Europese beurzen licht hoger de handel uit

Door AFN op 27 december 2016 17:43 | Views: 1.426

Europese beurzen licht hoger de handel uit

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn dinsdag met kleine winsten de handel uitgegaan. Met de kerst net achter de rug en nog maar enkele dagen voor oud en nieuw was er voor handelaren amper nieuws om aandelen in beweging te zetten.

De AEX-index noteerde bij het slot een plusje van 0,2 procent, bij 483,58 punten. De MidKap sloot 0,4 procent hoger op 686,67 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt eindigden elk 0,2 procent boven de slotstanden van vrijdag. De beurs in Londen bleef nog een dagje dicht.

Biotechnologiebedrijf Galapagos voerde de AEX aan met een winst van 3 procent. ING sloot de rij van hoofdfondsen in Amsterdam met een min van 0,6 procent.

TomTom

In de MidKap was navigatiedienstverlener TomTom (plus 2,2 procent) de sterkste stijger. De Duitse automakers Audi, BMW en Daimler maakten bekend met met TomTom-concurrent HERE voet aan de grond in China te zetten. Daarvoor verkochten ze een belang van in totaal 10 procent van de voormalig Nokia-dochter aan een drietal Aziatische investeerders.

Bij de kleinere fondsen won Source Group ruim 12 procent. De arbeidsbemiddelaar verwacht een stevige groei van de omzet en de winst door de fusie met branchegenoot HeadFirst. Dinsdag werd bekend dat de fusie definitief rond is.

Monte dei Paschi di Siena

De perikelen rond de geplaagde Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena (MPS), dat acuut meer geld nodig heeft om overeind te blijven, werkte ook enigszins door op andere financiële instellingen. Zo verloren UniCredit en Intesa Sanpaolo in Milaan tot circa 0,5 procent. Deutsche Bank speelde verder 1,5 procent kwijt in Frankfurt.

In Parijs zakte BNP Paribas 0,8 procent. Volgens Belgische media overweegt de Belgische overheid haar belang van ruim 10 procent in de Franse bank te verkopen.

De euro was 1,0459 dollar waard, tegen 1,0447 dollar bij het slot van de Europese beurzen voor de kerstperiode. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 53,94 dollar. Brentolie werd eveneens 1,7 procent duurder bij 56,10 dollar per vat.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.