Fagron « Terug naar discussie overzicht

FONDSEN UITGELICHT: TNT en Arseus

12 Posts
voda
0
FONDSEN UITGELICHT: TNT en Arseus


Door Eelco Hiltermann en Bart Koster

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--Waar in de Verenigde Staten afgelopen week al meerdere grote bedrijven met hun kwartaalcijfers naar buiten kwamen, was het in Nederland slechts nog Arseus dat licht tegenvallende omzetcijfers bekendmaakte. TNT stond in de belangstelling door verschillende ontwikkelingen op de postmarkt, waar overwegend positief op werd gereageerd.

OMZET ARSEUS STELT ANALISTEN EN BELEGGERS LICHT TELEUR


Arseus nv (RCUS.BT) opende maandag de beursweek met een trading update met licht tegenvallende omzetcijfers. De omzet over het vierde kwartaal van 2010 kwam uit op EUR124,5 miljoen, weliswaar 9,3% hoger dan dezelfde periode in 2009, maar licht onder de EUR15,7 miljoen die vier door Dow Jones Nieuwsdienst geraadpleegde analisten gemiddeld hadden verwacht.

Ook de 8,4% hogere omzet over het hele jaar van EUR424,1 miljoen lag licht onder de verwachting van de EUR425,3 miljoen van de analisten.

Vooral de omzetcijfers in de divisies Dental en Medical stelden teleur, vonden analisten Sjoerd Ummels van ING Research en Mark van der Geest van ABN Amro, maar ze wezen erop dat het waarschijnlijk om een tijdelijke dip gaat, als gevolg van herstructureringen in beide divisies en uitgestelde orders, die vroeger of later weer zullen aantrekken.

Het paradepaardje van Arseus is in 2010 de Fagron-divisie voor de apothekersmarkt geworden. "Fagron heeft zich met overnames in de Verenigde Staten en Brazilie ontwikkeld van een Europese speler naar een wereldwijde marktleider en consolidator op het gebied van apothekers met eigen bereidingen", zei chief executive Ger van Jeveren in een toelichting op de omzetcijfers.

De CEO voegde toe binnen de bankconvenanten nog zo'n EUR70 miljoen voor nieuwe acquisities in 2011 beschikbaar te hebben, waarvoor het bedrijf kijkt naar overnamemogelijkheden in Noord- en Latijns-Amerika en Europa.

Al met al geen reden voor grote zorg bij beleggers dus, lijkt het.

Maar analist Jan de Kerpel van KBC Securities legde maandag de vinger op de zere plek door erop te wijzen dat de in 2010 gerealiseerde autonome omzetgroei van 2,7% duidelijk onder de eigen voorspelling van Arseus lag. Het bedrijf had een autonome groei van de jaaromzet tussen 3% en 6% voorzien.

De Kerpel handhaafde niettemin zijn accumulate-advies, omdat Arseus nu een omzetgroei van 11% in 2011 voorziet en dat voldoet aan de eigen calculatie van de analist.

Maar de beleggers hebben de afgelopen week kennelijk niet vooruit, maar achteruit naar de licht tegenvallende omzetcijfers gekeken. Het aandeel Arseus sloot de week 2,6% lager op EUR11,20.


Door Eelco Hiltermann en Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5200; eelco.hiltermann@dowjones.com


(END) Dow Jones Newswires

pensionado
0
Het is altijd gevaarlijk om alleen op omzetgegevens een bedrijf te beoordelen. Vast staat (al sinds enkele dagen) dat Arseus NET niet de omzet heeft gehaald die zij zelf en de analisten hadden voorzien. Ik vergeef ze dat wel, want het bedrijf is zeker goed bezig.
Dus eerst maar eens de jaarcijfers afwachten....
aextracker
0
quote:

pensionado schreef op 14 januari 2011 18:41:

Het is altijd gevaarlijk om alleen op omzetgegevens een bedrijf te beoordelen. Vast staat (al sinds enkele dagen) dat Arseus NET niet de omzet heeft gehaald die zij zelf en de analisten hadden voorzien. Ik vergeef ze dat wel, want het bedrijf is zeker goed bezig.
Dus eerst maar eens de jaarcijfers afwachten....
Pensionado,
Het is idd een te beperkte opmerking om "teleurstelling" te verkopen aan de beleggers.

Een analist moet zijn bestaansrecht bewijzen en komt daarom met "uitvergrote aspekten om zijn mening en visie mee te versterken. Dat is zijn\haar boterham ! het zijn dan ook geen ondernemers , maar analisten. Ze kijken terug i.p.v. vooruit.
Ik vind o.b.v. de strategie dat Arseus goed bezig is , zeker gezien de spreiding in diens groei en het potentieel wat binnen Dental aan resultaat door reorganisatie en kostenreduktie nog te behalen valt.
Er valt nog veel te acquireren in deze sterk gesegmenteerde markt met vele kleinere aanbieders. Voldoende overname partners derhalve om duurzaam groei en synergetische voordelen uit te halen.

Wanneer Arseus een bandbreedte van 3 - 6 % voorspelt en op 2,7% uitkomt vind ik dat een redelijke prestatie , dicht bij de onderkant van de bandbreedte die men aangaf. geen reden voor diskwalificaties.

Het was zinvoller geweest als deze analist het totaalplaatje had beoordeelt van recente acquisities, economisch klimaat, maar bovenal het bedrijfsresultaat en de outlook. Die is zondermeer goed.

Tracker
pensionado
0
Van Beleggers Belangen:

Arseus groeit ook in 2011
18-1-2011 11:04:28

Arseus behoort tot de zeldzame bedrijven die zich voor 2011 al aan een prognose wagen. De groei van de omzet en de winst zal doorzetten.
Arseus verwacht dat de autonome omzet dit jaar met 3-6% toeneemt en de totale omzet (inclusief de bijdrage van acquisities) met 8-10%. Het bedrijfsresultaat zal nog sterker dan de omzet stijgen. Deze prognose past in wat Arseus al langere tijd laat zien: een degelijke groei.

Vorig jaar was de omzet €424 (391) mln, een stijging van 8,4%. De autonome groei van 2,7% was weliswaar aan de magere kant, maar is onder andere veroorzaakt door het wegsnijden van onvoldoende renderende omzet en het in de tijd verschuiven van opdrachten. In het vierde kwartaal was de autonome groei 2,5%. Hiermee vergeleken zijn de verwachtingen voor dit jaar ambitieus, maar gezien de historie haalbaar.

Twee van de vier divisies lopen gesmeerd. Allereerst is dat Fagron, het bedrijf dat onder andere grondstoffen levert aan apothekers om klantspecifieke medicijnen te maken. Met vorig jaar €179 (151) mln omzet - de autonome groei was 7,8% - is dit bedrijfsonderdeel het vlaggenschip en de grootste winstbron van Arseus.

ACQUISITIES
Het bedrijf werkt in een groeimarkt met weinig grote concurrenten en kan regelmatig overnemen, laatst nog in de Verenigde Staten en Brazilië.

Bij nieuwe acquisities zal het accent liggen op de regio's waar het bedrijf al werkt. Ook Corilus (medische software) doet het met vorig jaar bijna 8% autonome omzetgroei, tot €31 mln, naar behoren. Fagron en Corilus compenseren ruimschoots het achterblijven van de divisies Dental en Medical, die zich richten op tandheelkunde en medische gebruiksgoederen.

Met name Dental is met €161 mln omzet omvangrijk binnen Arseus. Hopelijk heeft daar een reorganisatie voor margeherstel gezorgd. Op 16 februari (jaarcijfers) moet dat duidelijk worden. Wij ramen €0,95 winst per aandeel over 2010 en €1,05 over 2011.

Het aandeel blijft op 'kopen' staan voor de langere termijn. Na de scherpe stijging zal het koersverloop waarschijnlijk rustiger zijn.
phu
0
Mooie omzetten en mooie koersstijging vandaag. Ben benieuwd wanneer we de € 12,00 grens doorbreken.
nobahamas
0
Nogal zwak uitgedrukt:
Arseus stijgt vandaag in dubbele waardes in vergelijking tot de markt.
De negatieve impact van de "tegenvallende" cijfers is gerelativeerd, en beoordeeld op werkelijke waarde.
Conclusie, in het afgelopen jaar groei en winst in een defensieve markt met weinig tot geen risico.
Groeipotentie in de komende jaren..... risico's voor de komende jaren.....

aextracker
0
quote:

phu schreef op 19 januari 2011 16:38:

Mooie omzetten weer en een koersdaling die erg meevalt.
Het geeft de robusstheid aan van de Arseus koers. Met de aantrekkende omzetten neemt de vergrote interesse en zichtbaarheid interessante vormen aan.
Hoe ver staat Arseus op de ranking die zicht geeft geeft op de beoordeling wanneer toetreding tot de AMX in beeld komt ?

Tracker
phu
0
Is inderdaad erg stabiel fonds. Ben benieuwd naar de nieuwe overnames, die wellicht een trigger zouden kunnen worden naar verder oplopende koersen.
aextracker
0
Arseus komt even op adem na een lange stijgingstrend. Fantasie komt wel weer terug zodra;
a.) Q1 cijfers volgen
b.) Overnames bijdragen aan 2011 resultaat en zichtbaar wordt of het goed uitpakt.
c.) Er nieuwe overnames gaan volgen (heeft voorbereidingstijd nodig) , die echter wel beabsorbeerd moeten kunnen worden door de organisatie en het management.

Wat mij betreft pas weer overnames als de eerdere acquisities goed blijken uit te werken op P & L Arseus.

Tracker
aextracker
0
Komende week de jaarresultaten van Arseus. Deze zullen de uitrustende koers mogelijk een richting geven.

Met Euro 70 Mln in kas en de ambitie om in 2011 verder te acquireren in Nrd EU en Latijns Amerika , ligt er voldoende groeipotentieel onder bedrijf en koers.

De Euro 11,- kan o.b.v. de gepresenteerde K\W , dividend rendement en strategische outlook weer een impuls krijgen (dat kan uiteraard 2 richtingen uit gaan).

De 2010 acquisities zouden direct aan de winst bijdragen. Wat mij betreft ligt daar het antwoord op de koers beweging komende maand. meevallers geven de koers een positieve prikkel, tegenvallers (tegenvallende synergie en\of tegenvallende groei vanuit Brazilie) zetten de koers onder druk.

Arseus is uiteraard al stevig gestegen , maar als afweging naast Mediq , geef ik Arseus het voordeel van de twijfel korte termijn. Mediq goede tweede.

Tracker
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 24 mei 2024 15:00
Koers 18,180
Verschil -0,340 (-1,84%)
Hoog 18,480
Laag 18,140
Volume 13.689
Volume gemiddeld 53.956
Volume gisteren 31.468