Atenor Group « Terug naar discussie overzicht

Forum Atenor geopend

333 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 13 14 15 16 17 » | Laatste
Tenko
0
quote:

Leefloon schreef op 15 november 2023 22:01:

[...]
Dat doet Kojo niet, even los van de vraag of een juiste bodem wordt geraden, gehoopt of gegokt. Het bedrijf Atenor was en is niet waardeloos, de aandelen ook niet, en bij een waarde van de rechten van € 0,00 mislukt de KV en zou een gegokte € 5,00 weleens té optimistisch kunnen zijn. Je bent dan zelf de enige die het nu over "nul" heeft.
Atenor had bij de halfjaarcijfers een EV van om en bij de 220 miljoen. Er wordt nu nieuw kapitaal geïnjecteerd(minstens 160 mil) aan 5 euro discounted aandelen door middel van rechten voor bestaande aandeelhouders, oftewel door de institutionele beleggers die bindend gegarandeerd hebben in te staan voor een bedrag van dacht ik iets van een 136 miljoen.

Je beweringen dat bij een waarde van 0 euro voor de rechten de KV zou mislukken klopt dus niet. Die kv komt er gewoon.

Als je dan hoopt na de kv te kunnen kopen aan 5 euro per stuk, namelijk de discount prijs van de nieuwe aandelen, ga je er zowat van uit dat de voorgaande bestaande aandelen waardeloos waren en dat de discount er niet meer toe doet. Dit terwijl er al een hoge korting werd gegeven op de prijs van de oude aandelen ten opzichte van het eigen vermogen. Dat is ook waarom zoveel institutionele beleggers staan te springen voor deze deal. Ze krijgen het privilege om aandelen rechtstreeks aan 5 euro te kopen zonder aandelen te moeten bezitten, waardoor zij volledig met de oude meerwaarde en grote discount op het EV gaan lopen. Dit hebben zij dan als buffer op hen nieuw kapitaal. 160 komt erbij maar er zat al 220 in. M.a.w. ze injecteren kapitaal, de balans versterkt enorm en met hun vers gekochte aandelen hebben ze nog steeds een gigantische discount op de intrinsieke waarde.

Mijn "gok" van 6-7 euro is gebaseerd op analisten berekeningen, het nieuwe EV, de versterkte balans, de verhoudingen over de 1:4 emissie tussen oude en nieuwe aandelen alsook de prijs en de discounts die tot heden gegeven werden op de markt.

Mede de reden dat ik mijn huidige aandelen verkocht aan 8.60. Als je wat rekensommen en vergelijkingen maakt leek me dat gewoon een te hoge prijs. Ik zeg niet dat ik de waarheid in pacht heb maar respectloze posts als die van jou zijn nergens voor nodig.

Ik wil Kojo er maar op wijzen dat de kans om als particulier zonder gebruik van rechten deze aandelen aan 5 euro te kunnen bemachtigen, bijzonder klein is. Tenzij er paniek ontstaat natuurlijk, wat ook altijd kan. Maar op dat vlak kan altijd alles en we moeten ergens toch enige aannames maken :)

De grote jongens hier weten heel goed waar ze mee bezig zijn. De CEO investeert zelf voor enkele miljoenen, omdat die goed genoeg weet dat er hier een schaamteloze afroming van de meerwaarde aan de gang is. Er is een reden dat er zo wordt benadrukt dat zelfs bij een succesvolle kv bij bestaande aandeelhouders, er alsnog aandelen aan 5 euro worden bijgemaakt voor deze "investeerders". Diezelfde kans gaan ze je als particulier niet snel geven want dat houdt in dat ze hun afgesnoepte meerwaarde moeten delen, wat volledig ingaat tegen het opzet waar ze bij deze kv zoveel moeite voor hebben gedaan.

Afroming van de meerwaarde van bestaande aandeelhouders alsook verhoging van het belang van de grootaandeelhouders boven de 30% zonder een overnamebod te moeten doen, dat is het hele opzet achter deze kv.
kedewa
0
Wow, stevige beweging in de inschrijvingsrechten. -89%! Handel geschorst en al. Weet iemand wat er aan het gebeuren is?
live.euronext.com/en/product/equities...
JdeFL
1
quote:

Leefloon schreef op 15 november 2023 22:14:

[...]
Atenor is BEL Small, en daardoor minder geschikt voor snelle handel. ...
Dat arbitreren tussen oude en nieuwe aandelen is toch juist? Voor zover je er genoeg hebt, om de kosten te dekken.

6.25€ nu, 100 verkopen 625€ (bruto)
8 rechten kopen (0.03 daarnet), =zowat enkel de beurskosten betalen
inschrijven op 104 aandelen 520€.

Kleine 100€ cash, afhankelijk bij welke broker.

Trouwens, wat bedoel je met mislukken? Denk wel dat het in die richting gaat (geen greenshoe bvb.), maar nog geen ramp.
Leefloon
1
quote:

JdeFL schreef op 20 november 2023 13:07:

Dat arbitreren tussen oude en nieuwe aandelen is toch juist? Voor zover je er genoeg hebt, om de kosten te dekken.

6.25€ nu, 100 verkopen 625€ (bruto)
8 rechten kopen (0.03 daarnet), =zowat enkel de beurskosten betalen
inschrijven op 104 aandelen 520€.
...
Kleine 100€ cash, afhankelijk bij welke broker.

Trouwens, wat bedoel je met mislukken? Denk wel dat het in die richting gaat (geen greenshoe bvb.), maar nog geen ramp.
Doorlopend in de markt zitten heeft niets met arbitrage te maken. Je zou dan daadwerkelijk short in de aandelen moeten gaan, en de rechten moeten kopen. Zonder dat beide gegarandeerd uitwisselbaar zijn, plus het moeten bestuderen van het prospectus. Noem het dan misschien een swap.

Dat het verschil er onveranderd is, bewijst dat arbitrage een hypothese is. Anders zouden namelijk de aandelen dalen en de rechten stijgen. Merkbaar, totdat een verschil te klein wordt. Het rekenvoorbeeld voor een kleine particuliere belegger is wat het is, maar verder is het allemaal te kleinschalig. En maatwerk, want dit is niet het ergens iets kopen om het daarna meteen ergens anders te verkopen, als er op moment X al genoeg vraag (aandelen) en aanbod (rechten) zou zijn. het is zo nogal arbeidsintensief voor die (kans op) € 100.

Mislukken? Bij on-topic arbitrage is er geen noemenswaardig risico. Hier wel. Ben je fractioneel te laat met je kooporder, dan loop je door de dunne BEL Small-handel het risico, met hefboom, dat de rechten tegen meerder [ trading halteds[/i] botsen en je als kopers je eigen koersstijging veroorzaakt. Een marktrisico. Zou je 100 aandelen AB InBev moeten kopen, dan is zo'n risico binnen een paar milliseconden veel kleiner. Je leest of hoort (té vaak) dat grote partijen ergens niet in zouden mogen beleggen, maar arbitrage bij een BEL Small-notering kan daarvan een voorbeeld zijn. het wordt erg arbeidsintensief en ook riskant, voor die € 100, en het beschrevene is geen arbitrage. Dan hanteer ik zelf een flexibele definitie van arbitrage, o.a. op dezelfde beurs en met X dagen een shortpositie. Het beschrevene is meer een swap, of (berekende) ruil.
Stephan010
0
Bij deGiro zijn de claimrechten niet zichtbaar. Iemand enig idee wat tickercode is vd rechten?
JdeFL
1
quote:

Stephan010 schreef op 20 november 2023 15:59:

Bij deGiro zijn de claimrechten niet zichtbaar. Iemand enig idee wat tickercode is vd rechten?
ISIN
BE0970184876
Bedoel je dit?
Leefloon
0
quote:

kedewa schreef op 20 november 2023 12:17:

Wow, stevige beweging in de inschrijvingsrechten. -89%! Handel geschorst en al. Weet iemand wat er aan het gebeuren is?
Dunne handel, een hefboom, en bij de rechten relatief zeer kleine toegelaten maximale koersafwijkingen ineens.

Eventuele klachten of signalen over de koersvorming en bijna onbruikbare koersen mogen via de FSMA richting ESMA, met daarbij als argument dat het communiceren van communicerende vaten wordt belemmerd door de regelgeving en voor marktfalen en verwarring zorgt. Één eigenlijk kleine order, en de handel zit op slot met potentiële koersuitslagen die bij centennoteringen met hefboom passen.
Altijd
0
quote:

JdeFL schreef op 20 november 2023 16:03:

[...]

ISIN
BE0970184876
Bedoel je dit?
Waarschijnlijk wel. Ik was er ook naar op zoek, maar kon en kan ze niet vinden. Kortom: bij DeGiro kunnen we niet handelen in deze rechten (?). Ik had DeGiro hierover ook benaderd, maar nog geen antwoord gekregen. Ws laat ik het er toch bij zitten. Ik zie het allemaal wel nadat de rook is opgetrokken.
Altijd
1
Vandaag bij DeGiro uiteindelijk bericht gekregen over de wijze waarop claims te kopen. De grafiek daarvan bij DeGiro gaat niet verder terug dan vandaag. Kennelijk nu pas geactiveerd. Claims gekocht voor 0,013 per stuk en daarna per 3 ingewisseld voor te kopen aandelen.
JdeFL
1
Inschrijvingsrechten Atenor krijgen geen faire waarde op de beurs.
...
Dat betekent dat de intrinsieke waarde van het recht momenteel op 3,47 euro ligt (5,8 euro minus 5 euro maal 13, gedeeld door 3). Het inschrijvingsrecht noteert momenteel op... 0,01 euro, en blijkt geen uitstaans te hebben met de intrinsieke waarde. De rechten noteren dus tegen een korting van 99,7 procent.
In normale omstandigheden zorgt arbitrage er bij een kapitaalverhoging voor dat de koers redelijk in de buurt zit van de intrinsieke waarde.
... (Tijd.be)
Leefloon
1
quote:

JdeFL schreef op 22 november 2023 16:30:

De rechten noteren dus tegen een korting van 99,7 procent.
In normale omstandigheden zorgt arbitrage er bij een kapitaalverhoging voor dat de koers redelijk in de buurt zit van de intrinsieke waarde. ... (Tijd.be)
Algemeen: de andere kant van hetzelfde verhaal is dat de aandelen te hoog kunnen staan, door eenzelfde ontbrekende, corrigerende marktwerking. De rechten zijn in relatief grote aantallen te koop voor enkele centen per stuk, maar de vraag blijft wat de koers van het aandeel is wanneer rechtenhouders hun nieuwe aandelen geleverd krijgen. Huiswerk voor beleggers dus, in plaats van de roulette-gok dat het aan té goedkope rechten ligt. Ik kan verwijzen naar een eerste KV van BEL Small'er Hamon, waarbij ene bertje zich rijk rekende met (meer dan +200%) té hoge koersen van de aandelen.

Bij dat huiswerk kom je vanzelf ook tegen of een mogelijk verwaterende KV dreigt te mislukken, met een door aandeelhouders onbenutte rechten en met een kennelijke voorkeur voor een ander plan.

De aandelen met coupon 20 staan met -32% onder een hoogste koers van 13 november. En coupon 19, van die korting van 99,7%, staat met -96,2% onder een hoogste koers van 14 november.

In elk geval, te goedkope rechten en/of te dure aandelen, illustreert het koersverloop dat ESMA-regelgeving niet goed past bij rechten-met-hefbomen. De Tijd bevestigt mijn verhaal over ontbrekende arbitrage, onder andere belemmerd door diezelfde regelgeving. Probeer maar eens rechten te kopen tijdens een trading halted, waarbij je eigen order voor een verlengde handelsonderbreking kan zorgen.

Nou moet ik daarbij wel zeggen dat de regelgeving beleggers toch beschermt, want met teveel vrijheid biedt er eentje € 0,0001 voor je rechten met een intrinsieke waarde die veel hoger zou liggen, en wordt de klacht dat je met je market verkooporder bent "gesneden". De ESMA zou eigenlijk betere regelgeving moeten herinvoeren die maximale koersafwijkingen conform de hefboom toelaat. Nu signaleert De Tijd terecht een marktfalen, los van de vraag welke notering te duur of juist te goedkoop zou zijn. Het is niet de eerste keer dat zowel de aandelen als de rechten een "opvallend", onsamenhangend koersverloop kennen. Waarbij je jezelf soms schatrijk kunt verrekenen.

Hoe dan ook is een klein beetje huiswerk nodig voor voormalige brave huisvaders, want het is een aanname dat het probleem (alleen) bij té goedkope rechten zou liggen. Dalen de aandelen richting de uitgifteprijs, dan is zelfs een paar cent per recht weggegooid geld. Je "moet" je dan dus afvragen welke waarde je zelf op de nieuwe aandelen plakt, na een geslaagde KV. De koersen op de beurs zijn bij marktfalen niet of nauwelijks geschikt als referentie voor "goedkoop" of "duur", en een de markt inderdaad corrigerende long-short hedge met een echte shortpositie in de aandelen (in combinatie met een afdekkende longpositie in coupon 19) kan de vader niet uitvoeren.
JdeFL
1
Dacht eventjes, hela, de rechten stijgen terug in koers, maar neen, twee nullen na de komma nu. In die zin zeker al een mislukte kv voor de historische aandeelhouders.
Leefloon
1
quote:

JdeFL schreef op 23 november 2023 09:55:

Dacht eventjes, hela, de rechten stijgen terug in koers, maar neen, twee nullen na de komma nu. In die zin zeker al een mislukte kv voor de historische aandeelhouders.
Een "voordeel" van de huidige lage koersen is de maximaal toegelaten koersafwijking dan +200% of -200% (kan niet, dus € 0,0001 geldt als de ondergrens) is, zonder veel trading halted.
JdeFL
1
quote:

JdeFL schreef op 10 november 2023 15:27:

.
Tussen maandag 13 november en maandag 27 november kunnen de aandeelhouders van Atenor per 3 stukken intekenen ...
Wordt tijd dat het gedaan is. Oude aandelen nog zo'n 5.5€ (en dalende), dat is met een minieme positieve marge. Belooft weinig goeds voor de komende weken.
D'er gaan zo wat inschrijvers zijn, die er zo snel mogelijk terug uit willen...
Altijd
0
quote:

JdeFL schreef op 27 november 2023 10:13:

[...]

Wordt tijd dat het gedaan is. Oude aandelen nog zo'n 5.5€ (en dalende), dat is met een minieme positieve marge. Belooft weinig goeds voor de komende weken.
D'er gaan zo wat inschrijvers zijn, die er zo snel mogelijk terug uit willen...
Eventueel onder de 5 juist bijkopen. De verkoopstroom droogt vanzelf een keer op. Ben heel benieuwd.
JdeFL
1
't Zal wat van die greenshoe afhangen. Als daar uiteindelijk toch niets in blijkt te zitten, liggen de kaarten helemaal op tafel.
Tenko
3
Ik verwacht verkoopdruk nu de meeste mensen die wilden bijkopen dit wellicht gedaan hebben dmv rechten, en mensen die bijgekocht hebben aan 5 euro misschien meteen winst willen verzilveren eenmaal de aandelen worden toegekend.

Mogelijk ontstaat er wat paniek bij mensen die zijn ingestapt met beperkte kennis van zaken en wat angstig worden en gaan we nog even naar een dieptepunt.

Daarna kan er mijns inziens gekeken worden naar de nieuwe balans en status van Atenor en kan er terug ruimte gemaakt worden voor herstel.

Ook afwachten hoeveel bestaande aandeelhouders zijn ingestapt en of dit ertoe leidt dat door de gemaakte verbintenissen er mogelijk een nog hoger bedrag dan de beoogde 160 milj. wordt opgehaald.

Ik blijf zitten in afwachting van betere tijden.
Aruwimi
1
Bij het VFB heeft Gert De Mesure een grondige financiële analyse gemaakt van Atenor in 2024. Daaruit blijkt, wat enkelen hier reeds aanhaalden, dat er best toekomst in zit na deze operatie, de verdere schuldafbouw en de op stapel staande projecten. Diegenen die nu verkopen aan 5,5 hebben niet nagedacht.
Na de afsluiting zal er inderdaad verkoopdruk ontstaan bij licht hogere koersen. Dan moet je even op je tanden bijten.
MAAR .. de grote onbekende, voor mij althans, is of de groot-aandeelhouders een plan hebben om Atenor van de beurs te halen. De communicatie was op zijn minst verdacht. Ik denk het niet, maar vrees er ergens wel voor.
333 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 13 14 15 16 17 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 17:35
Koers 6,060
Verschil +0,130 (+2,19%)
Hoog 6,100
Laag 5,930
Volume 10.709
Volume gemiddeld 27.982
Volume gisteren 30.232