> Supermarkten houden zich afzijdig van btw-initiatief Dirk | Beursonline.nl

Supermarkten houden zich afzijdig van btw-initiatief Dirk

Door AFN op 5 maart 2021 07:30 | Views: 3.427

DEN HAAG (ANP) - Supermarkten houden zich vooralsnog op de vlakte over het initiatief van supermarktketen Dirk van den Broek om de btw op groente en fruit te verlagen van 9 naar 6 procent. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van de supermarkten, vraagt zich af of een belastinginstrument moet ingezet worden om het gedrag van mensen te sturen.

Onder het motto 'de tijd is rijp' kondigde Dirk de handtekeningenactie vorige week met grote advertenties in de dagbladen aan. Volgens de supermarkt is de prijs van gezond eten veel harder gestegen dan de prijs van ongezond eten. Daardoor is kiezen voor gezond soms helemaal geen keuze, aldus Dirk.

De petitie is in een week tijd al 40.000 keer ondertekend. Algemeen directeur Marcel Huizing van Dirk zal na de Tweede Kamerverkiezingen de petitie in Den Haag overhandigen. Dirk roept naast consumenten ook andere supermarktketens op om de petitie op de site detijdisrijp.nl te tekenen, maar die houden zich vooralsnog afzijdig.

Belastinginstrument

"Het staat iedere onderneming vrij om kortingen te geven op producten, bijvoorbeeld op groente en fruit. De inzet van het belastinginstrument is aan de politiek. De besluitvorming daarover laten wij dan ook graag daar", zegt een woordvoerster van het CBL.

Supermarktketen Albert Heijn zegt de reactie van het CBL te delen. Jumbo zegt het initiatief van Dirk met interesse te volgen, maar wil verder niet ingaan op een eventuele steunbetuiging met betrekking tot de petitie.

Onlinesupermarkt Picnic zegt wel achter de vraag die Dirk stelt te staan. "In een land waarin we proberen mensen gezonder te laten eten is het inderdaad vreemd om de btw op verse groenten dan te verhogen. Dus het terugdraaien daarvan of nog verder reduceren steunen wij van harte", aldus mede-oprichter Michiel Muller.

Reacties

8 Posts
Knife Catcher
2
Wat doen we toch moeilijk allemaal. gewoon geen BTW meer, geen inkomstenbelasting en nog een paar belastingen. Gewoon de overheid de geldpersen wat harder laten draaien, gaat toch al een hele tijd goed?

Denk dat ik ook zo 100.000 handtekeningen heb
Domendommer
0
Wat een onzin van die super, die 3% lagere btw, verhogen de winst v/d supermarkten.
Dat is goed, maar zeg dat dan ook eerlijk.
macg
0
quote:

Domendommer schreef op 5 maart 2021 08:11:


Wat een onzin van die super, die 3% lagere btw, verhogen de winst v/d supermarkten.
Dat is goed, maar zeg dat dan ook eerlijk.Er gaat dan minder BTW (3%) naar de fiscus en dat heeft niet met de winst te maken. Wel wacht de super ingewikkelder berekeningen i.v.m. een extra BTW tarief van 6% buiten de BTW21% en BTW9%.
GoedeDag
1
quote:

macg schreef op 5 maart 2021 08:58:


[...]

Er gaat dan minder BTW (3%) naar de fiscus en dat heeft niet met de winst te maken. Wel wacht de super ingewikkelder berekeningen i.v.m. een extra BTW tarief van 6% buiten de BTW21% en BTW9%.


Hij bedoelt dat de prijzen exact hetzelfde gaan blijven mocht de BTW naar 3% gaan en dus het verschil gewoon in de zak van de winkel gaat.
Petra 60
0
quote:

GoedeDag schreef op 5 maart 2021 10:11:


[...]

Hij bedoelt dat de prijzen exact hetzelfde gaan blijven mocht de BTW naar 3% gaan en dus het verschil gewoon in de zak van de winkel gaat.Grote onzin!
Joe van de Beurs
0
quote:

Petra 60 schreef op 5 maart 2021 10:38:


[...]


Grote onzin!


Petra, graag even in contact met het wereld blijven. Bedrijven draaien niet voor plezier maar voor geld.
Overheveling
0
Dan te weten dat van die 3% Btw-verhoging 20% afgedragen moest worden aan de EU. Waaraan we per hoofd van de bevolking toch al het meeste betaalden. En de laagstbetaalden en uitkeringstrekkers waren het meest de dupe. Kwamen er weer X-tig meer mensen bij voor voedselhulp. Op kosten van helpende burgers, niet van de overheid!
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.