Heineken rondt grote deal in China af | Beursonline.nl

Heineken rondt grote deal in China af

Gepubliceerd op 30 apr 2019 om 06:52 | | Onderwerpen: China  levensmiddelen 

Heineken (15:14)

99,680 -3,120 (-3,04%)

Heineken Hld. (15:13)

91,200 -2,550 (-2,72%)

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Heineken heeft een vorig jaar aangekondigde miljardendeal met de grootste bierbrouwer van China nu ook formeel afgerond. Volgens een verklaring zijn alle transacties voldaan, zo bleek dinsdag. Er kan nu begonnen worden met het uitvoeren van de strategische samenwerking.

De deal met China Resources Beer (CR Beer) kost Heineken in totaal omgerekend ruim 1,9 miljard euro, zo werd eerder al bekend. Dat is goed voor een deelneming van 40 procent. In de praktijk betekent dat dat Heineken zijn bezittingen in China verkoopt aan CR Beer en dat die onder licentie bier van Heineken aan de man brengen via hun wijdvertakte distributienetwerk. Heineken verdient geld via royalties, die het daarna deels weer wil investeren in China.

CR Beer is onder meer de brouwer van Snow, in volume het grootste biermerk ter wereld. Met de overeenkomst krijgt Heineken vooral meer mogelijkheden om zijn eigen merken naar voren te schuiven in de grootste biermarkt ter wereld. Chinezen die wat meer geld te besteden hebben kiezen vaak voor duurdere, buitenlandse zogenoemde premiummerken.

Heineken betaalt 24,4 miljard Hongkong dollar (2,7 miljard euro) voor het belang in CR Beer, dat op zijn beurt voor 464 miljoen euro aan aandelen in Heineken koopt. Dat komt neer op een belang van 0,9 procent. Ook krijgt CR Beer de controle over drie Chinese brouwerijen van Heineken ter waarde van omgerekend 263 miljoen euro.

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.