Eurocommercial Properties « Terug naar discussie overzicht

ECP 2020

6.925 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 ... 343 344 345 346 347 » | Laatste
junkyard
0
Omdat het zo'n saaie zondag is.

quote:

Branco P schreef op 3 oktober 2020 22:52:

> Omdat de LTV van 60% per object eerder wordt geraakt, doet de 60% op holding niveau er niet toe, als ik het goed begrijp. Daarmee geef je aan dat ECP striktere convenanten kent en eerder last krijgt van geldverstrekkers die de regie nemen of eerdere kasstromen eisen, wat juist daarmee juist een nadeel is van hypotheken.
>> Bij 1 individueel object ja, en dat maakt het dat je veel meer ruimte hebt op dat ene probleem meteen op te lossen en zo komt de groeps LTV van 60% nooit in beeld.
>>> Ok, maar dat betekent eerder bijsturen dan een groeps LTV van 60%, wat elk ander fonds (met bonds) ook kan doen.

> Ok, dus bestaande obligatiehouders kunnen hun obligatie niet meer tegen een goede prijs verhandelen. Dat lijkt mij geen punt, alleen bij ophalen nieuwe financiering krijg je hier last van. Daarnaast kun je zelfs profiteren van deze goedkope obligaties, door deze in te kopen tegen mooie discount (als onderdeel steunmaatregel van aandeelhouders).
>> met welk geld denk je die dan te kunnen opkopen? Dat geld is er dan juist niet want je kunt geen nieuwe gelden meer ophalen.
>>> Zie mijn tekst, onderdeel steunmaatregel van aandeelhouders (= emissie met als voorwaarde pijn delen met VV verstrekkers).

> Inderdaad, issue is nieuwe financiering ophalen. Daarmee zijn fondsen die hun financieringsbehoefte voor komende jaren al breed hebben gedekt niet snel in de gevarenzone, wat geld voor de meeste partijen die dmv obligaties financiering (Klepierre, URW).
>> in H2 2020 moet URW bijna 2 miljard herfinancieren, in 2021 3.5 miljard, in 2022 nog eens 2.5 miljard. Dus URW zit helemaal nog niet lekker. Jij kijkt misschien naar de "undrawn credit lines" maar dat zijn middelen waarvan maar de vraag is of die nog wel tegen interessante voorwaarden kunnen worden aangetrokken.
>>> Waar haal je deze getallen vandaag? Ik kan ze niet snel terugvinden, sorry te lui om na te zoeken. Ik kijk vooral naar de gemiddelde resterende van financiering, en dit is bij URW/KLEP veel langer dan bij ECP.

> Bij hypotheken staat de rente niet langer vast, ECP financiert zich juist vrij kort met hypotheken, veel korter dan de obligaties van URW / Klepierre (en juist tegen hogere tarieven).
>> onjuist kijk nog maar eens een keer goed naar de debt maturity profiles van ECP en URW. KLEP heb ik even niet op mijn vizier.
>>> Ok, graag onderbouwing, anders zeg ik ook gewoon 'onjuist kijk maar naar ECP/URW/KLEP'.

> Bij ECP zullen hypotheekverstrekkers ook hard op de rem staan als de groeps LTV richting de 60% stijgt, zie Q2 waarin ECP het niet lukte om lange financiering op te halen (en URW/Klepierre wel).
>> Hoe moeten zij dan "op de rem gaan staan". Welke middelen hebben de hypotheekvertrekkers daar dan voor als de LTV nog niet door de 60% is gegaan? URW haalt een magere 750mio op in juni met een 12 jaars obligatie en betaalt daar ondertussen al 2% voor. Ik denk dat dat al wel genoeg zegt. Midden in Coronatijd met klassieke hypotheekbanken een langjarige lening aangaan, dat gaat je dan gewoon even niet lukken. In Zweden werd een lening van 45 mio in Q2 tot einde jaar verlengd, maar daar wordt nu een object verkocht, dus dat zal mogelijk met elkaar te maken hebben. Als je niet per se nu een lening "moet" afsluiten dan zou ik dat ook nu nog even niet doen. Er zit nog steeds een kleine extra liquiditeitsopslag in de marges en die gaat er nog uitlopen als we het Coronaverhaal achter ons hebben gelaten.
>>> Geen nieuwe financiering verstrekken, zoals zichtbaar bij ECP. ECP heeft echt niet alleen maar kort geherfinancierd omdat men in de glazen bol keek en verwacht dat het over een jaar allemaal weer goedkoper is, dat zou geen prudent beleid zijn. Hypotheekverstrekkers zijn op de rem gaan staan en ECP zat even in de passenger seat, terwijl URW/KLEP nog eenvoudig/goedkoop lang geld uit de markt trok.

> Dit heeft meer te maken met de verhoogde kans op hogere afboeking, en hogere kans dat URW de 60% LTV opzoekt (waarvan ECP stelt dat dit ver weg is ivm meer waardevast vastgoed, en nu een verkoop). Dit is dus geen voordeel van hypotheken.
>> Dat is wel een nadeel van obligatieleningen. Als LTV problematiek snel dichterbij komt doordat je LTV door 40% gaat met het uitzicht op verdere verslechtering, dan wordt het bij obligatieleningen al precair en moet er kennelijk al meteen iets gebeuren. Bij hypotheken valt er nog geen paniek waar te nemen bij een LTV van 45%. Maar je hebt wel een punt, bij ECP is de LTV van 60% veel en veel verder weg dan bij URW vanwege het meer waardevaste vastgoed. Dat is geen voor deel van de hypotheek, maar wel een voordeel voor ECP.
>>> Ook bij ECP zal er wat moeten gebeuren als de LTV richting de 60% dreigt te gaan, vandaar de druk op verkopen (omdat anders een emissie dichtbij is) en de opluchting dat ECP dit nu (voor klein object) is gelukt.

> Dat is niet mijn stelling, graag juist citeren.
>> OK je zult dan gedoeld hebben op de lage LTV's die de lage rentes mogelijk maakten. Waar het mij om gaat is dat ik je steeds heb duidelijk gemaakt dat die lagere rentes ook gewoon horen bij het financieringproduct "obligatie" en dat financieren met hypotheekleningen minder risicovol is voor de inlener en daardoor betaal je bij hypotheekleningen, ceteris paribus, een hogere rente.
>>> Daar ben ik het niet mee eens. ECP is gewoon te klein voor obligaties, een obligatieprogramma opzetten is prijzig, en er is volume nodig om de vaste lasten te kunnen spreiden. ECP management had graag ook 10-30 jaar goedkoop geld uit de markt getrokken, maar zit nu eerder noodgedwongen om tafel met hypotheekbanken.

> Niet alleen het risico. De obligaties kennen een hogere liquiditeit / (vrije) verhandelbaarheid en lager kapitaalbeslag (door credit rating), waardoor een bredere groep aan vermogenverstrekkers interesse heeft en financieringslast lager is.
>> zolang het goed gaat met het bedrijf: ja. Als het slecht gaat en je rating gaat naar de vaantjes, dan verdwijnen al die investeerders als sneeuw voor de zon en dan moet je flink hogere rentes gaan betalen op nieuw uit te geven obligaties.
>>> Datzelfde geldt voor ECP hypotheken, zoals Q2 zichtbaar zijn deze partijen ook snel weg nadat de onzekerheid even toeneemt, en is dan plots kunst en vliegwerk nodig (met staatsgarantie) om de financiering kort door te kunnen rollen. Elk bedrijf met scherp dalende boekwaarde of verhoogde onzekerheid heeft problemen om financiering op te halen, of dit nu hypotheken of bonds zijn.

> Leuke beeldspraak, maar URW heeft nu juist voordeel van de langdurig vastgelegde financiering dmv obligaties. Als URW nu eerder grote plukken zou moeten herfinancieren, dan was URW in veel grotere problemen.
>> Dank voor het compliment! :) Zie mijn eerdere antwoord. URW moet dus de komende jaren juist hele grote plukken herfinancieren. in H2 2020 moet URW bijna 2 miljard herfinancieren, in 2021 3.5 miljard, in 2022 nog eens 2.5 miljard.
>>> Ok, graag de link. URW is wel iets andere grootte t.o.v. ECP. Daarnaast zal de emissie en voorgenomen verkopen (+ inhouding direct resultaat) deze druk weg kunnen nemen.

junkyard
0
quote:

MFCons schreef op 4 oktober 2020 11:25:

[...]

Met jouw achtergrond zou ik een bijna-failliet verhaal van jou verwachten wat betreft URW. En dan zou ik het met je eens zijn.

Tja, het is hier een ECP forum, zo dacht ik? Ik merk dat veel forumleden graag naar URW willen wijzen. Op URW forum heb ik er ook op gewezen dat dividend uitbetaling in maart 2020 niet handig was (in maart 2020) ivm verwachte storm, en heb ik het claim emissie risico (de grijs gedraaide plaat) ook diverse malen benoemd als risico (voordat Bloomberg/URW hiermee naar buiten kwam).

Maar ik snap dat het ECP forum enige vorm van kritiek op ECP moeizaam kan dulden, en groot fan is van de dure hypotheken constructies (met dezelfde nadelen als bonds).
junkyard
0
@Branco P, URW debt maturities gevonden (sheet 46 presentatie halfjaarcijfers). De gemiddelde maturity (sheet 44) is verder weg dan ECP, met lagere cost of debt (zeker in EUR, slechts 1,1% - ongeveer de helft van ECP). Maar inderdaad, in 2020 / 2021 aardig wat herfinanciering. De geplande emissie en verkopen (+ dividend inhouding) zullen hiermee samenhangen, een hoge rating (en controle op LTV) blijft nodig om toegang tot goedkoop geld te houden (wat qua LTV voor ongeveer elk fonds geldt, ook ECP met hypotheken, echter hier wellicht iets minder last van verwachte afboekingen).
Gunther
0
Herfinanciering na een verlaging van de credit agencies was moeilijk geworden voor URW. Dat is de reden van de emissie. ECP heeft hier gewoon veel minder last van door de wijze van financiering. Betalen meer rente, maar dat betaalt zich uit in slechte tijden.
Gunther
2
En van de VEB site: ... er is al langer kritiek op de rooskleurige wijze van presentatie van de schuldratio bij URW.

In de teller van de ratio - de schulden - worden bijvoorbeeld hybride kapitaalinstrumenten (circa 2 miljard euro) niet meegeteld. In de noemer, de totale waarde van de bezittingen, wordt niet alleen vastgoed meegenomen maar ook immateriële activa en toekomstige service-inkomsten. Het meenemen van zachte activa is ongebruikelijk in een sector waar het bij uitstek draait om harde bezittingen.

Van geneuzel in de marge is geen sprake. Een analist van zakenbank Barclays komt bijvoorbeeld in een recent rapport op een eigen (her)berekende schuldgraad die 11 procentpunt hoger ligt dan het getal van URW.

Halverwege het jaar bedroeg de ratio – in zijn ogen – dus niet 41,5 procent maar 52,4 procent.
junkyard
1
quote:

Gunther schreef op 4 oktober 2020 19:56:

Herfinanciering na een verlaging van de credit agencies was moeilijk geworden voor URW. Dat is de reden van de emissie. ECP heeft hier gewoon veel minder last van door de wijze van financiering. Betalen meer rente, maar dat betaalt zich uit in slechte tijden.
Daar ben ik het dus niet mee eens. ECP heeft in Q2 geen financiering afgesloten, alleen maar kort doorgerold, terwijl URW en Klepierre langer hebben kunnen financieren middels obligaties (tegen relatief lage lasten). Voor ECP ging het loket even dicht.

De markt (en rating agencies) verwacht bij URW scherper dalende boekwaarden (al dan niet door corona, megamalls op centrale plekken hebben hier wel meer last van), waardoor er verhoogde druk is ontstaan om de balans te versterken. Ook bij ECP verwacht de markt dalende boekwaarde. ECP management rekent erop dat boekwaarden meer stabiel zullen blijven, en toont nu een goede verkoop, wat helpt om het vertrouwen onder beleggers en hypotheekbanken te versterken. Als de boekwaarden bij ECP net zo zwaar onder druk stonden, dan had ECP net zoveel moeite om financiering op te halen als URW en zou de balans eerst versterkt moeten worden (d.m.v. emissie of firesales).

Net nog even nagezocht, ook ECP heeft behoorlijke herfinanciering in 2021 (€ 140 miljoen) en 2022 € 141 miljoen). Dit is minder dan de miljarden van URW, maar ECP is dan ook een stuk kleiner in omvang. Procentueel (t.o.v. totale schuld) ligt dit niet gek ver uit elkaar. Als bij ECP boekwaarden onderuit zouden glijden (net als URW) met een LTV stijgend tot dichtbij de 60% (op theoretische boekwaarde) dan zou ECP hier ook veel last van krijgen bij herfinanciering, zeker omdat ECP in Q2 al niets los kon weken, de hypotheekbanken zouden dan net zo hard nee verkopen als de bondholders.
Marco19
0
seekingalpha.com/article/4371479-euro...

Voor de liefhebbers. Ben de link nog niet tegengekomen op het forum..

Lewis gelooft ook niet in een samensmelting met Vastned en Wereldhave.
NLvalue
0
Nuffige discussie, JY, Branco, Gunther - persoonlijk zit een niveau lager in deze discussie: Italië is bij ECP maximaal gefinancieerd - er is daar geen ruimte meer voor afboekingen of CAPEX. En aangezien de huurgroei daar disproportioneel vandaan kwam - zullen we meer willen horen over hoe ze dat model willen laten werken in de toekomst.

Fr/Zweden is comfortabel gefinancierd, Woluwe 50+% - maar wat ze gaan doen om de V omhoog te krijgen vind ik daar interessanter dan de L.

Verder is t allemaal niet zo moeilijk - vrijdag was ECP t enige fonds dat in de slotveiling omlaag ging. En PM was er.

I rest my case...

[verwijderd]
0
quote:

NLvalue schreef op 4 oktober 2020 22:18:

Nuffige discussie, JY, Branco, Gunther - persoonlijk zit een niveau lager in deze discussie: Italië is bij ECP maximaal gefinancieerd - er is daar geen ruimte meer voor afboekingen of CAPEX. En aangezien de huurgroei daar disproportioneel vandaan kwam - zullen we meer willen horen over hoe ze dat model willen laten werken in de toekomst.

Fr/Zweden is comfortabel gefinancierd, Woluwe 50+% - maar wat ze gaan doen om de V omhoog te krijgen vind ik daar interessanter dan de L.

Verder is t allemaal niet zo moeilijk - vrijdag was ECP t enige fonds dat in de slotveiling omlaag ging. En PM was er.

I rest my case...

Ik nog een trap lager. Vol in value. Gaat het worden deze laatste 3 maanden.
NLvalue
0
Ik in Remdesivir.. daar schijnt de beurs goed op te reageren... Verder blijf ik veel cash aan houden. Vind het prima dat WHA 16,8% gestegen is in een week - en ECP 18,6%, - ben niet van plan veel wijzigingen aan te brengen in mijn portefeuille deze week - eerst maar eens 16 oktober afwachten.

in een beurs waarin Shell in een week 6% daalt, en SBM 6% stijgt.. begint het erop te lijken dat er veel beleggers wat voeling met de fundamentele realiteit aan het verliezen zijn.
[verwijderd]
0
quote:

NLvalue schreef op 5 oktober 2020 09:58:

Ik in Remdesivir.. daar schijnt de beurs goed op te reageren... Verder blijf ik veel cash aan houden. Vind het prima dat WHA 16,8% gestegen is in een week - en ECP 18,6%, - ben niet van plan veel wijzigingen aan te brengen in mijn portefeuille deze week - eerst maar eens 16 oktober afwachten.

in een beurs waarin Shell in een week 6% daalt, en SBM 6% stijgt.. begint het erop te lijken dat er veel beleggers wat voeling met de fundamentele realiteit aan het verliezen zijn.
Ja, maar een wereld waarin we vertrouwen op een eeuwig concurrentie voordeel voor ASML is wel gezond wilde je zeggen?:)
MOEdig Voorwaarts
0
quote:

Jello schreef op 5 oktober 2020 11:11:

Wat is er 16 oktober?

29/10/2020 Extraordinary General Meeting
Zestien oktober is de derde vrijdag van de maand, de dag waarop oktober opties expireren.

Heeft dus verder niets met ECP te maken, maar is wel van belang voor beleggers zoals NLvalue, die actief opties schrijven en dus mogelijk bepaalde aandelen moeten leveren of afnemen.

Ik vond de update vanuit ECP overigens ook bemoedigend, waardoor ik eerder geneigd ben bij een volgende dip toch wat uit te breiden. De vraag is echter of die dip nog gaat komen, aangezien de ontwikkelingen rond Corona er de laatste tijd niet op vooruit zijn gegaan, terwijl de aandelen in deze sector toch relatief goed zijn blijven liggen. Voorlopig wacht ik het rustig af.
Daardrinkenweop
0
Een historische dag, want na vandaag hebben we 5 beursdagen groen afgesloten. Een vluchtige check zegt mij dat dit in de afgelopen 5 jaar nog nooit gebeurd is :)

Edit toch iets te enthousiast. Morgen pas natuurlijk. Nog een beursdagje wachten voor we proosten
NLvalue
0
quote:

MOEdig Voorwaarts schreef op 5 oktober 2020 12:06:

[...]

Zestien oktober is de derde vrijdag van de maand, de dag waarop oktober opties expireren.

Heeft dus verder niets met ECP te maken, maar is wel van belang voor beleggers zoals NLvalue, die actief opties schrijven en dus mogelijk bepaalde aandelen moeten leveren of afnemen.

Ik vond de update vanuit ECP overigens ook bemoedigend, waardoor ik eerder geneigd ben bij een volgende dip toch wat uit te breiden. De vraag is echter of die dip nog gaat komen, aangezien de ontwikkelingen rond Corona er de laatste tijd niet op vooruit zijn gegaan, terwijl de aandelen in deze sector toch relatief goed zijn blijven liggen. Voorlopig wacht ik het rustig af.
Klopt - maar is iets breder dan optiebeleggers:

15/10 de deadline voor Brexit .. mijn verwachting is dat er een nachtje dooronderhandeld wordt - en we in de ochtend een pb zien dat het een hard brexit gaat worden.
Daarnaast is 15/10 de avond van het 2e debat - Biden deed het in t eerste debat goed - en Trump staat nu op serieuze achterstand - dit wordt een make or break debat. Gaat t weer chaos worden - gaat de markt t niet leuk vinden. Gaat Biden weer strak presteren - gaat de markt dat ook inprijzen

In die week ook nog een zwikje kwartaalberichten , wat zwakke economische berichten - een tegenvallertje op Corona of wat domme politiek acties ala SMIC en alle ingrediënten liggen er voor een stevige correctie..

Anyway - dat is wat Ik verwacht , en op voorbereid ben. Hoeft niet te gebeuren, kan allemaal anders lopen. Ook goed

Gaston Lagaffe
0
quote:

junkyard schreef op 3 oktober 2020 22:26:

[...]
Goed te horen dat deze 'discussie', waar wij elkaar niets toegeven, toch interessant om te lezen is. -------> altijd interessant om te lezen, gewoon doorgaan !
Overigens heeft URW/KLEP nu geen last van een lage marktwaarde vd leningen, alleen de obligatiehouder heeft dit probleem, omdat geen afscheid kan worden genomen van de obligatie zonder verlies (ditzelfde probleem heeft de ECP hypotheekhouder overigens).
Ik ben van mening dat de ECP hypotheekhouder iets gunstiger zit. De hypotheek geeft een stevige grip op (waarschijnlijk 1 specifiek) onderpand en kan redelijk eenvoudig uitgewonnen worden. Er van uitgaande dat men bij de start niet meer dan 45% a 50% gefinancieerd heeft zal er (nagenoeg) geen verlies optreden. Bij obligatiehouders lijkt mij het complexer. Er zijn obligaties (zie o.a. Transocean) die specifiek gedekt worden door OG maar of dit voor URW geldt betwijfel ik. Het grootste voordeel voor ECP lijkt mij dat derden (ratingbureau's) een minder grote invloed hebben (een lagere rating treft gelijk de gehele portefeuille), het grootste nadeel is de hogere debetrente.

Het grote verschil tussen ECP en URW (naast de schaalgrootte) zit hem natuurlijk niet in de wijze van financieren maar in de kwaliteit van het OG. Op dit moment zit URW met zijn panden in de VS en UK in de hoek waar de klappen vallen en ECP lijkt tot nu de dans te ontspringen. Had URW, Westfield niet overgenomen dan waren ze waarschijnlijk ook goed weggekomen (in ieder geval minder desastreus dan nu het geval is).
[verwijderd]
1
Mooie berichten bij ECP mannen, de plotselinge felle return van onze valse zuster bevestigd dit m.i.
Marco19
0
Ik ben ook van mening dat de ECP hypotheekhouder beter zit. Zie argumenten Gaston.
Concreter onderpand, makkelijker uit te winnen evt door te verkopen voor hypotheekwaarde.
Moet altijd goedkomen.

Alleen stuk kleinere doelgroep als financiers.

We blijven rustig zitten.
6.925 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 ... 343 344 345 346 347 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 30 apr 2024 17:35
Koers 21,400
Verschil +0,050 (+0,23%)
Hoog 21,500
Laag 21,000
Volume 42.833
Volume gemiddeld 44.118
Volume gisteren 20.647