FONDSEN UITGELICHT: Heineken en Akzo Nobel


Door Bart Koster

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--In een week, waarin Nederland in rap tempo afstevende op de vorming van een tot voor de verkiezingen onmogelijk geachte tweepartijen-regering, waarbij het Kunduz-akkoord als uitgangspunt geldt, kwam Heineken zo goed als rond met de fel begeerde volledige controle op de Singaporese bierbrouwer Asia Pacific Breweries. Akzo Nobel joeg de investeerders schrik aan met de bekendmaking van een overwerkte CEO en kondigde daarbij uitstel voor onbepaalde tijd aan van de bekendmaking van de nieuwe strategie.


HEINEKEN KRIJGT APB NA AKKOORDJE MET GROOTAANDEELHOUDER


Na een maandenlange titanentrijd sloot Heineken nv (HEIA.AE) gooide Heineken het deze week op een akkoordje met Thai Beverage PCL (Y92.SG) van de Thaise miljardair Charoen Sirivadhandabkadi.

Heineken mag van ThaiBev het belang van joint venture partner Freiser & Neave Ltd (F99.SG) in de Singaporese brouwer Asia Pacific Breweries (A46.SG) overnemen en daarmee nagenoeg volledige controle over APB verwerven. In ruil hiervoor zal Heineken akkoord gaan met de volledige overname van resterende activiteiten van F&N door grootaandeelhouder ThaiBev.

Heineken betaalt met $4,5 miljard wel de hoofdprijs voor het F&N-belang van 39,7% in APB, maar maakt strategisch een belangrijke stap in de Aziatisch groeimarkt, zoals het dat twee jaar geleden in groeimark Zuid-Amerika deed met de overname van het Mexicaanse Femsa Cerveza, vinden analisten unaniem.

KBC Securities verhoogde het koersdoel op Heineken naar EUR53,00 van EUR50,00 en handhaafde zijn buy-advies na de bekendmaking van de deal met ThaiBev.

ING-analist Gerard Rijk heeft becijferd dat de geconsolideerde omzet van Heineken in Azie door de APB-overname stijgt naar 10,4% van 1,4% op zijn totale omzet en het EBITA-aandeel neemt toe tot 15,7% van 6,5%. De analist ziet door de consolidatie een potentiele autonome omzetgroei van meer dan 0,5% en de EBITA uit opkomende markten toenemen naar 63% van 58%.

F&N houdt nu op 28 september een aandeelhoudersvergadering over het bod van Heineken op de door F&N gehouden aandelen in APB.

Na de deal van Heineken en de overname van de rest van F&N door ThaiBev is het spel wellicht nog niet over en uit, zeggen twee goed ingevoerde analisten, die anoniem willen blijven. Ze achten het goed mogelijk dat ThaiBev zijn verlieslatende bierdivisie ook aan Heineken zal overdoen.

Heineken gaat niet in op speculaties en geruchten uit de markt, is de reactie van de woordvoerder van de Nederlandse bierbrouwer.

Het aandeel Heineken sloot de voor het bedrijf zo mooie week 1,9% hoger af op EUR46,08. Op weekbasis was sprake van een stijging met 9,1%.