'SBM verhult ernstige gezondheidsrisico’s gifschip'

Gepubliceerd op 12 september 2019 06:09 | Reacties: 6

HAL Trust (13:44)

131,000 -1,400 (-1,06%)

SBM Offshore (13:51)

14,420 -0,305 (-2,07%)

AMSTERDAM (AFN) - SBM Offshore heeft in 2018 een ernstig vervuild schip laten slopen in India. De gastanker bevatte zeer hoge concentraties kwik en het bedrijf was door een gespecialiseerd bureau gewaarschuwd dat werknemers tijdens het sloopwerk kwikdampen konden inademen, meldt Zembla op basis van gesprekken met betrokkenen, e-mails en vertrouwelijke documenten.

Volgens Zembla probeerde SBM de aanwezigheid van het kwik, dat bij inademing zou kunnen leiden tot neurologische schade of zelfs de dood, te verhullen. Zo wilde het bedrijf de schoonmaakkosten van miljoenen euro’s omzeilen.

Het Nederlandse beursgenoteerde bedrijf liet na de waarschuwing een tweede onderzoek doen. Uitkomst daarvan was dat geen sprake was van hoge kwikconcentraties. Maar volgens betrokkenen was dat tweede onderzoek ondeugdelijk.

SBM en de Indiase sloopwerf stellen tegenover ZEMBLA dat de sloop in overeenstemming was met internationale regels. Maar diverse slooparbeiders die aan het schip Yetagun hebben gewerkt verklaren dat ze alleen beschermende kleding kregen als er inspecties op de werf waren.

7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Sander1234
0
Oei... toch wel blij dat ik gisteren mijn TL verkocht heb. Alhoewel ik twijfel of dit iets met de koers zal doen, maar de reputatie van SBM wordt er wederom niet beter op
rene66
0
Dit doet voor lange termijn helemaal niets met de koers. Het is wel schandalig dat dit soort praktijken nog steeds voorkomen, maar de meeste beleggers zijn dit snel vergeten volgens mij.
Strato
0
Indiase werkers op het strand met gasbranders, good luck with that...Wellicht kunnen we ook die industrie overnemen en veiliger maken. Morgen weer een bericht.
horscamp
0
Onbegrijpelijk dat je met enorme winsten kort op het slopen van schepen met een paar miljoen en daar mensen levens voor in de weegschaal legt.
leek2018
0
quote:

horscamp schreef op 12 september 2019 11:09:


Onbegrijpelijk dat je met enorme winsten kort op het slopen van schepen met een paar miljoen en daar mensen levens voor in de weegschaal legt.

Alle bedrijven, die hun activiteiten naar China en zuid-oost Azie verplaatsen geven niets om een mensenleven.
Stephan010
0
quote:

leek2018 schreef op 27 oktober 2019 18:00:


[...]
Alle bedrijven, die hun activiteiten naar China en zuid-oost Azie verplaatsen geven niets om een mensenleven.Waar denk jij dat jou mobiel/laptop/pc etc. vandaan komen ?
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.