AMSTERDAM (AFN) - Horeca-ondernemers zijn gebaat bij een tijdelijke periode waarin ze geen belasting hoeven af te dragen om daarmee het herstel van de sector te bevorderen. Dat zei scheidend-topman Jean-François van Boxmeer van Heineken in een reactie op de coronacrisis.
Van Boxmeer wijst op de laatste grote pandemie die de wereld teisterde ruim honderd jaar geleden. Het bestrijden van de Spaanse griep destijds heeft 18 maanden geduurd, verduidelijkt de Heineken-baas. "Goed, we hebben meer middelen om het fenomeen te bestrijden, maar het virus kan zomaar een jaar blijven", zegt hij.
Volgens Van Boxmeer is de sector er niet bij gebaat als er vanuit partijen straks over en weer verwijten komen over de crisisaanpak. Het tegen elkaar afzetten met rauwe argumenten, zoals hij dat noemt. In plaats daarvan moet de sector samen maatregelen bedenken voor de sector en voor de mensen die daarin werken.
Leveranciers
Hij benadrukt dat de oplossing niet alleen van leveranciers als Heineken kan komen. De brouwer biedt al de nodige verlichting aan horeca-ondernemers. Zo werden voor huurders die een pand van Heineken huren een deel van de huurverplichting kwijtgescholden. Ook werden voorraden door de brouwer kosteloos weer teruggenomen. "Maar de schade is zo groot, dat wij niet alles kunnen dragen", aldus Van Boxmeer.
Hij vergelijkt de situatie nu eerder met een oorlogs- dan een crisissituatie aangezien de hele economie is stilgevallen. Het idee om de horeca tijdelijk van belastingverplichtingen vrij te stellen, zou de sector een duwtje in de rug geven bij de wederopbouw.
Niet ingericht
Nadeel is dat Nederland volgens Van Boxmeer niet ingericht is als een 1,5 metereconomie. Eerder als een 75 centimentereconomie. Het heropenen van de horeca wordt daarmee bemoeilijkt. "De wederopbouw zal tijd vergen", zegt hij. Ook omdat mensen na het heropenen van de sector twee keer na zullen denken alvorens een café of een restaurant te bezoeken.
Op de vraag of hij bereid is om na zijn termijn mee te denken over oplossingen voor de sector antwoord hij positief. "Waarom zou je niet helpen. Ik ben nog niet gevraagd."
Ik denk dat vooral de doorlopende hoge huren en geringe financiele buffers het belangrijkste probleem zijn voor horeca-ondernemers maar ook voor winkeliers. Ik weet van mijn buurman die een bemiddelingswebsite voor werk in de horeca heeft dat veel horecapersoneel niet meer in dienst van de horeca-ondernemers is maar los wordt ingehuurd. Het echte probleem zijn volgens mij forse doorlopende huren en geringe financiele buffers.
Een oplossing zou in mijn ogen kunnen zijn dat de staat ondernemers een bepaald percentage van de huur, bijvoorbeeld 65% leent. Van de verhuurders zal een huurverlaging van een bepaald percentage, zeg 35% kunnen worden verlangd. Binnen enkele jaren na heropening van de zaken zou zo'n lening moeten worden terugbetaald. Ter garantiestelling en als preventie van misbruik zou moeten gelden dat de vordering van de staat overgaat op de verhuurder indien de huurder niet binnen een bepaalde tijd terugbetaald. Indien de verhuurder ook niet binnen een bepaalde tijd daarna terugbetaald, kan de staat het pand vorderen als onderpand. Een simpeler variant van deze constructie is dat de verhuurder zijn vordering van huur op de huurder gedurende deze lockdown opschort en de staat een lening terhoogte van een bepaald percentage van de huur verstrekt met het pand als onderpand.
ik denk dat het probleem met name is dat de horeca gesloten is, dat is vrij killing voor het bedrijfsresultaat. De meeste verhuurders zullen wel meedenken met de huurders maar voor sommige verhuurders is de huur tevens hun pensioenvoorziening, dus die zullen het iets minder leuk vinden om de huur volledig op te schorten. Dus daar zul je 50% betalen-50%opschorten moeten afspreken of zoiets. Komt wel goed.
Verdergaande Corona-maatregelen dan de bestaande zijn m.i. overbodig. Wel moet er meer en beter maatwerk door de Overheid worden geleverd. En voorzichtige opening van de bedrijven moet mogelijk zijn.
De horeca heeft overigens na 2008 gouden tijden beleefd. Wat hebben zij gedaan met hun winsten en vermogen welke in die jaren zijn opgebouwd? Vooral veel slechte en matige ondernemers roepen nu het hardst om meer steun.
Kan mijnheer Van Boxmeer ook aangeven, naast, dat het leuk is dat je een periode geen belasting hoeft te betalen, na die periode je deze belasting in 1 keer moet terugbetalen. Waarschijnlijk zal Heineken dat in bier uitbetalen aan de belastingdienst.
De belastingdruk voor de burger is continue toegenomen onder Rutte.
De belastingdruk voor de ondernemer (VPB) is continue afgenomen en de VPB over 2020 en 2021 is weer verlaagd tot 15%. dat is nog afgezien van alle belastingparadijs agreements.
Het is van de gekke dat de burger steeds meer betaalt en nu ook het bedrijfsleven maar moet redden. Laat Rutte die VPB verlaging zsm ongedaan maken en maar een inter sector/bedrijven fonds oprichten. Dan helpt men elkaar maar een keer. Het geld van de burger is OP.
Als ik de diverse 'eetstraatjes' in ogenschouw neem- ik haat ze - dan is naar mijn mening een tijdelijk duo-restaurant een prima oplossing. Pand A gaat open op 1,50 mtr met gebruikmaking van de ruimte van hemzelf en van zijn buurman B, die die dag dicht blijft. De andere dag gebruikt B deze ruimte en blijft A dicht. 50/50, win/win oplossing.
uitstel van belasting mag ik hopen toch,ze krijgen al genoeg