Intel verslaat verwachtingen

Door ABM Financial News op 26 oktober 2023 22:37 | Views: 5.414

Intel verslaat verwachtingen
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Intel heeft in het derde kwartaal van 2023 een veel lagere winst en ook lagere omzet behaald, maar de resultaten waren wel beter dan verwacht en ook de outlook is beter dan voorzien. Dit bleek donderdagavond uit de resultaten van de Amerikaanse chipreus.

"We hebben een uitstekend derde kwartaal geleverd", zei CEO Pat Gelsinger.

De nettowinst daalde in het derde kwartaal op jaarbasis van 1,0 miljard tot 0,3 miljard dollar, of 0,07 dollar per aandeel. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 0,41 dollar. De brutomarge daalde licht op jaarbasis, van 42,6 tot 42,5 procent.

Intel behaalde in de verslagperiode een 8 procent lagere omzet van 14,2 miljard dollar, tegen 15,3 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Zelf rekende Intel op een omzet van 12,9 tot 13,9 miljard dollar voor het derde kwartaal, maar eind augustus gaf het bedrijf al aan voor te lopen op deze verwachting.

Topman Gelsinger wees toen op een gezondere pc-markt en goede vooruitgang in het meerjarige transformatieplan. Dat laatste benadrukte hij donderdag nogmaals.

Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden voorafgaand aan de kwartaalcijfers op een aangepaste winst per aandeel van 0,22 dollar en een omzet van 13,6 miljard dollar 

Bij de belangrijkste takken: Client Computing en Data Center and AI, daalden de opbrengsten op jaarbasis met respectievelijk 3 en 10 procent. Het resultaat bij de PC-tak was wel beter dan verwacht, terwijl de datacenter-activiteiten iets minder presteerden dan de markt had voorzien.

Outlook

Voor het lopende kwartaal rekent Intel op een omzet van 14,6 tot 15,6 miljard dollar, terwijl analisten rekenen op 14,4 miljard dollar.

De aangepaste winst moet uitkomen op 0,44 dollar per aandeel, waar de markt 0,33 dollar voorspelt.

Het aandeel Intel noteerde donderdag in de elektronische handel nabeurs ruim zes procent hoger.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.