> Twitter-topman veilt eerste tweet | Beursonline.nl

Twitter-topman veilt eerste tweet

Door AFN op 6 maart 2021 12:04 | Views: 5.656

Twitter-topman veilt eerste tweet

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Twitter-topman Jack Dorsey heeft zijn eerste tweet, tegelijkertijd het eerste bericht dat ooit op het platform verscheen, te koop gezet. Dorseys boodschap 'just setting up my twttr' wordt geveild als een digitaal object. De markt voor dergelijke zaken, die NFT's worden genoemd, is de laatste maanden enorm gegroeid.

NFT staat voor non-fungible token, een voorwerp dat niet uitwisselbaar is voor iets anders zoals een goudstaaf of een aandeel dat bijvoorbeeld wel is. De digitale objecten worden bijvoorbeeld via de blockchain voorzien van een handtekening waarmee de echtheid kan worden gewaarborgd. Onlangs werd een 10 seconden lang filmpje van kunstenaar Beeple voor 6,6 miljoen dollar verkocht. Behalve digitale kunst en tweets, worden bijvoorbeeld ook stukken land in digitale werelden voor veel geld verkocht.

Zo hard gaat het nog niet met de tweet van Dorsey. Het hoogste bod daarop was zaterdag rond het middaguur 500.000 dollar. Daarmee is het wel een van de duurste tweets die aangeboden wordt op de site Valuables by Cent die zicht specialiseert in het veilen van berichten. De website vergelijkt tweets met bijvoorbeeld honkbalplaatjes. Door de metadata van het bericht, de tijd, gebruiker en eventueel plaats waarvandaan het bericht werd gestuurd, is het duidelijk dat er maar één van is.

De koper van Dorsey's tweet krijgt een digitaal certificaat voorzien van een versleutelde handtekening en de metadata van het bericht. Dat blijft ook gewoon zichtbaar op Twitter.

Opvallend is een tweet van Twitters mede-oprichter Biz Stone met dezelfde tekst als die van Dorsey veel minder waard. Dat bericht, dat een minuut later werd verstuurd in maart 2006, heeft een hoogste bod van 4,10 dollar. Op de site staan verder tweets van onder anderen Elon Musk en Barack Obama te koop. Ook de persoon die 500.000 dollar bood op Dorsey's tweet en daar weer een bericht over plaatste op Twitter, probeert daar geld mee te verdienen.

Reacties

9 Posts
Domendommer
2
Wat een kunst, het is net kunst.
Je kunt er niks mee,
naar kijken
eraan ruiken
en voelen,
maar verder doet het

niks.
suer
0
ronstark
0
SimpeleZiel
1
NFT's, de nieuwe flippo's of pokemon kaarten. Maar dan voor grote mensen.

Gaat een grote toekomst tegemoed. Gebaseerd op blockchain (en heeft weinig met Btcoin te maken).
Kees 1938
1
Ik snap het niet helemaal. Als je een kunstwerk koopt of iets dergelijks, dan krijg je hem fysiek in handen, maar een digitale tweet, hoe kun je die nu verkopen? Die blijft toch gewoon op Twitter staan neem ik aan? Of koop je soms een copyright, waar je geld mee kunt verdienen als iemand er een verwijzing naar maakt? Wellicht kan iemand mij dit nog vertellen. Zoals ik het bovenstaande artikel lees komt het op mij over dat er bij de tweet een uniek digitaal kassabonnetje wordt gemaakt, die de hoogste bieder mag gaan betalen, maar zo gek zal het niet zijn, neem ik aan?
SimpeleZiel
0
De markt is onnavolgbaar, het is maar wat een gek er voor geeft. Of het nu edelmetalen, aandelen, opties, crypto's of in dit geval NFT's zijn. Mijn advies, vecht er niet tegen maar maak er gebruik van.
Hugo44
0
Dit is een volgende stap in de ontwaarding van geld, totaal nihilisme, veroorzaakt door een combinatie van eindeloos geld printen en onbekendheid met een nieuw product waarvan de waarde nog bewezen moet worden. Die tweet blijft gewoon de eerste tweet van Jack Dorsey, die er nu dus geld voor krijgt, maar dat had hij ook al voldoende.

Ik denk niet dat degene die de tweet 'koopt' hem voor meer geld kan doorverkopen, alhoewel, als de hyperinflatie gaat komen misschien toch wel weer. Is het dan eigenlijk een belegging?? Ik ben benieuwd of de belastingdienst dat zo gaat zien. Crypto moet je wel opgeven als vermogen.

9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.