SBM Offshore « Terug naar discussie overzicht

SBM Offshore - on topic - februari 2015

1.697 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 81 82 83 84 85 » | Laatste
Kopermans
0
Ik heb enkel de inleidende paragraaf: spannend!

SÃO PAULO - Voor platformbouwer SBM Offshore is de tegenwind in Brazilië nog lang niet gaan liggen. Oliereus en klant Petrobras zet het mes in zijn investeringen (oh nee!) en voor de Schiedammers dreigt een gigantische schadeclaim (jeetje!).

1) Nee, Petrobras gaat vooral in de raffinaderijen investeringen schrappen: gisteren las ik dat men voorstelt daar voortaan op de private sector te rekenen.

Ernstig schrappen in de investeringen in de oliewinning zie ik ze niet zo snel doen, zeker niet met een olieprijs die zijn bodem achter zich heeft gelaten.

2) En tja, wat moet je dan zeggen van kost die al vijf keer opgewarmd werd? Daar zit niets gezonds meer in.

Een boete kan er juridisch niet komen (tenzij symbolisch en aanvaard door SBM zelf als tegemoetkoming).

En een schadeclaim veronderstelt dat er schade is. Om een en ander in perspectief te zetten: in de giga-affaire Lava Jato, waar het om een regelrecht corruptiesysteem ging, spreekt men over een bedrag van 2 mia R$ dat verloren ging, en waarvan een kwart al werd gerecupereerd. Bij SBM is een zelfstandige handelsagent uit de bocht gegaan door te betalen voor confidentiële info waarvan het nog maar de vraag is wat SBM eraan had.

En SBM's relatie met Petrobras is zelfs zo goed dat Petrobras SBM, ondanks wat er "gebeurde", formeel ook nooit op de lijst van geweerde bedrijven heeft geplaatst, weten we nu. Daarentegen, elk van de bedrijven genoemd in de Lava Jato-affaire staat wel op die lijst.

Intussen weten we meer dan goed genoeg waarom men telkens weer opnieuw dit verhaal wilt opkloppen. Het enige goede eraan is dat het bewijst dat bepaalde partijen enorm geïnteresseerd zijn in het in bedwang houden van de koers van SBM.

Dat besef kan alleen maar bijdragen aan de perfect storm die zich voor de shorters aankondigt :-)
[verwijderd]
0
ik zie niks staan in dit artikel over een schadeclaim met onderbouwing
is dit alles
toch inderdaad allemaal oud
als dit zo is is het een zet van de shorters om geen pijn te hoeven lijden morgen met die gigantische oliestijging momenteel
Sir Piet
0
gpjf
0
Wat een lul verhaal, typisch telegraaf kletsverhaal dat als bladvulling moet dienen, heb je niks aan
[verwijderd]
1
quote:

moneymaker schreef op 3 februari 2015 19:56:

ik zie bij dft Telegraaf een artikel staan met een niet te prettige titel:
Smeergeldaffaire SBM breidt zich uit als een olievlek>er dreigt voor de Schiedammers een gigantische schadeclaim<
wie kan het bericht openen?

Dit soort pulp kan je gerust overslaan. De man schrijft namelijk doorgaans artikelen over de André Hazes-kerk in Brazilië en zo. Zelfs mijn goudvis die vanuit zijn kom over mijn schouder meekijkt op de monitor heeft meer verstand van SBM dan deze freelancer.
Sir Piet
0
quote:

Sir Piet schreef op 3 februari 2015 20:32:

Inderdaad wat is feit en wat is fictie, het blijft natuurlijk de telegraaf.
Nogmaals, waar zijn de feiten.
[verwijderd]
0
Staat nu ook wat op iex :-)http://www.iex.nl/Nieuws/ANP_ANP-030215-317/Brazili-zoekt-nieuwe-leider-voor-Petrobras.aspx....sbm moest er ff bij ?
[verwijderd]
0
'Brazilië zoekt nieuwe leider voor Petrobras'
Gepubliceerd op 3 feb 2015 om 20:43 | Views: 130 | Onderwerpen: Brazilië
ArtikelReacties Gerelateerde instrumenten
Petroleo Brasileiro 20:40
7,15 0,00 (+11,47%)

SBM Offshore 17:35
10,33 0,00 (+3,53%)

BRASILIA (AFN/BLOOMBERG) - De Braziliaanse regering zoekt een nieuwe leider voor het in opspraak geraakte staatsolieconcern Petrobras. Dat meldde de Braziliaanse krant Folha de Sao Paulo dinsdag.
De Braziliaanse president Dilma Rousseff zou de huidige bestuursvoorzitter Maria das Graças Foster de wacht hebben aangezegd en hebben verteld dat er wordt gezocht naar een vervanger voor haar. De vrouwen hebben later op dinsdag een gesprek, zo bevestigde een woordvoerder van de regering. Vertegenwoordigers van Rousseff ontkenden echter dat er al een nieuwe leider voor Petrobras wordt gezocht.
Pertrobras is verwikkeld in een groot omkoopschandaal, waarmee ook de Nederlandse leverancier van opslag- en productieschepen SBM Offshore in verband wordt gebracht.
Sir Piet
0
[verwijderd]
0
Had je me maar
0
Het wordt zo langzamerhand een vuile oorlog. Een kat in het nauw maakt rare sprongen.
[verwijderd]
0
als ik de USA beurzen zie de olieprijs zie dan kan er morgen voor de komma zomaar 11 staan
WA1985
0
SÃO PAULO - Voor platformbouwer SBM Offshore is de tegenwind in Brazilië nog lang niet gaan liggen. Oliereus en klant Petrobras zet het mes in zijn investeringen en voor de Schiedammers dreigt een gigantische schadeclaim.
Door Kieran Kaal
Morgen publiceert het geplaagde SBM Offshore zijn jaarcijfers.
Onlangs kwam Petrobras met een bericht dat slecht is voor het Schiedamse bedrijf. De Braziliaanse staatsonderneming stelt de verdubbeling van de productie (nu 2,1 miljoen vaten per dag) uit tot na 2020. Het mes gaat in de investeringen (30% in 2015) en exploratie wordt op een heel laag pitje gezet.
Petrobras wordt, naast natuurlijk de lage olieprijs, geplaagd door een corruptieschandaal dat zich als een olievlek over de Braziliaanse economie verspreidt.
Een olieboorschip van SBM Offshore.
Een olieboorschip van SBM Offshore. Foto: SBM Offshore
Rechter Sergio Moro bewijst met zijn ’Operatie Wasstraat’ dat de smeergeldbetalingen van SBM Offshore aan Petrobras geen uitzondering maar regel waren in de periode tussen 2004 en 2012. Tientallen bedrijven betaalden 3% tolgeld over contracten, waaronder grote Braziliaanse bouwconcerns. Enkele topmannen moesten hun villa’s onlangs voor een cel verruilen. Het maakt Moro tot cultheld in een land waar klassejustitie gewoonlijk hoogtij viert.
SBM is even uit de schijnwerpers door Operatie Wasstraat, maar allesbehalve uit de zorgen. Om kosten te sparen zegde Petrobras onlangs de huur op van het SBM-olieplatform (fpso) in het Marlim Sul-veld. Het blok wordt aangesloten op twee andere oliepatformen. De Brazilianen moeten zuinig zijn op de kas. Door het schandaal is nieuw kapitaal ophalen voorlopig geen optie.
Verder zit er voor SBM een boete van de Braziliaanse rekenkamer (CGU) in de pijplijn. Deze dreigt hoger uit te vallen dan de schikking van €210 miljoen met de Nederlandse justitie. De onlangs opgestapte CGU-voorzitter Hage noemde dit bedrag „lachwekkend” laag.
Een olieboorschip van SBM Offshore in Brazilië.
Een olieboorschip van SBM Offshore in Brazilië. Foto: SBM Offshore
Ook Petrobras zelf dreigt SBM met een schadeclaim, zo viel afgelopen week op te maken uit de presentatie van de derdekwartaalcijfers. Een interne onderzoekscommissie buigt zich over de hoogte van de claim wegens geleden materiële en reputatieschade. Bovendien is het Schiedamse bedrijf uitgesloten van Braziliaanse tenders door het schandaal dat zich nog jaren voort kan slepen.
Terwijl SBM zich in de luwte houdt, hebben de gedetineerde bouwmagnaten de tegenaanval geopend. De slachtofferrol van Petrobras is de wereld op zijn kop, vinden ze. Bedrijven werden in hun ogen afgeperst, want wie geen smeergeld betaalde, deed geen zaken met het staatsoliebedrijf.
Petrobras-directeuren biechten in ruil voor strafvermindering op dat ze de poet verdeelden met politieke partijen van de toenmalige regeringscoalitie. „Dacht je dat ik uit mezelf geld aan politici zou geven?”, aldus directeur Jose Pinheiro van WK-stadionbouwer OAS.
Het olieboorplatform Thunder Hawk van SBM Offshore, in de Golf van Mexico.
Het olieboorplatform Thunder Hawk van SBM Offshore, in de Golf van Mexico. Foto: SBM Offshore
Ook de Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Petrobras in het vizier. Onderzocht wordt wat er via de Amerikaanse anticorruptiewet valt terug te halen voor gedupeerde aandeelhouders. Het Petrobras-aandeel halveerde ruimschoots sinds oktober en noteert momenteel lager dan €3.
Ondanks de zware averij is de kans op zinken klein voor het vlaggenschip van de Braziliaanse industrie. Tegenover de verdampte beurswaarde (€35 miljard, driekwart minder dan in 2011) staat een solide €165 miljard aan activa. Zijn oliereserves behoren tot de grootste ter wereld. Bovendien is volgens Petrobras-topvrouw Graças Foster schoon schip gemaakt sinds 2012, het jaar van haar aantreden.
De bekende Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler noemt Operatie Wasstraat een „historische stap”.
Verkopen aan Petrobras is volgens de baas van Semco al sinds de jaren zeventig „onmogelijk zonder omkoping. Het verschil is dat de percentages zijn gedaald. En dat de politie nu de autonomie heeft om corrupte directeuren op te pakken.”

Met dank aan pieterbell die het artikel op Fugro forum heeft gepost.
[verwijderd]
0
vind dit artikel nou niet echt indrukwekkend
allemaal weer bij elkaar geraapte feiten waarvan er geen 1 vaststaat
als alles zo duidelijk is waarom dan nog steeds geen boete
er is gewoon niks te echt duidelijk te bewijzen
de grootste oplichters zitten in Brasil zelf
ff_relativeren
0
@ WA1985,

Dank je. Er staat 1 zin in het artikel dat me iets zegt over nieuwe tenders bij Petrobras ;

"Braziliaanse staatsonderneming stelt de verdubbeling van de productie (nu 2,1 miljoen vaten per dag) uit tot na 2020."

We zullen wel zien wat er uit voort komt.

Greetzzz

Chela
0
quote:

Kopermans schreef op 3 februari 2015 20:27:

1) Nee, Petrobras gaat vooral in de raffinaderijen investeringen schrappen: gisteren las ik dat men voorstelt daar voortaan op de private sector te rekenen.

Ernstig schrappen in de investeringen in de oliewinning zie ik ze niet zo snel doen, zeker niet met een olieprijs die zijn bodem achter zich heeft gelaten.
Het lijkt inderdaad 'downstream' te zijn waar de klappen gaan vallen.
Het annuleren/uitstellen van investeringen in de raffinagedivisie lijkt mij ook niet meer dan logisch:
1. Er wordt direct geld bespaard, geld dat Petrobras hard nodig heeft.
2. Het betreft de divisie die het meest getroffen wordt door het Lava Jato schandaal, doordat toeleveranciers op Petrobras' zwarte lijst zijn komen te staan. Men wint dus tijd.
3. En zeker niet het minst belangrijk: door de lage olieprijs is het voor Petrobras momenteel aanmerkelijk goedkoper om de derivaten te importeren dan ze zelf duur te produceren in hun door corruptie en inefficiëncy geteisterde 'downstream'poot.

Blijven de pre-salt investeringen.
Zelfs deze staan op de tocht denk ik als Petrobras niet snel het vertrouwen terugwint van banken, investeerders en institutionele beleggers.
Misschien past een eventueel vertrek van Maria das Gracas Foster in dat perspectief.

edit: Het artikel in de Telegraaf net gelezen, niets nieuws dus.
Kopermans
0
quote:

ff_relativeren schreef op 3 februari 2015 21:57:

Dank je. Er staat 1 zin in het artikel dat me iets zegt over nieuwe tenders bij Petrobras ;
"Braziliaanse staatsonderneming stelt de verdubbeling van de productie (nu 2,1 miljoen vaten per dag) uit tot na 2020."
@ff: komaan, ook dit is geen nieuws: het strategisch doel van Petrobras was die verdubbeling tegen 2020. Haar beslissing (al wat weken geleden) hield enkel in dat het later zou worden. Maar dat zou ook niet mogen verwonderen gezien de situatie van het bedrijf en van de olieprijs.

En beide zaken kunnen ook plots keren, zoals we merken.
De koers van Petrobras is vandaag bijna 14% gestegen (weer op 7,30$).
Kopermans
0
quote:

Chela schreef op 3 februari 2015 21:57:

[...]
3. En zeker niet het minst belangrijk: door de lage olieprijs is het voor Petrobras momenteel aanmerkelijk goedkoper om de derivaten te importeren dan ze zelf duur te produceren in hun door corruptie en inefficiëncy geteisterde 'downstream'poot.
@Chela: bedankt, duidelijk.
Een toevoeging: Petrobras verdient vandaag gigantisch veel geld met de verkoop op de eigen markt van afgewerkte derivaten die het goedkoop importeert, import waarop het nog steeds een de facto monopolie heeft.
1.697 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 81 82 83 84 85 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 17:35
Koers 14,090
Verschil -0,010 (-0,07%)
Hoog 14,240
Laag 14,090
Volume 402.837
Volume gemiddeld 531.355
Volume gisteren 379.487