Beursblik: beursexperts flink de mist in

Door ABM Financial News op 30 december 2022 15:36 | Views: 11.911

Beursblik: beursexperts flink de mist in
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Beursexperts hebben een slecht 2022 achter de rug. Zij schatten de beweging van de brede markt niet goed in en slaagden er ook niet in om de juiste koopkandidaten te selecteren.

Een "rampzalig jaar", zei analist Corné van Zeijl, die elke maand de enquête onder de experts afneemt. "Vooral de keuze voor Just Eat Takeway pakte enorm slecht uit."

Toch hebben de experts het nog niet eens heel slecht gedaan, vindt Van Zeijl. Het is volgens de analist redelijk uniek dat experts aan het begin van het jaar een daling verwachten, en wat dan ook nog uitkomt, hoewel veel extremer dan gedacht.

De AEX daalde dit jaar met 13 procent naar 692 punten. Dat is ruim 100 punten minder dan de 795 punten waarop de experts hadden gerekend.

Top & flop

De experts hadden aan begin 2022 het meeste vertrouwen in ASML, op de voet gevolgd door Just Eat Takeaway.

Dit waren geen goede keuzes. ASML daalde 28 procent en Just Eat Takeaway, dat aan het einde van het jaar ook nog 'degradeerde' naar de AMX, verloor 59 procent.

Ook de financials ING en Aegon werden getipt. Die keuzes waren beter. ING daalde ruim 6 procent, wat beduidend beter was dan het verlies van de AEX index, en Aegon werd meer dan 8 procent duurder in 2022. 

De experts dachten verder dat ArcelorMittal de grootste daler zou worden. Het staalaandeel daalde 12 procent, net iets minder dan het verlies van de AEX.

De overige floppers die de experts noemden, zijn Randstad en Unibail-Rodamco op een gedeelde tweede plaats en Adyen. De uitzender leverde 4,6 procent in en het vastgoedfonds 20 procent. Adyen daalde maar liefst 44 procent in 2022.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

9 Posts
Ron Kerstens
3
Rowi62
1
2023-2024:

Fugro, Signify, Credit Suisse, B&S en Sligro.
Pak ook nog wat Spaanse Repsol ipv Shell en klaar ben je.

Hoeven de experts daar niet meer over na te denken.
BultiesBrothers
2
Beursgorilla Jacko doet het dan beduidend beter dan de experts ;)
Die staat op -2.7% voor dit jaar.
Andre m
0
quote:

Rowi62 schreef op 30 december 2022 15:44:

2023-2024:

Fugro, Signify, Credit Suisse, B&S en Sligro.
Pak ook nog wat Spaanse Repsol ipv Shell en klaar ben je.

Hoeven de experts daar niet meer over na te denken.
Benoem je nu de toppers of de floppers?
jan de vakman
1
Beurs expert Jan Warren doet het niet onaardig van het jaar, hij heeft heel duidelijk shell als koop tip genoemd en heeft vroegtijdig geadviseerd, stap voorlopig uit post nl, ook heeft hij moeilijkheden voor de chipjes voorzien, ik dacht zo, zijn top en flop zijn aardig uitgekomen, zijn beursjaar sluit in een vroege lente kleur af, met een dikke dubbel cijferige plus, je doet er goed aan naar die ouwe bouwvakkers te luisteren, het bouwpensioenfonds schreef van het jaar +40%, je hebt altijd baas boven baas, zo groen kreeg ik het niet voor elkaar, maar die bouwers willen, hoe dan ook, iets moois neer zetten!!
wiegveld
2
ik zou zeggen: exit met alle zelfbenoemde beursexperts! Schenk er geen aandacht meer aan.
Gewoon zelf beslissen en niet meelopen met betaalde krachten met belangen.
RonaldB
0
Het is al heel lang bekend dat 'beursexperts' ook geen voorspellingen kunnen doen. Voor voorspellingen moet je in de glazen bol kijken, of bij een waarzegger langsgaan, helaas wordt dat niets als het om de beurs gaat, want daarin wordt alles gekwantificeerd en daardoor werken de voorspellingen natuurlijk niet, al kan het per toeval wel eens goed gaan, net zoals bij de beursexperts.

Zelf neig ik steeds meer toe naar een focus op indextrackers, mijn voorkeur gaat naar een tracker met hoog dividend. Voor mij als simpele belegger is het gewoon erg lastig om mij in genoeg bedrijven te verdiepen om een goed doordachte spreiding te krijgen.
[verwijderd]
1
quote:

wiegveld schreef op 30 december 2022 16:22:

ik zou zeggen: exit met alle zelfbenoemde beursexperts! Schenk er geen aandacht meer aan.
Gewoon zelf beslissen en niet meelopen met betaalde krachten met belangen.
Helemaal mee eens. Adviezen zijn vaak op drijfzand gebaseerd.
Of het nu TA-verhalen zijn of algemene adviezen.
BeeTeeWee
0
Dat zijn dan de beurs-experts... voor hetzelfde geld huur je zulke gasten dan ook nog voor veel knaken in om jouw vermogen te beheren. Inclusief de dekking voor marmerbeklede en spiegelglazen kantoorgebouwen op de Zuid-as. De groeten ermee, ik denk wel voor mezelf. Met een rendement van 49,45% in 2022 (en alweer 9,9% in de eerste drie dagen van 2023) perform ik de AEX, al die dure jongens en al die pensioenfondsen er met twee vingers in de neus eruit ;-) En zelfs ik kan niet zonder mazzel.

Van technische analyses moet ik helemaal op de pot. "Omdat het lijntje tot dusverre zo liep gaat ie hard naar beneden als ie onder z'n steun (?) van 10,80 zakt maar als ie naar boven uitbreekt boven de EUR 13,20, nou, dan ligt de weg naar EUR 15,00 maar zo open hoor!" Man, wat een kletspraat. Een aandeel beweegt op nieuwe informatie. Op rentewijzigingen. Op recessievrees. Op oorlogsdreiging. Op vredesvooruitzichten. Op inflatiecijfers. Niet op hoe het lijntje in het verleden liep.
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.