat hij nog "vele maanden" van gunstige inflatiecijfers wil zien voordat hij een renteverlaging steunt. Kashkari, die later vandaag nog een toespraak geeft, heeft dit jaar geen stemrecht binnen het beleidscomité van de Fed.

Fed-bestuurder Michelle Bowman was dinsdag op bezoek bij de Bank of Japan en sprak daar vooral over de omvangrijke balans van de centrale bank. Collega-bestuurder Lisa Cook neemt later vandaag in San Francisco deel aan een paneldiscussie over AI en de economie.

De euro/dollar handelde dinsdag rond lunchtijd op 1,0879, terwijl de olieprijzen licht stegen. Komend weekend komt OPEC+ bijeen om te praten over de huidige productieafspraken. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde dinsdag licht, net als de tweejarige variant, die vorige week nog behoorlijk opliep.

Bedrijfsnieuws

Het cijferseizoen loopt op zijn einde, maar in de komende dagen staan nog wel de resultaten van onder meer HP, Salesforce en Best Buy op de agenda.

Tesla kan richting zijn aanstaande jaarvergadering, op 13 juni, vermoedelijk ook op meer aandacht rekenen. Aandeelhouders zouden het voorgestelde beloningspakket van 56 miljard dollar voor CEO Elon Musk moeten verwerpen, schreef stemadviesbureau Glass Lewis dit weekend in een zogeheten proxy rapport. Het aandeel Tesla noteerde dinsdag voorbeurs licht lager.

Musk heeft laten doorschemeren dat hij kunstmatige intelligentie en robotica buiten Tesla zou kunnen ontwikkelen als zijn beloningsregeling niet opnieuw wordt goedgekeurd. Zijn AI-startup xAI haalde dit weekend 6 miljard dollar aan vers kapitaal op, meldde het kunstmatige intelligentiebedrijf zondag. Met de nieuwe financiering is de waarde van xAI gestegen naar 24 miljard dollar.

De investering is gunstig voor AI-reus Nvidia, die afgelopen week na de kwartaalcijfers met meer dan 20 procent steeg en inmiddels een marktwaarde heeft van bijna 2,7 biljoen dollar, waardoor het bedrijf nu meer waard is dan Amazon en Tesla samen. Dinsdag in de voorbeurshandel steeg Nvidia 2,5 procent tot ruim 1.090 dollar.

Slotstanden vrijdag

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag overwegend hoger het lange weekend ingegaan. De S&P 500 steeg 0,7 procent op 5.304,72 punten, de Dow Jones index sloot vrijwel ongewijzigd op 39.069,59 punten en de Nasdaq eindigde 1,1 procent hoger op 16.920,79 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.