Royal Dutch Shell « Terug naar discussie overzicht

Shell nieuwtjes.

5.743 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 ... 284 285 286 287 288 » | Laatste
voda
0
Shell wil grootste groene waterstofproject van Europa

Gepubliceerd op 27 februari 2020 08:43 | Views: 338

Royal Dutch Shell A 26 feb
21,31 0,00 (0,00%)

DEN HAAG (AFN) - Shell, Gasunie en Groningen Seaports hebben plannen om in de Eemshaven in Groningen de grootste groene waterstoffabriek van Europa te bouwen. De elektriciteit die nodig is voor de waterstofproductie wil het consortium opwekken in een windpark op zee, dat een ongekende 3 tot 4 gigawatt aan stroom moet leveren rond 2030 en later kan doorgroeien tot 10 gigawatt, meer dan het totale stroomverbruik van Nederlandse huishoudens. Wereldwijd bestaat nog geen enkel windpark van die omvang.

"Het moet groter, groener en sneller", zegt president-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland. Ze verwijst naar de handtekening die ze vorig jaar onder het Klimaatakkoord zette. "We hebben beloofd dat wij ons deel zullen bijdragen. Hiermee zetten we een grote stap in de energietransitie."

Het megaproject, waarin Shell samenwerkt met Gasunie en Groningen Seaports, staat nog in de kinderschoenen. Hoeveel het gaat kosten en hoe de rekening wordt verdeeld, is nog onbekend. De bedrijven verwachten zeker in de eerste fase subsidies nodig te hebben. Ze hopen dat de eerste windturbines in 2027 staan. De waterstoffabriek moet in de Eemshaven verrijzen. Mogelijk volgen later op zee meer zogeheten elektrolysers, die met windstroom groene waterstof maken.

NortH2

Het project genaamd NortH2 moet van Nederland "een koploper maken" van de waterstofeconomie, zegt Van Loon. "We zijn vaak bezig met kleine stappen en obstakels, maar je moet groot durven denken. Wij zien dit als de manier om het energiesysteem van de toekomst te bouwen."

Waterstof wordt al volop gebruikt door de industrie en de verwachting is dat het belang ervan zal toenemen. Om waterstof te maken zijn water en een energiebron nodig. Nu is dat over het algemeen nog aardgas, dat door CO2-uitstoot bijdraagt aan klimaatverandering.

Duurder

De groene waterstof die de bedrijven voor ogen hebben, is vooralsnog wel duurder om te maken, maar Van Loon gaat ervan uit dat de kosten door schaalvergroting fors zullen dalen. Het is de bedoeling dat rond 2040 jaarlijks 800.000 ton waterstof wordt geproduceerd. Die kan door bestaande gasleidingen naar industriegebieden, van de Eemshaven tot het Duitse Ruhrgebied.

Het consortium becijfert dat door het project de uitstoot van zo’n 7 megaton broeikasgassen per jaar wordt vermeden. Dat komt neer op 3,7 procent van de Nederlandse uitstoot.

Waterstof is schoon, maar bij de omzetting gaat ook energie verloren. Het is daardoor minder efficiënt dan elektriciteit direct gebruiken. Van Loon wijst erop dat het echter geen reële optie is om alle fabrieken op stroom te laten draaien. "Veel industriële gebruikers hebben een energiebron met een hogere energiedichtheid nodig. Wij zijn ervan overtuigd dat ze beter af zijn met waterstof."
voda
0
Never sell Shell, dat snakt naar maart

Never sell Shell — verkoop Shell nooit. Die Engelse rijmelarij was een vrij onwankelbare beurswijsheid. Koninklijke Olie, zoals beleggers steevast zeiden, was de trots van de natie en de hoeksteen van elke aandelenportefeuille. Shell was in sommige jaren goed voor een derde tot de helft van de winst van alle ruim 150 Nederlandse beursfondsen.

Alleen is Shell dit jaar op de beurs de grootste verliezer. Koers in 2020: -25,8%. Vanwege de toch al lage olieprijs, die nog eens verder werd gedrukt door het coronavirus, wat überhaupt weer leidt tot profetieën over een vertragende wereldeconomie, heeft het bekendste bedrijf van de Nederlandse beurs in korte tijd een kwart van zijn waarde ingeleverd.

Vrijdag dook de koers van Shell onder de €20. Dat is het laagste punt in vier jaar. Die duikeling van de koers heeft grote invloed op de AEX, want Shell is een zwaargewicht. Hoewel?

De AEX bestaat uit 25 fondsen. Om te voorkomen dat één bedrijf (zei iemand Shell?) een te grote invloed kan krijgen, is het gewicht van een fonds in de index gemaximeerd. Want Shell heeft een beurswaarde van €152 mrd, terwijl de AEX een waarde vertegenwoordigt van €587 mrd. Shell zou dus een kwart van de index zijn.
Dat wil Euronext niet, dus is er elk jaar in maart een herweging. De grootste fondsen krijgen dan een weging van 15%.

Daarna moet, zoals dat heet, de markt zijn werk doen. Stijgt een koers van een bedrijf harder dan de AEX, dan stijgt ook het gewicht van het fonds in die index. Momenteel speelt voor Shell het omgekeerde.

Op 27 februari 2019 stond de koers van Shell op €26,67. De AEX sloot stond op 540,29 punten. Het bedrijf had destijds een weging van 15,8%.

Vrijdag sloot Shell op €19,41. De AEX eindigde op 539,38 punten. Vergeleken met een jaar geleden is Shell dus ruim 27% in waarde gedaald, terwijl de AEX vrijwel vlak staat. Gevolg: de weging van Shell is gedaald tot zo'n 10%, het laagste percentage in jaren.

De koers van ASML, met een beurswaarde van €100 mrd, is ten opzichte van vorig jaar met 60% gestegen. Destijds had het bedrijf een weging van 13%. Inmiddels weegt het voor 18% mee in de index.

Zo'n weging is weer belangrijk voor de richting van de AEX. Toen TomTom jaren geleden nog in die index zat, stuiterde de koers soms alle kanten op. Dat deerde de AEX niet, want daarvoor was TomToms gewicht, met minder dan 1%, te klein.
De koersbeweging van een zwaargewicht kan de index wel meetrekken. Alleen doet zich nu de frappante situatie voor dat ASML, qua omvang in euro's twee derde van Shell, in de AEX een stuk zwaarder weegt dan het olie- en gasconcern.

Nog even dan. In maart is de herweging. Dan zal Shell hoe dan ook weer worden 'teruggewogen' naar 15%. Ze zullen er blij mee zijn, daar in Den Haag.

Reageren? Mail naar Bartjens@fd.nl.

fd.nl/ondernemen/1336505/never-sell-s...
Pierreterre
0
Toch blijf ik zitten op die lage olieprijzen en de OPEC-afspraken die nauwelijks
nageleeft worden + steeds meer landen die olie oppompen, b.v. USA is een grote speler geworden. Hoe moet ik dat zien?
voda
1
Geachte heer Voda,

Nu er weer een maand is verstreken, is het tijd om de meest verhandelde aandelen van februari met u te delen en om wat licht te werpen op onze recente blogartikelen.

Het coronavirus schudde de beurzen in februari flink wakker. In tien jaar tijd zagen de belangrijkste indices, waaronder de EURO STOXX 50 en de S&P 500, niet zulke grote verliezen binnen éé n week. Wat betreft de meest verhandelde aandelen via het DEGIRO platform, zien we een vergelijkbaar patroon als in januari, waarbij Tesla domineert en Nederland een uitzondering is met Shell als meest verhandelde aandeel.


Shell was ook in februari het meest verhandelde aandeel in Nederland
Onze Nederlandse klanten belegden, evenals de maand ervoor, het meeste in Shell. Net als bij veel andere aandelen daalde ook de koers van Shell vanwege het Coronavirus. Het bedrijf eindigde de maand met een prijsdaling van 22,4%. De uitbraak van het Coronavirus in combinatie met het milde weer heeft geleid tot een vermindering van de vraag naar vloeibaar aardgas (LNG) in Azië. Ook de olieprijzen hebben daar een klap van gehad. Sinds het begin van het jaar zijn de prijzen met 26,7% gedaald.

Tesla takeover
Tesla was het meest verhandelde aandeel in veertien van de achttien landen waar wij actief zijn. De koers fluctueerde in februari en bereikte een record van $917,42. Vanaf dat punt daalde het aandeel aan het einde van de maand met 27% als reactie op bezorgdheid over de impact van het coronavirus op autoverkopen in China.

Meest verhandelde aandelen per land: februari 2020

Nu weer een maand is verstreken, is het tijd om wat licht te werpen op waar andere klanten van DEGIRO in beleggen. Daarom maken wij aan het begin van de maand een overzicht van de meest verhandelde aandelen voor elk land waarin we actief zijn. Vorige maand werden aandelenmarkten over de hele wereld opgeschud door het coronavirus. De EURO STOXX 50 en de S&P 500 sloten de maand af met respectievelijk 8,55% en 8,41%. Voor beide indices was dit hun grootste wekelijkse verlies van het afgelopen decennium. Van de aandelen op de kaart hadden Tesla en Novacyt positieve prijsstijgingen, terwijl Eurobank Ergasias, Royal Dutch Shell en CD Projekt een daling laten zien.

Meest verhandelde sector
De autosector bleek opnieuw het meest verhandeld in februari. Tesla (ISIN: US88160R1014) is hierin het meest verhandelde aandeel in veertien van de achttien landen waarin we actief zijn. In januari vestigde Tesla een nieuw record omdat de aandelenkoersen de prijs van $650 overstegen. Het momentum zette voort en de prijzen bereikten op 4 februari de recordhoogte van $968,99. De prijzen daalden echter de volgende dag weer na de aankondigde dat de leveringen van de Model 3-auto's zou worden vertraagd vanwege de uitbraak van het Corona-virus in China. De laatste handelsdag van de maand sloot Tesla op $667,99. Dit is een maandelijkse stijging van 2,61%, maar een daling van 31,06% ten opzichte van het hoogtepunt.

Tesla kondigde vorige maand ook aan dat het van plan is om $2 miljard te generen door middel van aandelenuitgifte. Voor sommigen was dit verrassend omdat Elon Musk eind januari zei dat het niet nuttig was om op deze manier meer geld te genereren. Van de $2 miljard zou Musk zelf voor maximaal $10 miljoen aan aandelen kopen. Larry Ellison, een bestuurslid en mede-oprichter van Oracle, zou voor maximaal $1 miljoen aan Tesla-aandelen kopen. De opbrengsten zullen worden gebruikt om zowel de balans van Tesla te versterken als voor overige algemene doeleinden.

Grootste koersveranderingen
Van de aandelen op de kaart zag het bedrijf Novacyt (ISIN: FR0010397232) de grootste koersbeweging, met een stijging van 73,47%. Novacyt is een Frans biotechbedrijf dat gespecialiseerd is in klinische diagnostiek. Het heeft een marktkapitalisatie van ongeveer €110 miljoen en kan daarom worden gecategoriseerd als ‘micro-cap’. Aandelen van bedrijven uit deze categorie kunnen gepaard gaan met meer risico dan de aandelen van grotere bedrijven. Dit komt omdat zogenoemde ‘large-cap bedrijven’ (met een marktkapitalisatie van $10 miljard of meer) bijvoorbeeld doorgaans meer middelen hebben om economische achteruitgang te trotseren.

Op 31 januari kondigde Novacyt de lancering aan van een nieuwe moleculaire test voor het coronavirus die volgens haar specifieker is dan andere beschikbare tests. Het bedrijf lanceerde vervolgens op 17 februari zijn moleculaire test met CE-markering voor de klinische detectie van het coronavirus. De toekenning van de CE-markering betekent dat laboratoria en ziekenhuizen de test van Novacyt kunnen gebruiken zonder validatie door een arts. Aan het einde van de maand kondigde Novacyt ook aan een distributieovereenkomst ondertekend te hebben om haar test in twee gebieden buiten China te leveren en een productieovereenkomst met een niet nader genoemd Amerikaans bedrijf.

Bron: email van DeGiro
Bijlage:
voda
0
Shell en Equinor werken samen op digitaal vlak

Gepubliceerd op 5 maart 2020 08:58 | Views: 1.478

Royal Dutch Shell A 12:20
19,96 -0,17 (-0,82%)

DEN HAAG (AFN) - Olie- en gasbedrijf Shell gaat samenwerken met zijn Noorse branchegenoot Equinor. De samenwerking betreft de ontwikkeling van digitale oplossingen, onder meer op het gebied van datawetenschap, kunstmatige intelligentie en 3D-printen.

De samenwerking krijgt vorm door de uitwisseling van expertise. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.
Kleine theo
1
Beste piereterra,
Het is juist dat usa veel olie op de markt zet.doch let wel oppompen van schalie wordt steeds duurder dus
Hier komt in ieder geval een einde aan
Rd heeft dit goed gezien en heeft een gedeelte van de schalie verkocht.
Een pleister op de huidige diepe wond.
Groet theo
Pierreterre
0
Bedank, voor de reactie,Theo. Goed nieuws en laten die schaliebedrijven niet meer terugkomen, svp.
timarius
0
Ik heb mijn eerste plukje binnen. Dit is al 20 jaar niet meegemaakt. Uitzonderlijke tijden en prachtig voor het instappen.
voda
0
Beursupdate: koersval Shell op donkerrood Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De AEX index koerste maandag kort na de beursgong 7,5 procent lager. Een crash in de olieprijzen en aanhoudende zorgen over het coronavirus leidden tot onrust onder beleggers.

Onder de hoofdaandelen verloor Royal Dutch Shell 22 procent. Vanwege de flinke beweging duurde het langer dan normaal voordat de koers van Shell tot stand kwam. Ook financiële waarden stonden hevig onder druk met verliezen voor ING en Aegon van ongeveer 12 procent. Alleen tankopslagbedrijf Vopak ontsprong de dans met een winst van 2,5 procent. Beleggers voorzien dat Saoedi-Arabië zijn olieproductie fors gaat opvoeren om marktaandeel te winnen.

In de AMX verloren de oliedienstverleners SBM Offshore en Fugro ongeveer 17 procent. Alleen flitshandelaar Flow Traders ontsprong de dans met een winst van vijf procent. Corbion verloor na cijfers vijf procent.

Ook onder de kleinere aandelen vielen rake klappen. Accell, Brunel en Vivoryon verloren meer dan 10 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Beursblik: oliedienstverleners kwetsbaar

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Core Laboratories NV
$ 23,85 -1,66 -6,51 % NYSE
Core Laboratories NV
19,20 -2,00 -9,43 % Euronext Amsterdam
Fugro
5,956 -1,156 -16,25 % Euronext Amsterdam
Royal Dutch Shell -A-
16,084 -2,426 -13,11 % Euronext Amsterdam
Royal Dutch Shell -A-
£ 13,70 -2,295 -14,35 % London Stock Exchange
SBM Offshore
12,115 -1,655 -12,02 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Het conflict tussen Saoedi-Arabië en Rusland zal verstrekkende gevolgen hebben voor de oliesector en dienstverleners aan die industrie, vooral als de olieprijs lang op 30 dollar blijft staan en het probleem niet binnen enkele weken is opgelost. Dat stelden analisten van ING maandag.

Dienstverleners aan de olie-industrie zijn kwetsbaar, omdat de markten nog niet volledig zijn hersteld van de vorige crisis, terwijl de balansen van de bedrijven zwakker zijn dan vier jaar geleden.

De analisten adviseren daarom zeer voorzichtig te zijn met beleggen in individuele bedrijven in deze sector in de Benelux.

ING ziet overeenkomsten met 2016, toen de olieprijs ook onder 30 dollar zakte en oliedienstverleners afhankelijk bleven van investeringen door de grote olieconcerns. Hun buffers zijn echter nu afwezig, terwijl banken liever groene investeringen doen en bij voorkeur geen fossiele brandstoffen financieren.

Voor SBM Offshore voorziet ING geen impact tot het einde van het boekjaar, omdat de lopende projecten doorgaan, terwijl het Braziliaanse Petrobras blijft investeren en zal proberen te profiteren van de lagere prijzen, als dat haalbaar is. Ook Exxon zal doorgaan met de projecten voor de kust van Guyana waar SBM Offshore inkomsten uit haalt. Ook voor de divisie Turnkey voorziet ING slechts marginale impact.

Voor Fugro geldt dat de focus is verschoven van olie naar wind en dat zal het bedrijf helpen om de benodigde kasstroom te genereren. Wel is er risico dat er meer concurrentie komt op de Noordzee, omdat rivalen naar andere inkomstenbronnen zullen zoeken nadat de investeringen door olie- en aardgasbedrijven opdrogen. Vanaf de tweede helft van 2020 zou dat zichtbaar kunnen worden.

Core Laboratories zal serieus geraakt worden bij een olieprijs van 30 dollar, omdat het bedrijf afhankelijk is van productieverbetering bij oliewinning op het Amerikaanse vasteland. Deze bedrijven, die schalieolie en schaliegas produceren, zullen meteen gaan bezuinigen, denken de analisten van ING. Marges in de dubbele cijfers kunnen ze bij Core Lab daarom vergeten.

Royal Dutch Shell zal zeker lijden onder de lagere olieprijs. Met een olieprijs rond 55 à 60 dollar per vat kon Shell rekenen op een kasstroom van 40 miljard dollar, maar op 30 dollar zal dat 15 miljard dollar minder worden. Het dividend lijkt niet in gevaar, maar de aandeleninkoop van 1 miljard dollar kan wel worden stopgezet, denkt ING. Ook zullen de investeringen omlaag moeten.

ING heeft een Houden advies voor Shell, met een koersdoel van 30 euro. Het aandeel stond maandag 14 procent lager op 15,89 euro, na een eerdere daling van meer dan 20 procent.

Voor Fugro en SBM Offshore staat er nog een koopadvies met koersdoelen van respectievelijk 12,80 en 20,00 euro. Fugro werd maandag 16,0 procent goedkoper en SBM Offshore 12,9 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
'Afname vraag naar olie vanwege coronavirus'

Gepubliceerd op 9 maart 2020 11:00 | Views: 169

Royal Dutch Shell A 10:51
16,04 -2,47 (-13,32%)

PARIJS (AFN) - De vraag naar olie daalt dit jaar als gevolg van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Na de Chinese economie worden nu ook andere landen geraakt. Bovendien is de vraag naar reizen ingezakt. Dit alles treft de vraag naar olie, meldde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn maandelijkse rapport over de oliemarkt.

De organisatie denkt dat er dit jaar vraag is naar 99,9 miljoen vaten per dag, een afname van 90.000 vaten per dag ten opzichte van vorig jaar. In februari ging het IEA nog uit van een groei van de vraag naar olie met 825.000 vaten per dag.

De uiteindelijke situatie hangt af van de ontwikkeling van de uitbraak en hoe snel de verspreiding tot staan kan worden gebracht. Het IEA heeft een worst-case-scenario van een afname van 730.000 vaten per dag. Als de coronacrisis snel wordt opgelost, voorziet het agentschap een stijging van de vraag met 480.000 vaten per dag.

Overigens is de recente prijsval op de oliemarkten nog niet meegenomen in de ramingen van het IEA. De olieprijzen zijn maandag met meer dan een vijfde gedaald nadat Saudi-Arabië besloot de vraagprijs voor zijn olie te verlagen. Bovendien kondigde het land aan in april flink meer te gaan produceren. Daarmee willen de Saudi's Rusland dwingen alsnog akkoord te gaan met een door oliekartel OPEC voorgestelde productieverlaging.
voda
0
IEA ziet coronavirus vraag naar olie drukken

(ABM FN-Dow Jones) De uitbraak van het coronavirus in China en de verspreidingen vervolgens over de hele wereld, heeft de vraag naar olie geraakt. Dit stelde het Internationaal Energie Agentschap maandag in haar maandrapport.

"In de afgelopen weken heeft het coronavirus zich ontwikkeld van een Chinese gezondheidscrisis tot een mondiale noodtoestand", aldus IEA, met alle gevolgen voor de wereldeconomie.

Voor 2020 verlaagde IEA de raming voor de vraag naar olie met 1,1 miljoen vaten per dag. Het zal voor het eerst sinds 2009 zijn dat de vraag naar olie op jaarbasis zal dalen, waarschuwde IEA, met 90.000 vaten per dag door de "enorme krimp" in China. In 2019 was China nog goed voor 80 procent van de groei van de vraag naar olie, benadrukte het IEA in haar rapport.

Echter in de tweede helft van 2020 verwacht het agentschap dat de vraag naar olie weer richting het normale niveau zal gaan.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Crash olieprijs zet druk op dividend van Shell

De crash van de olieprijs maandag kan niet op een slechter moment komen voor grote oliemultinationals, zoals ShellRDSA:€16,12-12,93%. De plotselinge daling van de prijs van een vat ruwe olie met ruim 30% slaat neer in een markt waar recordhoeveelheden olie worden geproduceerd, maar de vraag tegenvalt.

De huidige 'perfect storm' zet druk op dividendverplichtingen, aandeleninkoopprogramma's en lange termijninvesteringen in de sector. Het dividendrendement bij Shell is inmiddels opgelopen tot meer dan 11%.

Olie-aandelen waren al achterblijvers

Die scherpe koersdaling van maandagochtend, die voor Shell zelfs even opliep tot 22%, komt boven op een toch al zwakke beursprestatie van olieaandelen in de afgelopen jaren. Tussen begin 2018 en begin 2020 raakten de aandelen Shell en Chevron bijvoorbeeld al bijna 20% van hun waarde kwijt. Bij ExxonMobil was het verlies met bijna 30% nog groter. De breed samengestelde S&P 500-index ging in deze periode juist ruim 15% omhoog.

De malaise in de sector noopte Shell afgelopen kwartaal al zijn eerder aangekondigde aandeleninkoopprogramma 'on hold' te zetten. Het verlagen van dividend is voor Shell voorlopig niet aan de orde en echt een laatste noodoptie. Dat zou het vertrouwen van beleggers echt aantasten. Shell heeft immers het dividend nog nooit verlaagd. Althans niet sinds de Tweede Wereld-0oorlog.

'Shell zal druk op dividend weerstaan'

De crash van de olieprijs 'verhoogt de druk [op het dividend van Shell] zeker', zegt Oswald Clint, analist bij zakenbank Bernstein in een reactie. Maar hij verwacht dat Shell de druk om het dividend te verlagen voorlopig wel kan weerstaan.

'We zijn ook door 2015 - 2017 gekomen, toen veel mensen dachten dat de olieprijs lang laag zou blijven. Shell heeft toen het dividend gehandhaafd en waar nodig bedrijfsonderdelen verkocht en kosten bespaard.' Vandaag staat Shell er volgens hem beter voor en heeft het bedrijf nog wel wat flexibiliteit om de investeringen terug te schroeven en nog meer onderdelen af te stoten. Gecombineerd zou Shell zo volgens Clint zijn break-even olieprijs met $15 per vat verder kunnen verlagen tot ongeveer $35 per vat. 'Maar ik denk niet dat we jarenlang in prijzen van dertig dollar per vat kunnen blijven zitten.'

Ook ING-analist Quirijn Mulder verwacht niet dat Shell zijn dividend zal gaan verlagen. Dat is door Shell welhaast heilig verklaard, ook al was de kasuitgave daarvoor in twee van de afgelopen vier kwartalen hoger dan de nettowinst van Shell.

Nieuwe kostenbesparingen

Toen de olieprijs op $55 - $60 per vat stond was zijn verwachting dat Shell een jaarlijkse kasstroom zou kunnen realiseren van $ 40 mrd. 'Het bedrijf gaat $15 mrd kasstroom verliezen van een $25 lagere olieprijs van $ 30 per vat', schrijft hij in een commentaar.

Hoewel het de druk verhoogt, verwacht hij niet dat het dividend in gevaar is, 'maar het aandeleninkoopprogramma zou wel kunnen worden stopgezet.' Bovendien verwacht de ING-analist dat Shell nieuwe kostenbesparingen zal moeten doen die ten koste zullen gaan van de investeringen.

Bernstein verlaagde het advies voor Shell maandag als onderdeel van een sector brede afwaardering en halveerde het koersdoel voor Shell tot 3300 pence.

Shell was maandagochtend niet onmiddellijk in staat te reageren.

Torenhoog dividendrendement

Sterk dalende aandelenkoersen bij gelijkblijvende dividenden leiden inmiddels tot torenhoge dividenrendementen (dividend per aandeel als percentage van de beurskoers). Bij Shell is dat rendement maandagochtend opgelopen tot ruim 11%.

Dergelijke pay-outs zijn op langere termijn niet vol te houden. Shell heeft namelijk ook heel veel miljarden nodig om te investeren en moet zijn schulden terugdringen om binnen bepaalde kredietwaardigheidscriteria te blijven. Vorig jaar slaagde Shell er al niet in voldoende middelen over te houden om dividend te betalen, investeringen te doen en zijn schuld af te lossen. Daardoor daalde de kaspositie van Shell vorig jaar met ruim $8,6 mrd naar $18 mrd.

De pijn bij de oliemultinationals zal ook de dienstverlenende oliesector hard raken. Beleggers in SBM OffshoreSBMO:€11,79-14,38% (-13%) en FugroFUR:€5,76-19,01% (-18%) nemen daar maandag al duidelijk een voorschot op.

fd.nl/ondernemen/1337340/crash-oliepr...
voda
0
Video: Enorme koersval Shell biedt kansen

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Royal Dutch Shell - B-
15,97 -3,53 -18,10 % Euronext Amsterdam
Royal Dutch Shell - B-
£ 13,695 -2,265 -14,19 % London Stock Exchange
Royal Dutch Shell -A-
15,948 -2,562 -13,84 % Euronext Amsterdam
Royal Dutch Shell -A-
£ 13,735 -2,26 -14,13 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) De vrije val van de olieprijs zorgt voor schokbewegingen op de aandelenmarkten. Beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker LYNX geeft context aan wat hij omschrijft als ‘black monday’ voor de olieprijs. Daarnaast buigt de specialist zich over de vraag of het nu een opportuun moment is om in Shell te stappen.

www.youtube.com/watch?v=mWxU7zQ1-Ts

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
[verwijderd]
0
quote:

voda schreef op 9 maart 2020 12:33:

Sterk dalende aandelenkoersen bij gelijkblijvende dividenden leiden inmiddels tot torenhoge dividenrendementen (dividend per aandeel als percentage van de beurskoers). Bij Shell is dat rendement maandagochtend opgelopen tot ruim 11%.

Dergelijke pay-outs zijn op langere termijn niet vol te houden. Shell heeft namelijk ook heel veel miljarden nodig om te investeren en moet zijn schulden terugdringen om binnen bepaalde kredietwaardigheidscriteria te blijven.
Als Shell zijn tankers voor €30/vat bij de Saudies vol kan laten lopen, waarom zouden ze dan moeten investeren in eigen spul?
Shell zei zelf dat investeren $50/vat op moest leveren, dus die investeringskosten kunnen ze wegstrepen.
Beter dan het dividend schrappen/verlagen. Als ze dat doen is hun reputatie voor 'eeuwig' naar de knoppen. Heeft iets te maken met vertrouwen, voet en paard.
Wat denk je dat dat doet met de koers en kredietrating???
Wilbar
0
ROYAL DUTCH SHELL PLC FOURTH QUARTER 2019 EURO AND GBP EQUIVALENT DIVIDEND PAYMENTS

The Hague, March 9, 2020 - The Board of Royal Dutch Shell plc (“RDS”) today announced the pounds sterling and euro equivalent dividend payments in respect of the fourth quarter 2019 interim dividend, which was announced on January 30, 2020 at US$0.47 per A ordinary share (“A Share”) and B ordinary share (“B Share”).
Dividends on A Shares will be paid, by default, in euros at the rate of €0.4193 per A Share. Holders of A Shares who have validly submitted US dollars or pounds sterling currency elections by February 28, 2020 will be entitled to a dividend of US$0.47 or 36.40p per A Share, respectively.
Dividends on B Shares will be paid, by default, in pounds sterling at the rate of 36.40p per B Share. Holders of B Shares who have validly submitted US dollars or euros currency elections by February 28, 2020 will be entitled to a dividend of US$0.47 or €0.4193 per B Share, respectively.
Euro and pounds sterling dividends payable in cash have been converted from US dollars based on an average of market exchange rates over the three dealing days from 4 to 6 March 2020.
This dividend will be payable on March 23, 2020 to those members whose names were on the Register of Members on February 14, 2020.
Taxation - cash dividend
Cash dividends on A Shares will be subject to the deduction of Dutch dividend withholding tax at the rate of 15%, which may be reduced in certain circumstances. Non-Dutch resident shareholders, depending on their particular circumstances, may be entitled to a full or partial refund of Dutch dividend withholding tax.
If you are uncertain as to the tax treatment of any dividends you should consult your tax advisor.

www.shell.com/investors/news-and-medi...
voda
0
Een unicum voor het nageslacht.

Royal Dutch Shell -A- 15,274 -3,236 -17,48 % 17:39:46

Koersdetails
Laatste 15,274 17:39:46 Theor. open 15,274 17:35:09
Bied 15,27 17:40:00 Laat mkt 17:40:00
Laagste 14,314 09:28:19 Hoogste 16,326 10:28:50
Open 14,73 09:28:00 Vorig slot 18,51 06-03-20
Cum. vol. 69.773.344 Gem. dagomzet 8.980.648
Bijlage:
voda
0
Olieprijs implodeert

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag keihard gedaald, tot het laagste niveau in vier jaar. Op een settlement van 31,13 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 25 procent minder waard. Dit was de sterkste eendaagse daling sinds 1991. Brent verloor maandag 24 procent aan waarde.

Analist Hans van Cleef van ABN AMRO denkt dat de olieprijs vanaf het huidige niveau niet heel veel verder zal dalen. "Wij verwachten dat de OPEC alsnog met haar partners in gesprek gaat om tot een soort akkoord te komen", zei Van Cleef.

Vrijdag daalde de olieprijs al met 10 procent, toen de sterkste eendaagse daling in ruim vijf jaar. De OPEC wist geen overeenstemming te bereiken met Rusland over een aanvullende verlaging van de productie met 1,5 miljoen vaten per dag, bovenop de bestaande afspraak van 1,2 miljoen vaten per dag.

Nu Rusland geen nieuwe productie-afspraken steunt, lijkt de olie-alliantie tussen het land en de OPEC ook geen lang leven meer beschoren. Eind maart lopen bestaande inperkingen af en Saoedi-Arabië kondigde dit weekend het plan aan om de olieproductie vanaf april op te voeren tot ruim boven de 10 miljoen vaten per dag.

Dit ondanks de recente druk op de vraag naar olie vanwege het coronavirus. Ook de prijzen worden in april fors verlaagd, zodat staatsoliebedrijf Aramco zijn marktaandeel kan waarborgen.

Met name Amerikaanse schalieproducenten zullen veel last hebben van een prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland, denken marktkenners. Volgens analist Damien Courvalin van Goldman Sachs zorgt een Brent-olieprijs van minder dan 30 dollar voor acute financiële stress en een slinkende schalieproductie.

"De vooruitzichten voor de oliemarkt zijn nog slechter dan in november 2014 toen de vorige prijzenoorlog begon, omdat het tegelijkertijd komt met de forse afname in de vraag naar olie vanwege het coronavirus", aldus Courvalin.

Het Internationaal Energieagentschap waarschuwde maandag in haar maandrapport opnieuw dat de uitbraak van het virus in China en de verspreidingen vervolgens over de hele wereld, de vraag naar olie drukt.

Daarom komt de mondiale vraag naar olie dit jaar vermoedelijk 90.000 vaten per dag lager uit. Eerder rekende het IEA nog op een groei van de vraag naar olie in 2020.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
5.743 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 ... 284 285 286 287 288 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 17:35
Koers 34,045
Verschil +0,005 (+0,01%)
Hoog 34,190
Laag 33,925
Volume 6.178.462
Volume gemiddeld 7.482.369
Volume gisteren 5.672.494