Weer megaverlies voor grondstofhandel Noble

Door AFN op 19 februari 2018 08:01 | Views: 2.185

HONGKONG (AFN/BLOOMBERG) - De noodlijdende grondstofhandelaar Noble Group heeft afgelopen kwartaal opnieuw een megaverlies geleden. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de onderneming, die vorige maand een plan aankondigde over het herstructureren van 3,5 miljard dollar aan aan schulden. Daarmee zou de dreiging van een faillissement worden afgewend.

Het concern met hoofdvestiging in Hongkong voorziet voor het vierde kwartaal van 2017 een nettoverlies tussen de 1,7 miljard en 1,9 miljard dollar. Daardoor komt het verlies over het hele afgelopen boekjaar op bijna 5 miljard dollar. Het gaat om de naweeën van een al jaren durende crisis bij Noble, met verliezen, afschrijven en controverses over de boekhouding.

De onderhandelingen met aandeelhouders en schuldeisers om het bedrijf er weer bovenop te laten komen zijn inmiddels in een kritische fase beland. Meer dan de helft van de belangrijkste schuldeisers zou inmiddels bereid zijn om akkoord te gaan met de aangekondigde deal.

Het bestuur gelooft dat als de voorgestelde herstructurering eenmaal is doorgevoerd, deze tot het nodige financiële herstel gaat leiden wat het mogelijk maakt om de activiteiten in Azië weer op te bouwen. De vorige maand aangekondigde deal behelst namelijk ook afspraken met diverse schuldeisers en ING, als belangrijkste bank, over een driejarige financieringsfaciliteit van 700 miljoen dollar. Die komt beschikbaar als de herstructurering is geregeld.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.