'Meer risico op onrust financiële markten'

Door AFN op 24 mei 2016 15:10 | Views: 5.210

'Meer risico op onrust financiële markten'

FRANKFURT (AFN/BLOOMBERG) - De kans op onrust in de financiële markten is de afgelopen tijd is toegenomen. Dat stelde de Europese Centrale Bank (ECB) dinsdag in een halfjaarlijks rapport over de financiële stabiliteit in de eurozone.

De centrale bank wees daarbij op mogelijk negatieve effecten van een tragere groei in opkomende markten, de zwakke winstgevendheid van banken en de opkomst van ,,populistische bewegingen'' in de eurozone.

,,Een scherper dan verwachte daling van de Chinese economische groei zou kunnen leiden tot een gelijktijdige recessie in andere opkomende markten'', aldus de bank in het Financial Stability Review. Bij zo'n scenario komen de financiële systemen van ontwikkelde economieën ook onder druk door een daling van het consumenten- en ondernemersvertrouwen, aldus de ECB.

De ECB heeft de onderwerpen negatieve groei in opkomende markten en zwakke winstgevendheid van financiële instellingen aangevinkt als middelgroot systeemrisico. Politieke onzekerheid door het succes van populistische organisaties is toegevoegd als potentieel risico. De centrale bank denkt dat toenemende steun voor ,,politieke krachten die naar het zich laat aanzien minder geörienteerd zijn op hervormingen'' in potentie fiscale en structurele hervormingen in de weg staan.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.