Umicore « Terug naar discussie overzicht

Forum Umicore geopend

949 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 » | Laatste
pipsi
2
Umicore versnelt onderzoek en ontwikkeling van solid-state batterijmaterialen met een uniek grootschalig prototypingcentrum

Umicore heeft vandaag in Olen, België, één van 's werelds grootste en meest geavanceerde prototype-installaties voor solid-state batterijmaterialen ingehuldigd, die haar innovatie en technologische ontwikkeling in dit domein zal uitbreiden en versnellen. Solid-state batterijen zullen naar verwacht de elektrische mobiliteit aandrijven en een aanvulling zijn op de wereldwijd toonaangevende portefeuille van Umicore op het vlak van batterijmateriaaltechnologieën.

De installatie van 600 m² met ultramoderne installaties en apparatuur ondersteunt de volledige keten van de ontwikkeling van solid-state batterijen - van de formulering van de materialen, hun karakterisering en productie, tot de assemblage van batterijcellen en de daaropvolgende tests op batterijniveau. Met deze complete benadering is het mogelijk om nieuwe materiaalcategorieën te ontwikkelen, waaronder katholieten, die kathode-actieve materialen en vaste elektrolyten combineren.

"Het unieke prototypingcentrum van Umicore zal onze innovatie en ons technologisch leiderschap op het gebied van solid-state batterijchemie, die we sinds 2017 ontwikkelen met meerdere belangrijke patenten, verder opschalen en bevorderen. We zijn toegewijd aan onze positie als koploper in de sector van kathodematerialen en deze nieuwe faciliteit is een cruciale stap om ons leiderschap nog verder te versterken, onze capaciteit voor prototyping te vergroten en daarmee ons vermogen om onze klanten te ondersteunen met een factor van meer dan 10," aldus Mathias Miedreich, CEO van Umicore.

Umicore heeft een industrieel gebouw op haar site in Olen, waar ook de hoofdzetel voor onderzoek en ontwikkeling van de Groep gevestigd is, omgebouwd tot deze unieke ultramoderne installatie.

Bij de ontwikkeling van solid-state batterijen worden materialen gebruikt die uiterst gevoelig zijn voor vocht en die dan ook een gespecialiseerde infrastructuur vereisen, zoals uitzonderlijk droge lucht. De vochtigheidsgraad in het laboratorium van Umicore bedraagt minder dan 0,1% aangezien er elk uur 200.000 m³ droge lucht door de installaties wordt geblazen. Zo'n droge lucht is essentieel voor het nauwkeurig testen, analyseren en ontwikkelen van deze nieuwe generatie kathode-actieve materialen.

Door O&O uit te voeren in dergelijke droge ruimtes kan Umicore haar middelen optimaliseren en besparen. De ultradroge lucht behoudt de stabiliteit van de batterijmaterialen en verlengt hun levensduur, waardoor minder vaak materiaal moet worden vervangen. In plaats van te moeten werken in geïsoleerde handschoenkasten, kunnen onderzoekers producten vrijer manipuleren in een grotere, open ruimte. Deze droge ruimtes zijn bovendien energiezuinig omdat nauwkeurige tests en analyses het aantal herhalingen met testen en fouten minimaliseren.

De toonaangevende portefeuille van Umicore in batterijmateriaaltechnologie omvat de huidige NMC-technologieën (nikkel, mangaan, kobalt) met middelhoog tot hoog nikkelgehalte, de mangaanrijke HLM-technologieën (hoog lithium, mangaan) op korte termijn en de toekomstige Na-ion (sodium-ion) kathodes en solid-state batterijtechnologieën. Solid-state batterijen zijn de batterijen van de volgende generatie met prestatieverbeteringen op verschillende fronten. Hun hogere energiedichtheid zal het rijbereik van elektrische voertuigen vergroten en sneller opladen bevorderen. De vervanging van de huidige vloeibare elektrolyt door een vaste elektrolyt zal de veiligheid en levensduur van herlaadbare batterijen verbeteren en hun omvang, gewicht en uiteindelijk ook kosten verlagen.

www.umicore.com/en/newsroom/umicore-s...
pipsi
0
Op 21 juni vond een investeringsceremonie plaats in Parijs, waar de heer Yoon, president van de Republiek Korea, in gesprek ging met verschillende Europese bedrijven, waaronder Umicore. Met meer dan 20 jaar productie van kathodebatterijmaterialen in Korea, had onze VP Government Affairs @WouterGhyoot de gelegenheid om onze waardering te delen en verwelkomde de duidelijke strategie van de Koreaanse overheid om de batterij-industrie verder te bevorderen en te versterken als een kernindustrie tegen 2030.
www.linkedin.com/feed/update/urn:li:a...
docbert
1
Weet iemand meer over deze link?
Enerzijds: Volkswagen en Quantumscape werken zeer nauw samen voor de ontwikkeling van Solid-State batterijen. VW zit mee in het kapitaal van QS
www.quantumscape.com/press-release/qu...

anderzijds: Umicore heeft het 'zeer grote' contract met VW en zet het volop in op de solid-state batterijen.

Dank bij voorbaat.
Leefloon
1
quote:

docbert schreef op 27 juni 2023 21:56:

Quantumscape
Lijkt mij meer onderzoeksgericht met exploitatie van patenten, zonder de ambitie om op industriële schaal basismaterialen aan Volkswagen te gaan leveren.
Leefloon
0
quote:

docbert schreef op 28 juni 2023 09:22:

Waarbij Umicore van die patenten gebruik zal kunnen maken...?
Als-dan: elke partij die de daadwerkelijke, gepatenteerde accu's maakt. Wat m.i. verder weinig uitmaakt. Uiteindelijk is het de klant van Volkswagen die voor het intellectuele eigendom betaalt, Volkswagen zou er iets meer aan kunnen verdienen, als Volkswagen een mede-eigenaar is van het ontwikkelde intellectuele eigendom. De Amerikanen hoeven niet zelf metalen en accu's te gaan produceren om aan een gepatenteerde technologie te verdienen, en ook Volkswagen hoeft niet zelfstandig accu's te gaan produceren.

Door de blijvende afhankelijkheid van metalen zie ik geen noemenswaardige impact voor de joint-venture van Umicore en Volkswagen. Het zou in theorie zelfs een kans kunnen zijn, als concurrenten van de Volkswagen-holding en/of andere toepassers van accu's bij diezelfde joint-venture.uitkomen. Wie weet, en is een patent ook zeer waardevol voor oplaadbare scheerapparaten en zo. De joint-venture heeft toegang tot de materialen en productietechnieken, en heeft een licentie om van de technologie gebruik te mogen maken.

Met zo'n als-dan-redenering is het dus denkbaar dat een Amerikaans bedrijf $10 verdient aan elk superaccupakket, dat de kostprijs voor de joint-venture van Umicore dus ook stijgt met $10 per accu, en dat jij uiteindelijk in de winkel minstens $10 meer moet gaan betalen voor een auto, elektrische tandenborstel of laptop met zo'n voor consumenten prettige superaccu. Een constructie waarbij het niet nodig is dat een Amerikaans "laboratorium" een metalen- en accuproducent wordt. Zij verdienen dan aan een dienst, het in licentie geven van een intellectueel eigendom, al dan niet ontwikkeld samen met Volkswagen.
JdeFL
1
UBS licht Umicore voetje (Tijd.be) (PS vanochtend was het nog ucb...)

12:58
UBS knipt koersdoel Umicore
De analisten van UBS verlagen het koersdoel van Umicore (UMI -2,25%) van 25 naar 24 euro en laat het verkoopadvies staan. De knip in de richtprijs volgt op een verlaging van de EBIT-prognoses voor 2023 en 2024 met gemiddeld 2 procent, onder andere door de lagere prijzen bij de recycletak. Eerder was deze divisie nog de sterkhouder van de groep.

De analisten denken dat de EBIT voor de eerste jaarhelft van dit jaar uitkomt op 340 miljoen euro, 10 procent onder de consensus. De grondstoffenspecialist zal de resultaten voor het eerste semester op 28 juli publiceren.

De korting van 30 procent tegenover het gemiddelde op tien jaar is volgens de Zwitserse zakenbank terecht, omdat de winsten in de komende vijf jaar zullen zakken.

Het aandeel zakt 0,9 procent tot zo'n 25,50 euro. (tijd.be)
FarEnd
0
Als ik mij niet vergis is UBS al sinds 2019 op verkopen (met elke keer verschillende waarderingen) voor Umicore, zij zijn duidelijk geen believers van dit bedrijf.
Hopper58
1
Artikel van vandaag in De Tijd:

Aedifica 'onttroont' Umicore, dat sinds Nieuwjaar een minus van 25 procent laat optekenen. De analisten verwachten bij de materialengroep in 2023 een daling van de bedrijfswinst met 15 procent, van 865 naar 731 miljoen euro.

Belangrijker dan die daling op zich is de samenstelling die winst. De enige tak die een hogere winstbijdrage zou leveren - 359 miljoen in plaats van 342 miljoen - zijn de katalysatoren voor klassieke verbrandingsmotoren. Maar dat is de afdeling waar beleggers wegens de minst groene en toekomstgerichte van de drie afdelingen het minst appreciatie voor tonen.

De recyclagetak, de bovengrondse mijnbouwer uit Hoboken die de jongste jaren boomde, stevent af op een kleinere winstbijdrage wegens de lagere (edel)metaalprijzen. De analistenconsensus legt de lat voor 2023 op 328 miljoen bedrijfswinst, bijna 30 procent minder dan in het boekjaar 2022.

Ook de derde tak, de batterijmaterialen, raakt niet op toerental met een winstbijdrage van 147 miljoen (2022: 166 miljoen). Dat is in lijn met de prognose die Umicore eind april zelf naar voor schoof voor de afdeling, die vooral de kathodematerialen in herlaadbatterijen omvat.

Een prognose die de al langer heersende twijfel bij de beleggers voedt over die batterijmaterialen. Umicore is de wereldmarktleider in NMC-kathodes (met nikkel, mangaan en kobalt) maar Tesla, de wereldmarktleider in elektrische auto's, zweert al langer bij het kobaltarme LFP (lithium, ijzer en fosfaat). Die is goedkoper en dus cruciaal voor een betaalbare batterij in elektrische instapmodellen.

In een vooruitblik op de jaarcijfers knipt beurshuis UBS het koersdoel nog met een euro bij, van 25 naar 24 euro. 'Wij verwachten door de lagere edelmetaalprijzen voor de recyclagetak over het eerste halfjaar een bedrijfswinst van 145 miljoen euro, 35 procent lager dan een jaar eerder en 11 procent minder dan de consensus', stelt analist Geoff Haire. Hij handhaaft logischerwijs zijn verkoopadvies.

Umicore zakt 0,9 procent naar 25,51 euro.
de storm
1
In een wereld dat steeds meer elektrisch aan het worden...kan het niet anders zijn dan dat Umicore een hogere koers rechtvaardigd. Aandeel lijkt mij wat oversold gezien de daling. Dit was bij AMG ook het geval, dit trekt de laatste tijd erg bij. Ik verwacht een Umicore van 40 euro dit jaar nog te zien. We gaan het zien.
JdeFL
1
quote:

leon12345 schreef op 28 juni 2023 20:47:

In een wereld dat steeds meer elektrisch aan het worden......
Ik vind dat geen goed argument. Kijk naar Materialise. Printen van plastic, metaal tot voeding. Zowat alles. En toch kan pionier Materialise daar geen winst uit puren.
Oververkocht, zou kunnen... Maar dat heeft weinig van doen met hun activiteit.
Dacht ook dat recyclage het meest rendabele was. Kan me vergissen.
Hopper58
0
Vandaag in De Tijd:

China beperkt export van cruciale zeldzame metalen

China legt exportrestricties op voor gallium en germanium. ©REUTERS
BAS VAN DER HOUT
Vandaag om 06:39
Door de export op de zeldzame metalen gallium en germanium aan banden te leggen, viseert de Volksrepubliek ook de Europese Green Deal.

Vanaf volgende maand beperkt China de export van gallium en germanium, twee cruciale metalen voor de productie van onder andere chips en batterijen voor elektrische auto's. Dat gebeurt nadat Nederland vrijdag exportrestricties oplegde voor de uitvoer van hoogwaardige chipmachines.

De Volksrepubliek is `s werelds grootste producent van de belangrijke metalen. De Europese Unie (EU) haalt 71 procent van zijn gallium en 45 procent van zijn germanium uit China. Daarmee viseren de Chinezen ook de Green Deal van Europa die het oude continent in ijltempo moet vergroenen.

'De actie van China toont de harde realiteit dat het westen erg afhankelijk is van de China', klinkt het bij onderzoeker Simone Tagliapietra van denktank Bruegel. 'Het zal westerse landen minimaal tien jaar kosten om de afhankelijkheid van de Chinese grondstoffenaanvoer afdoende in te perken.'

Om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken moet er een enorme productie op gang komen van onder meer zonnepanelen, windmolens en elektrische auto's. Maar om dat voor elkaar te krijgen is de EU in grote mate afhankelijk van de Chinese export van allerhande grondstoffen. 'Een escalatie van de handelspanningen zullen het parcours van de Europese transitie meer hobbelig maken', concludeert Tagliapietra.

www.tijd.be/markten-live/nieuws/algem...
Hopper58
0
Umicore verkoopt zowel Gallium als Germanium. Maar dit toont ook het belang van de andere zeldzame metalen. De prijzen zullen stijgen alleen al door dit bericht.
Hopper58
1
Op de blog van De Tijd:

07:52
Rodiumcrash doet ook Citi in koersdoel Umicore knippen
Na Deutsche Bank begin deze week en UBS eind vorige week knipt nu ook beurshuis Citi in het koersdoel bij van de materialengroep Umicore, dat van 42 naar 38 euro zakt. Het advies blijft wel 'kopen'.

'De jaarprognose van Umicore is in gevaar', stelt analist Ranulf Orr. Pro memorie: bij de jaarcijfers in februari sprak het management van een jaarwinst 'in lijn met de huidige marktverwachtingen'. 'De marktverwachting lag toen op 764 miljoen euro, wij houden nu rekening met 683 miljoen euro.

Net als de collega's van Deutsche Bank en UBS verwijst Orr naar dce scherpe terugval van de rodiumprijs. Die noteert nu 23 procent onder het peil van 30 juni en 70 procent onder het peil van de tweede helft van 2022'. De rodiumprijs is een belangrijk motor voor de winst van de recyclage-afdeling van Umicore.

Toch zweert Orr dus bij zijn koopadvies, ondanks het kortetermijnpessimisme. 'De zwakke edelmetaalprijzen verandert niets ans onze positieve langetermijnvisie op de kathodematerialenbusiness van Umicore'.
Hopper58
0
Nu ik in Umicore zit heb ik eens de laatste call bij Q1 aangehoord. En wat blijkt: Miedreich heeft vordering gemaakt. Goede uitleg die nog altijd niet heel vloeiend is maar toch. Ik ben eens gaan zoeken op het forum wat de commentaren waren en wat blijkt: niks helemaal niks.

Datum was 27/04/2023.
Umi1
1
De 'tit for tat' trade war bewijst nog maar eens hoe belangrijk recyclage van (zeldzame) metalen zal worden. Bovenop het belang aan CO2-uitstoot in te toekomst.
De markt houdt geen rekening met de toekomstige groei in recyclage & dan vooral in 'battery recycling' (al zal dat pas post 2026 zijn).
In 2026 zou er een fabriekje van 150kt moeten opgeleverd worden (dat zou dan wel nog voor eind dit jaar bekend gemaakt moeten worden) op een TAM van 900kt (in 2027). In 2035 stijgt die TAM volgens verwachting al naar 6200kt. (zie pag. 90 laatst investor presentatie). Maw een gigantische groeimarkt & met hogere ROCE. Umicore is goed geplaatst om hier van te profiteren. Uiteraard nog toekomstmuziek, maar dat zit totaal niet in de huidige waardering.
www.umicore.com/storage/group/investo...

Het nieuws van het Chinese batterijcontract wordt ook maar weinig gewaardeerd door de markt, terwijl de capaciteitsbenutting daar fors stijgt & bijgevolg een hefboomeffect op het onderste lijntje. (nieuw contract van +-15 GWh is volgens mij goed voor +- 50% capaciteit van de china plant) Verder ook het bewijs dat Umicore z'n high nickel NMC competitief is. Ze hebben uit hun 'high nickel' fout geleerd & hun R&D-uitgaven versneld vanaf 2022 in oa Solid state & sodium-ion.
Verder is de ontwikkeling van HLM geweldig goed nieuws waardoor marktaandeel voor NMC terug kan vergroten ten nadele van LFP. Al zit dit product nog in commercialisatie-fase. Verder zitten de chinezen ook niet stil & zal ook LFP verder progressie maken (zoals LMFP). Als de focus verder op recyclage komt, zie ik weinig potentieel voor LFP in Europa. China zal later het afvalprobleem wel 'oplossen' zeker?.
Interessant wordt het zeker.
Hopper58
0
Why Semiconductor Stocks Are Moving Wednesday
by
Erica Kollmann, Benzinga Staff Writer
July 5, 2023 11:04 AM | 1 min read

On Monday, China announced the placement of export restrictions on products and materials containing gallium and germanium which are critical to the production of semiconductors. The export restrictions on gallium and germanium are seen as possible retaliation to U.S. export controls designed to curb China's technological advances.

Some of the stocks moving Wednesday include Qorvo, Inc.
QRVO
-4.33%
+ Free Alerts
, QUALCOMM, Inc.
QCOM
-1.82%
+ Free Alerts
, Skyworks Solutions, Inc.
SWKS
-2.78%
+ Free Alerts
and NXP Semiconductors N.V.
NXPI
-1.34%
+ Free Alerts
.
www.benzinga.com/news/23/07/33117339/...

JdeFL
0
• KBC Securities verlaagt het koersdoel voor Umicore van 46 naar 38 euro, evenwel met behoud van het “Kopen”-advies. Aan de basis van die ingreep liggen lagere metaalprijzen, met name voor rhodium, die leiden tot een neerwaartse bijstelling van de verwachte bedrijfswinst (EBIT) voor 2023 met zo’n 5% tot 694 miljoen euro. Dat is 20% minder dan in 2022, wat aantoont dat 2023 een overgangsjaar is tussen Rechargeable Battery Materials en volumegroei van CAM vanaf 2024. KBC Securities houdt in zijn nieuwe koersdoel rekening met het solide groeipotentieel op middellange tot lange termijn, maar dus ook met de moeilijkere metaalprijsomgeving op korte termijn. (Bolero)
949 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 9 mei 2024 17:35
Koers 21,780
Verschil -0,440 (-1,98%)
Hoog 22,440
Laag 21,560
Volume 407.363
Volume gemiddeld 476.561
Volume gisteren 1.478.682