Virusvrees drukt op stemming Damrak

Gepubliceerd op 21 januari 2020 09:08 | Reacties: 14

AEX (28 feb)

539,38 -20,60 (-3,68%)

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging dinsdag over een breed front omlaag. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood. Naast de bedrijfsresultaten hielden beleggers de ontwikkelingen rond het coronavirus in de gaten. De vrees voor een uitbraak van het virus zorgde eerder al voor forse verliezen op de Aziatische beurzen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1 procent lager op 607,87 punten. De MidKap verloor 0,8 procent tot 936,93 punten. Londen, Frankfurt en Parijs raakten tot 1,2 procent kwijt.

De Europese verkopers van luxegoederen stonden onder druk door de zorgen over een uitbraak van het coronavirus in de belangrijke Chinese markt. De Franse modehuizen Kering, Hermès en LVMH zakten tot 3,3 procent in Parijs. Het Zwitserse Richemont verloor 3,8 procent.

Pharming

Grootste daler in de AEX was bierbrouwer Heineken met een verlies van 3,7 procent. Biotechnoloog Galapagos was de enige stijger met een winst van 0,9 procent. In de MidKap daalde Air France-KLM 1,2 procent. Volgens persbureau Reuters zou de luchtvaartcombinatie een belang willen nemen in de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines.

Pharming won 2,6 procent bij de kleinere bedrijven. Het biotechnologiebedrijf heeft goedkeuring gekregen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) voor zijn nieuwe fabriek. Daarmee kan het bedrijf zijn productie van het medicijn Ruconest, waarmee erfelijk angio-oedeem kan worden behandeld, "aanzienlijk" opvoeren.

UBS

De Britse prijsvlieger easyJet klom 3 procent in Londen na een sterk begin van zijn nieuwe boekjaar. De onderneming profiteerde onder meer van problemen bij concurrenten, zoals het wegvallen van touroperator Thomas Cook. In Frankfurt dikte modehuis Hugo Boss 3,5 procent aan dankzij beter dan verwachte omzetcijfers in het afgelopen kwartaal. UBS zakte 5 procent in Zürich. De Zwitserse bank verlaagde de doelstellingen voor de middellange termijn na een winstdaling in 2019.

De euro was 1,1088 dollar waard tegen 1,1083 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 58,05 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 64,50 dollar per vat.

16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Just lucky
1
Wat een algemeen bericht; indices gaan down omdat de algo's dat willen. Amerika daalt nauwelijks.
havik of duif
0
Zelden zijn nieuwsberichten positief, iedere dag slaat het noodlot ergens toe en groei de angst en de Nederlandse belegger is daar overgevoelig voor, meer dan anderen. Beleggen is tegen een stootje kunnen!!!
Crockett
0
Peter50
0
Je kunt beter op de beurs in Amerika beleggen. Om het minste of geringste staan we hier in het rood. Zelfs vanwege een coronavirus... Ongelofelijk toch?!
het zwaard
0
Idd.Just lucky. Effe fors aan de boom schudden zodat het vele rijpe fruit van de boom valt, snel oprapen(goedkoop) voor dat anderen het ook zien liggen,om het dan weer te koop aan te bieden aan 'n hogere prijs.Nu weer onder het mom van een virus,morgen 'n nieuwe oorlog? handelsboycot? je verzin het maar.
tester1
0
het probleem in Australië is volgens mij vele malen groter..daar zakken we toch ook niet op ? er wordt gewoon gezocht naar een oorzaak als er geen oorzaak is te noemen.
pmepme_
0
Traditioneel loopt de AEX weer voorop in negatieve sentimenten, veel harder dan bij.v New York.
Morgen of donderdag zijn alle zorgen weer (kennelijk) weg en knalt de beurs omhoog. Tenzij er bijv een staatsgreep in Oost Verwegnistan plaatsvindt want dan is dat weer een reden om de aandelen te verkopen. Kortom het is en blijkt vaak een gelegaliseerde vorm van gokken.
Andy5
0
Net weer even naar mijn portefeuille gekregen en vraag me af waarom ik überhaupt in Europa beleg.. Behalve ASML dan. Ook wat dat betreft is het America first.
Lepre Chaun
0

Bank of Japan verhoogt groeiverwachtingen economie

we zouden moeten stijgen i.p.v. dalen voor een griepje .
het zwaard
2
Zou dit jaar toch maar beter in Europa beleggen en niet in de VS.Vermits deze laatste beurzen te duur zijn geworden,Europa is achtergebleven, net als de meeste Aziatische beurzen Tenslotte is ook de Dollar te duur..
beer56
0
quote:

Lepre Chaun schreef op 21 januari 2020 09:48:Bank of Japan verhoogt groeiverwachtingen economie

we zouden moeten stijgen i.p.v. dalen voor een griepje .
ik hoop voor jou dat dit griepje je overslaat
antiflow
0
quote:

tester1 schreef op 21 januari 2020 09:36:


het probleem in Australië is volgens mij vele malen groter..daar zakken we toch ook niet op ? er wordt gewoon gezocht naar een oorzaak als er geen oorzaak is te noemen.


Klopt, het moest sowieso dalen no matter what
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.